In één van haar bekendste TED talks, The secret to desire in a long-term relationship, benadrukte relatietherapeute Esther Perel het al: we verwachten meer van onze partners dan ooit. Avontuur, intimiteit, vriendschap, vertrouwen, continuïteit, mysterie… the list goes on. Daar bovenop komt dat we steeds langer leven. Hierdoor wordt het voor veel mensen een steeds grotere uitdaging om een langdurige relatie in stand te houden. Waar te beginnen? In dit stuk noemen we 6 bouwstenen waarop een gezonde, bevredigende relatie rust.
Déze 6 bouwstenen vergroten de kans op een langdurige relatie
1. Communicatie
Dat heldere communicatie belangrijk is voor elke relatie, is vast niet nieuw voor je. Maar vooral in langdurige relaties is het verleidelijk om steeds minder te vragen en meer aan te gaan nemen. Je kent elkaar zó goed dat je soms vergeet dat jullie twee verschillende mensen zijn die er elke dag opnieuw voor kiezen verbinding te maken met elkaar. Gezonde communicatie rust niet op de aanname dat je alles al weet over je partner. Spreek uit waar je naar verlangt, vertel wat je nodig hebt en wat je heeft gekwetst. Je verlicht dan niet alleen de last voor jezelf, maar geeft de ander ook de kans op een authentieke manier op je te reageren. Zo houd je de lijn tussen jullie opgeruimd, zodat jullie ongehinderd energie kunnen uitwisselen.
2. Inzicht
Als je minder aanneemt en meer vraagt, zul je automatisch meer inzicht krijgen in je partner. Dit hoeft niet te blijven bij inzicht in zijn of haar dagelijkse ervaringen. Je kunt ook blijven leren over de patronen en overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen. Geen zorgen: we raden je niet aan elkaars psychoanalyticus te gaan spelen. Maar het kan ontzettend interessant (en leuk!) zijn om bijvoorbeeld eens bewust stil te staan bij elkaars love languages. Of om eens in te zoomen op jullie hechtingsstijlen en hoe die zich tot elkaar verhouden.
Hechtingstheorie
Zit je bijvoorbeeld verstrikt in een uitputtende push-pull dynamiek die vaak voorkomt wanneer iemand die zich angstig hecht samenkomt met iemand met een vermijdende manier van hechten? Dan kan inzicht in hechtingstheorie je eraan herinneren dat jullie in de eerste plaats twee individuen met een geschiedenis zijn. En die geschiedenis zal altijd een plekje innemen in de relaties die je aangaat. Als je dit gegeven omarmt, blijf je niet alleen continu leren over de ander (zonder te oordelen), maar blijf je zelf ook groeien. Dat brengt ons bij de volgende bouwsteen.
3. Individualiteit
Volgens Esther Perel is het behouden van je individualiteit een essentieel component van een gezonde langdurige relatie. Wil je dat je relatie zich constant ontwikkelt, dan zal je moeten zorgen dat jij hetzelfde doet. Blijf daarom tijd maken voor je hobby’s, passies en self care rituelen. Omarm je verlangen om af en toe alleen te zijn of tijd door te brengen met je vrienden en familie. Het is gezond en normaal om af en toe even weg te willen zijn van je partner. Sterker nog, toen Esther Perel over de hele wereld onderzocht op welke momenten iemand zich het meeste aangetrokken voelt tot zijn of haar partner, was fysieke afstand één van de meest voorkomende antwoorden. Als je van elkaar gescheiden bent, wordt namelijk je verbeeldingsvermogen weer geactiveerd. En fantasie is volgens Esther Perel één van de allerbelangrijkste ingrediënten van verlangen en (fysieke) intimiteit.
Symbolische afstand
Een ander antwoord dat steeds terugkwam in het onderzoek ging over de aantrekkingskracht die ontstaat bij een meer symbolische afstand tussen twee partners. Een voorbeeld van betekenisvolle symbolische afstand is wanneer de ene partner de ander van een afstandje observeert wanneer zij doet waar ze goed in is, helemaal ‘in haar element’ is. Je kent het wel: je partner geeft zelfverzekerd een speech, speelt een sportwedstrijd of zorgt voor anderen, en je hebt ineens het gevoel alsof je hem of haar weer voor het eerst observeert.
4. Intimiteit
Grote kans dat de intimiteit tussen jou en je partner alleen maar toeneemt wanneer je af en toe (symbolische) afstand van elkaar neemt. Het delen van intieme momenten is namelijk essentieel als je verbinding met elkaar wil blijven maken. Dit kunnen momenten van fysieke intimiteit zijn, maar voor een gezonde relatie is mentale, emotionele en spirituele verbinding net zo belangrijk. Om oprecht verbinding te maken, is het vooral belangrijk dat je je volledig openstelt naar je partner en de ander de ruimte geeft hetzelfde te doen. De basis van intimiteit is namelijk kwetsbaarheid, niet per se eenduidigheid. Heb je bijvoorbeeld een intiem gesprek, dan hoeven jullie het helemaal niet volledig met elkaar eens te zijn. Als je maar zonder oordeel naar elkaar kunt luisteren. Wil je verbinding maken door samen iets (nieuws) te ervaren, dan hoeft dat niet per se iets te zijn waar jullie allebei volledig comfortabel en bekend mee zijn. Als er aan beide kanten maar openheid is. Wees bereid af en toe aan de hand te worden genomen en aandachtig te kijken of luisteren naar wat de ander met je deelt.
En, trouwens: Maak je niet druk als jij en je partner actief tijd moeten maken voor intieme momenten. Esther Perel vindt het idee dat alle intimiteit zich spontaan moet voor (blijven) doen in een relatie giftig. Zij gelooft er heilig in dat een gezonde relatie áltijd werk kost, niet alleen wanneer er iets mis mee is.
5. Polariteit
Hoe zorg je dan dat die intieme momenten prikkelend blijven? In bijna alle (neo-)tantrische en Taoïstische literatuur over liefde en seksualiteit zal je het begrip polariteit tegenkomen. Het gaat dan om de polariteit tussen de mannelijke, of yang, en vrouwelijke, of yin, energieën. Dat zijn niet twee verschillende energiestromen, zoals sommigen denken, maar dezelfde energie die op twee verschillende manieren ‘geladen’ is. Yin en yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de één bestaat niet zonder de ander. Yin energie wordt geassocieerd met ontvangend, zacht, sensitief en ontspannen zijn. Yang energie is dominant, ambitieus, vrij en alert.
Aantrekkingskracht
De seksuele energie, of levensenergie, in jouw lichaam is het gezondst en krachtigst wanneer jij een manier vindt om het mannelijke en vrouwelijke in jou in balans te houden. Op dezelfde manier is de aantrekkingskracht en het genot tussen jou en je partner het sterkst wanneer yin en yang er beide in vertegenwoordigd worden. Polariteit ontstaat dus wanneer de ene persoon meer in zijn of haar yang energie zit en de ander meer in zijn of haar yin energie. Dit idee staat los van sekse, gender-identiteit en seksuele voorkeur. Elk mens heeft yin en yang energieën en kan bewegen tussen die twee. Bovendien kan de balans tussen yin en yang gedurende intieme momenten verschuiven. Het idee is simpelweg dat de intimiteit het meest prikkelend is wanneer beide partners zich dus eigenlijk op tegenovergestelde punten in de yin/yang cirkel bevinden.
6. Flexibiliteit en beweging
Die dynamiek die zo belangrijk is voor vurige intimiteit, is eigenlijk essentieel voor de relatie in zijn geheel. Intimiteit- en relatie-coach Nic Tovey vindt dat het één van de grootste misvattingen ooit is dat relaties veiligheid moeten vertegenwoordigen. Wanneer mensen zeggen dat ze naar veiligheid verlangen in hun relatie, bedoelen ze vaak vertrouwen en toewijding. Die twee elementen creëren een stevig fundament, van waaruit je vervolgens juist naar beweging kunt streven. Vernieuwing en flexibiliteit zijn volgens Nic Tovey namelijk essentieel voor een langdurige gezonde relatie. Deze vereisen uitdaging en (gezonde) risico’s, wat als het ware tegenovergestelden zijn van veiligheid. Bovendien vergeten we vaak dat we op de eerste plek veiligheid in onszelf moeten vinden, in plaats van het te zoeken in relaties, werk of bezittingen. Als jij en je partner toegang hebben tot veiligheid en zekerheid in jezelf, zal er in jullie relatie automatisch meer ruimte (en behoefte!) ontstaan voor creativiteit.
Meer lezen van Esther Perel?
Ontrouw het einde van je relatie? Dit zegt Esther Perel
Esther Perel: zó maak je ruimte voor erotiek in een druk (gezins-)leven
Esther Perel: zó belangrijk zijn rituelen voor een liefdevolle relatie
Tantra & sexual wellbeing e-book
Leer hoe je jouw lichaam op een liefdevolle manier gebruikt als instrument voor spirituele, seksuele en persoonlijke groei.Bestel e-book voor €9,95