Avocado’s zijn extreem gezond. Ze bevatten meer kalium dan bananen en zitten vol met omega 9 vetzuren. Ook wordt de avocado geroemd vanwege haar vezels en grote hoeveelheden vitamine K, C, E, B5, B6 en foliumzuur. Dat The Avocado Show vanaf dag één een hit werd in 2017 begrijpen we dus gelijk. Sinds kort is de 4e vestiging geopend aan de Amsterdamse Keizersgracht. De mannen achter dit toffe concept zijn Ron Simpson en Julien Zaal. Als founders van The Avocado Show – met meer dan 129.000 volgers (!) op Instagram – hebben zij dit groene vetbolletje tot ultiem sexy wezen gekroond. Ik ging met Ron in gesprek en ontfutselde hem het recept van hun bestseller: The Classic Avocado Garden.
The Avocado Show verklapt: zo maak je onze bestseller zelf!
Ron: ‘Wat er uniek is aan deze nieuwe locatie? Het grote terras aan de Keizersgracht 449 (op steenworp afstand van de bekende winkelstraat de Leidsestraat en waar vroeger Café Walem zat) is bijzonder voor Amsterdam. Ook serveren we voor het eerst diner. Verwacht klassiekers zoals The Poké Bowl, The Bun Burger en The Garden. De mayonaise die we gebruiken in onze sauzen en dressings voor bij de gerechten is standaard vegan. Nieuw aan deze kaart zijn de avocado frites, nacho’s met truffel guacamole en The Fun Burger (vegan burger gemaakt van rode biet). Als desserts hebben we vegan peanut butter ice creams aan de kaart toegevoegd en kun je de beste cheesecake van de wereld proeven; gemaakt met Oreo koekjes’.
Waarom een restaurantketen rondom de avocado?
Ron: ‘Julien en ik signaleerden de trend dat mensen tegenwoordig gezonder én mooier willen eten. Daarnaast geloven we in ‘mono concepten’ wat betekent dat je in één element uitblinkt. Zoals koffiezaakjes dat doen met ambachtelijk gebrande koffie, SLA met hun salades en Kip van ’t Spit met kip. Wij zijn dit met avocado’s gaan doen. Al snel groeide de vraag naar nog meer locaties en zijn we ons concept gaan franchisen’.
Hoe verklaar je de enorme hype rondom The Avocado Show?
Ron: ‘Er zijn miljoenen mensen die avocado eten, maar er was nooit eerder een speciaalzaak voor. Net als met koffie; je maakt het thuis en koopt het gewoon in de supermarkt. En toch zijn de koffiezaakjes heel populair. Er zijn namelijk altijd mensen die het volgende niveau in smaakbeleving en presentatie willen opzoeken. Om onze prijzen in bedwang te houden moeten we slim inkopen. We gebruiken technieken uit de ‘fine dining‘, bijvoorbeeld de manier van de borden opmaken en van het eten bereiden. Zo krijg je een beleving van creativiteit en smaak op top niveau, zonder daar de hoofdprijs voor te hoeven betalen. Die combinatie verklaart volgens mij de hype’.
Hoe sustainable zijn jullie avocado’s?
Ron: ‘Wij wilden zelf weten ‘hoe zit het nou precies met die sustainability rondom avocado’s?! Het beste is dan om je eigen ‘supply chain’ te onderzoeken. Daarom zijn we afgereisd naar Chili, Peru, Mexico, Zuid-Afrika en in Nederland zelf zijn we op onderzoek gegaan. We hebben onderzocht wat er mogelijk is op het gebied van watertechniek, sociale arbeidsomstandigheden, etc. De vraag of een avocado duurzaam verbouwd kan worden, hebben we als leidraad genomen voor deze mini documentaire die we n.a.v. onze reizen hebben gemaakt. Het is zeker mogelijk om avocado’s duurzaam te verbouwen. De boeren met wie wij werken doen dat gelukkig ook. The Avocado Show wil daarom uitgroeien tot een bedrijf dat groot genoeg is om leading te zijn in deze markt’.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Hoe zijn jullie zo groot geworden met 129 K volgers op Instagram?
Ron: ‘We hebben stylisten & food fotografen gevraagd over hoe je pakkend beeld creëert. Wij gebruiken expres heel kleurrijk eten. Op de foto kiezen we dan standaard voor een donkere achtergrond om het gerecht eruit te laten knallen. Ik vergelijk het fotograferen van onze gerechten altijd met hoe een vrouw zich kleed. Het is niet de bedoeling om álle elementen op te laten vallen, maar juist om één focuspunt te creëren. De rest is mooi en goed, maar ondersteunend. Dat is op onze foto’s ook het geval. Als wij een mooie vorm snijden van een avocado, hebben we geen opvallend bestek of andere tierelantijntjes meer nodig. Dan gaat je aandacht precies naar de plek waar je moet kijken’.
Hoe blijf je als merk verrassend op Instagram?
Ron: ‘Ons account blijft groeien dus er zijn altijd mensen voor wie de online content die we maken nieuw is. Daarnaast blijven we ‘nieuws maken’ met onze nieuwe locaties, nieuwe landen, nieuwe producten en een boek met 40 recepten die niet op de vaste menukaart staan. Dankzij de nieuwe locatie hebben we er weer een aantal ‘foto hoekjes’ bij waar we onze gerechten fotograferen die mooi matchen met het interieur’.
Doe je nog andere dingen naast avocado’s serveren?
Ron: ‘We worden veel gevraagd voor advies over onze visie, manier van communiceren met onze doelgroep en hoe we die doelgroep bereiken en blijven inspireren. Hier geef ik regelmatig talks over bij bedrijven, maar ook op Hogescholen en de UvA bijvoorbeeld’. Kijk voor meer info op theavocadoshow.com.
Recept: The Classic Avocado Garden
Dit is een ware smaakbom: alle smaken die geweldig bij avocado passen vind je er in terug. Met deze guideline voor de juiste verhouding van de verschellende kruiden kan dit gerecht niet mislukken.
Ingrediënten:
- 1 Avocado
- Sushi azijn of limoensap
- 2 el hummus
- Zeezout
- Gerookte paprikapoeder
- Komijnpoeder
- Cayennepeper
- Chili vlokken
- Sesamzaad (een mix van zwart, wit en groen)
- Cress (daikon, basilicum en/of ghoa)
- Eetbare verse en/of gedroogde bloemetjes
Om erbij te serveren:
- Crackers
- Bagel
- Toast
- Frisse salade
Bereidingswijze: The Classic Avocado Garden
1. Snijdt de avocado doormidden, haal de pit eruit en de schil eraf.
2. Snijdt een klein stukje van de bolle kant van beide avocado helften, zodat je avocado garden straks steviger blijft staan.
3. Smeer de avocado helften in met sushi azijn of wat limoensap.
4. Vul beide helften met humus en breng de bovenranden van de avocado op smaak met zeezout. Verdeel voor een strak effect de rechterhelft van de rand denkbeeldig in drieën. Bedek deze met gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en/of chili vlokken.
5. Strooi de sesammix op de linkerhelft van de avocado helften.
6. Leg voorzichtig wat cress op het midden van de hummus en versier je garden verder met eetbare bloemen.
Recept uit: The Avocado Show, €18,50. Verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!