Ken je The Plant Pharmacy al? In dit prachtige kookboek laat vegan chef Lisette Kreischer zien hoe je het hele jaar door kunt profiteren van de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Neem bijvoorbeeld bramen. Maanden houden deze zoete vruchten zich stil en dan ineens – aan het begin van de herfst – tonen ze hun ware pracht. De smaakcombinatie braam en tijm in deze Indian Summer Cake is een bijzondere. Ze vullen elkaar prachtig aan. Niet alleen qua smaak, ook qua geneeskracht.
Recept: Indian Summer Cake met bramen
Vegan chef Lisette Kreischer is dol op bramen: “In deze tijd van het jaar bieden bramenstruiken hun vruchten in volle glorie aan. Als voorbereiding op de koude maanden want bramen zitten boordevol vitamine C. Ik zoek altijd de verborgen struiken op in parken en bossen waar ik schoon kan oogsten en laat natuurlijk ook wat over voor de dieren. Ik eet de bramen vers en stop ze in de vriezer, zodat ik er de hele winter nog van kan genieten.” In deze Indian Summer cake combineert Lisette bramen met tijm, een geneeskrachtig kruid dat vol zit met vitamine K en ijzer. Hoewel deze cake vooral heel erg lekker is, geven de bramen en tijm ‘m een gezonde twist.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Ingrediënten (voor ongeveer 12 plakken)
- 100 g bramen (vers uit het seizoen of uit diepvries)
- 375 g lemairemeel (gebuild tarwemeel) of speltbloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1 el arrowroot
- 2 el gedroogde Provençaalse tijm
- merg van 1 vanillepeul
- mespunt kurkuma (voor de kleur)
- geraspte schil van 1 kleine citroen
- mespunt zout
- 175 ml amandelmelk
- 100 ml olijfolie
- 175 + 25 ml rijststroop
- sap van 1 kleine citroen CRÈME
- 100 g plantaardige boter (bijvoorbeeld Cocovit)
- 70 g soja- of boekweitmeel
- 70 g rijststroop
- geraspte schil van 1 kleine citroen
- mespunt vanillemerg
Extra
- een paar bramen
- gedroogde tijmblaadjes of een takje verse tijm
- rozenblaadjes
Zo maak je de Indian Summer Cake
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm in met olie en bestuif hem met meel.
- Prak of pureer de bramen grof.
- Meng in een kom het meel, bakpoeder, arrowroot, de tijm, vanille, kurkuma, citroenrasp en het zout. Meng in een andere kom de amandelmelk, olie, 175 ml rijststroop en het citroensap. Schep deze vochtige massa nu door de droge meelmassa. Roer goed door, maar niet te lang.
- Schep ongeveer 50 ml van het beslag, het rozenwater en 25 ml rijststoop door de gepureerde bramen en meng goed. Giet de rest van het beslag in de cakevorm en giet het bramenbeslag vervolgens over het midden van het cakebeslag. Gebruik een lepel om de saus door het beslag te swirlen. Werk voorzichtig en snel.
- Zet de cake in de oven en bak hem in ongeveer 75 minuten gaar. Controleer na 55 minuten af en toe of de bovenkant niet aanbrandt. Laat voorzichtig een mes in de cake glijden; als dat er schoon uit komt, is de cake gaar.
- Haal hem uit de oven, zet de oven uit en laat hem afkoelen. Haal hem daarna uit de vorm.
- Mix alle ingrediënten voor de crème in een keukenmachine tot een smeuïge gladde massa. Besmeer de afgekoelde cake met de crème en versier hem met wat bramen, tijm en rozenblaadjes.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!