In het kookboek Intermittent Fasting delen voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut Nanneke Scheurs en fotografe José van Riele heerlijke recepten die aansluiten bij één van de grootste dieettrends van het moment. In deze startersgids voor periodiek vasten vind je veel heldere informatie om fitter, gezonder en slanker te worden. Met dag- en weekmenu’s en heel veel lekkere recepten helpen Nanneke en José je op weg. Zo ook met dit guilty pleasure recept: Snickers Oats.
Intermittent fasting recept: ‘Snickers Oats’ met pindakaas en zeezout
In de huidige westerse maatschappij zijn we gewend continu de beschikking te hebben over voedsel. Daarnaast hebben we ook nog eens volop keuze. We zijn voor onze maaltijden nauwelijks afhankelijk van het seizoen, beschikbaarheid of lichamelijke inspanning. Met één druk op de knop kunnen we maaltijden en boodschappen tot in onze keuken laten bezorgen. We zijn steeds meer en vaker gaan eten, maar bewegen over het algemeen minder. De technische ontwikkelingen gaan sneller dan onze genen en lichamen kunnen bijhouden. Met intermittent fasting zeg je eigenlijk gedag tegen de huidige manier van voedsel consumeren. Het houdt in dat je in periodes waarin je voedsel en dranken tot je neemt afwisselt met periodes waarin je dat niet doet (en dus aan het vasten bent).
Oertijd
Nanneke vertelt: “Onze genen zijn ingesteld op periodes van schaarste, net zoals onze voorouders nog geen koelkasten hadden en nog door de natuur zwierven. Toen wisselden periodes van voedsel in overvloed en periodes van weinig voedsel ook met elkaar af. Eigenlijk boots je met intermittent fasting dus de situatie uit de oertijd na waarin we met periodes van schaarste kampten.”
De gezonheidsvoordelen van intermittent fasting
Er zijn ontzettend veel voordelen van intermittent fasting wetenschappelijk bewezen, zoals:
- Betere vetverbranding
- Gewichtsbeheersing
- Verbetering spieropbouw
- Fitter en energieker
- Verbetering van de hormoonbalans
- Ontstekingsremmend
- Verbetering en versterking immuunsysteem
- Anti-aging
- Positieve invloed op de hersenen, je humeur en cholesterolwaarden
Snickers Oats
Hoewel er super gezonde recepten in deze intermittent fasting guide staan, mogen we af en toe ook best eens een cheat day hebben, of hoe Nanneke het noemt: een ‘alles-mag-dag’. Zij plant deze alles-mag-dag één keer per week in. Het is dan niet de bedoeling dat je alles eet wat los en vast zit. Deze dag is namelijk bedoeld om te genieten van voeding die minder voedingswaarde heeft maar je wél heel blij maakt. En als je er flink van geniet, kan ook minder gezonde voeding een bijdrage leveren aan je gezondheid. Juist door ervoor te zorgen dat je je lichaam optimaal voedt, is er ruimte voor pleasure food. Toen wij dit recept van de snickers oat zagen, liep het water ons gelijk in de mond. Het recept is geschikt voor ontbijt of brunch.
Deze ingrediënten heb je nodig
- 80 g havermout
- 1 el rauwe cacao
- 1 el macapoeder
- 2 tl kaneel
- 50 g rozijnen
- 400 ml amandelmelk
Karamellaag
- 2 el pindakaas
- 4 dadels
- scheutje amandelmelk
- 1 tl grof zeezout
Topping
- stuk pure chocolade
- handvol pinda’s
Ook nodig
- twee glazen potten blender
Zo maak je Snickers oats
Bereiding 5 minuten / wachttijd 10-12 uur / 2 personen
- Meng de havermout, cacao, het macapoeder, de kaneel en rozijnen door de amandelmelk en verdeel dit mengsel over twee glazen potten.
- Sluit de potten af en laat de havermout een nacht wellen in de koelkast. Roer de volgende dag alles nog een keer goed door.
- Voor de karamellaag: blend de pindakaas met de dadels, amandelmelk en het zeezout tot een smeuiig geheel. Verdeel de karamel over de overnight oats.
- Breek de chocolade in stukjes en verdeel ze over de karamellaag. Garneer met de pinda’s.
Tip: je kunt de chocolade ook au bain-marie smelten en hem over de karamellaag schenken.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!