Moeder natuur is slim. Ze heeft niet voor niets verschillende kleuren aan eten gegeven. Een bord vol felle kleuren is aantrekkelijk en nodigt uit om te eten. Hoe meer verschillende kleuren je eet, hoe meer gezonde stofjes je binnen krijgt. Deze stoffen werken in een harmonisch samenspel met elkaar. En je hebt ze allemaal even hard nodig. ‘Eet een regenboog aan groenten en fruit’, adviseert orthomoleculair therapeut Annick Adriaansz. Het is een bekende uitspraak, maar toch goed om deze opfriscursus ‘kleur duiden’ weer even scherp op je netvlies te hebben.
Dit is de betekenis achter de kleur van groenten en fruit
Annick: ‘Groenten en fruit danken hun kleur aan fytonutriënten. Dit zijn plantaardige voedingsstoffen. Lycopeen, bétacaroteen, astaxanthine en quercetine zijn hier enkele voorbeelden van. Planten produceren deze stoffen om zichzelf te beschermen tegen bijvoorbeeld UV-straling, dat ze ziek worden of dat ze opgegeten worden. Planten kunnen immers niet vechten of vluchten, dus dit is hun beschermingsmechanisme. Uit onderzoek blijkt dat fytonutriënten niet alleen beschermend voor de plant werken, maar óók voor ons. Er zijn nu al meer dan 8.000 van deze stoffen bekend en er wordt steeds meer duidelijk over de gezondheidsvoordelen van fytonutriënten. Als we veel verschillende kleuren planten eten (groenten, fruit, granen, etc.) dan krijgen we stoffen binnen die ons weer beschermen tegen onze eigen vijanden. Zoals hart- en vaatziekten, kanker, beroertes en diabetes. Fytonutriënten kunnen ook bijdragen aan gewichtsverlies, een betere weerstand, goede sportprestaties en een gezonde bloeddruk.
Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?
De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids!Kleur van groenten en fruit en hun bijbehorende fytonutriënten
Hieronder staat een lijstje over welke kleur staat voor welke fytonutriënten. Het gaat overigens niet alléén om die afzonderlijke plantenstof. Iedere kleur gewas bevat zijn eigen magische samenstelling aan gezonde stofjes. Het is een heel palet aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten dat met elkaar samenwerkt en zo een waardevolle bijdrage vormt voor je gezondheid. Het gaat om het samenspel.
Rood: lycopeen & anthocyanen
Lycopeen is een antioxidant en heeft een beschermende werking. Het helpt bijvoorbeeld je te beschermen tegen hart- en vaatziekten, UV-straling en infecties. Lycopeen helpt ook je huid mooi te houden. Anthocyanen werken beschermend voor de lever, gaan ontstekingsactiviteit tegen en helpen je bloeddruk gezond te houden.
Bronnen: kersen, tomaten, aardbeien, cranberry’s, rode druiven, watermeloen en rode peper.
Blauw tot paars: Anthocyanen
Anthocyanen zijn zeer krachtige antioxidanten. Ze spelen een belangrijke rol in het beschermen van je lichaam tegen celschade. Ze hebben ook een gunstige invloed op je geheugen en je hersenwerking. Bronnen: aubergine, bosbessen, kersen, blauwe druiven, aroniabessen en bramen.
Groen: Chlorofyl, luteïne, zeaxanthine, glucosinolaten, carotenen
Chlorofyl ondersteunt de ontgifting van je lever en je nieren en draagt bij aan de werking van je immuunsysteem. Het heeft een beschermende werking op je lichaamscellen. Luteïne en zesxanthine hebben een positief effect op goed zicht en je ooggezondheid. Bronnen: boerenkool, spinazie, broccoli, koolsoorten, sla (donkere soorten zijn het rijkst aan plantaardige voedingsstoffen, bijvoorbeeld lollo rosso, eikenbladsla, veldsla etc.) en erwten.
Oranje: Bétacaroteen
Bétacaroteen kan worden omgezet in vitamine A. Het werkt ondersteunend voor je immuunsysteem, beschermt je tegen ziekten en helpt je ogen gezond en huid mooi te houden. Bronnen: wortels, pompoen, canteloupe meloen, zoete aardappel.
Hoe helpen de kleuren je bij het maken van gezonde keuzes?
Annick: ‘Je hoeft geen studie voedingsleer te doen om de juiste keuzes te maken in de supermarkt. Een handige stelregel is: hoe feller of intenser de kleur van groente en fruit, hoe meer gezonde stofjes deze bevat. Bijvoorbeeld: blauwe bessen zijn gezonder dan witte druiven, pompoen en aubergine zitten propvol gezonde stoffen (diep- en felgekleurd), eikenbladsla is een betere keuze dan ijsbergsla. Zo maak je eenvoudig de beste keuzes. Zorg ervoor dat je per dag sowieso drie verschillende kleuren groenten en fruit eet.
Boekentip: The Green Kitchen Smoothies
Behoefte aan wat inspiratie bij het binnen krijgen van een regenboog aan kleuren? Drink elke dag een smoothie! Een smoothie is de makkelijkste manier om meer groenten en fruit – en daarmee vezels en waardevolle antioxidanten – binnen te krijgen. In The Green Kitchen Smoothies delen David en Luise hun favoriete smoothierecepten, zoals de uitslaapsmoothie, een warme smoothie of een sinaasappel-sesamsmoothie. Beginnend bij de basis wordt eerst uitgelegd welke apparatuur nodig is en krijg je praktische tips voor het maken van de beste smoothies. Naast gewone smoothies staan er ook smoothies in met verschillende lagen. Als extraatje bij je smoothie staan er recepten in het boek voor heerlijke snacks, ontbijtjes, desserts en notenpasta’s. The Green Kitchen Smoothies, verkrijgbaar via o.a. Bol.com, €19,99.