Ella Mills van Deliciouslyella.com is misschien wel de bekendste vegan foodblogger uit Londen. In haar nieuwste kookboek vonden we eerder dit recept voor deze fluweelzachte roze red velvet cupcakes. In Deliciously Ella staan naast 100 vegan recepten met fijn beeld ook dagbroekfragmenten, waarin Ella persoonlijke levenswijsheden deelt die verder gaan dan alleen eten. Van deze knapperige linzenballetjes uit haar boek konden wij maar geen genoeg krijgen. Vandaar dat we maar wat graag het recept met je delen.
Recept uit Deliciously Ella: spicy linzenballetjes met tomatenrelish en knoflookroom
Ella: ‘Ik weet dat deze balletjes misschien een beetje vreemd klinken maar ze zijn verrukkelijk, vooral geserveerd met tomatenrelish en aangemaakt met knoflookroom. Dankzij de tijm, rozemarijn, peterselie, knoflook en ui zitten ze vol smaak. Ik vind het lekker om ze simpelweg op te dienen met wat zilvervliesrijst en een salade’.
Ingrediënten voor 10 linzenballetjes
- 150 g gedroogde groene linzen
- 1 grote ui, in ringen
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 2 el boekweitmeel
- 2 el olijfolie
- handvol peterselie, grof gehakt
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- zout en peper
Ingrediënten tomatenrelish
- 6 el tomatenpuree
- 3 tenen knoflook, gepeld
- 2 tl balsamicoazijn
- 1 tl ahornsiroop
- 100 ml water
- handvol peterselie
- snuf komijnpoeder
- snuf chilipoeder
- snuf gerookte-paprikapoeder
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!Ga naar facebook
Ingrediënten knoflookroom
- 100 g cashewnoten, minstens
- 3 uur in water geweekt, uitgelekt
- 10 el amandelmelk
- 3 tenen knoflook, geroosterd
- Scheutje citroensap
Bereidingswijze spicy linzenballetjes met tomatenrelish en knoflookroom
1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).
2. Kook eerst de linzen in een pan water 20-25 minuten tot ze zacht zijn, maar nog een beetje bite hebben. Laat ze uitlekken en afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Bak terwijl de linzen koken de ui en knoflook in een scheutje olijfolie en met wat zout in een pan op middelhoog vuur 5-10 minuten tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
4. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal ze op de pulsstand tot een dikke pasta. Schep balletjes van dit mengsel met een ijsschep uit de keukenmachine, draai ze als je wilt in je handen rond tot ze wat gladder zijn en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
5. Bak ze 35-40 minuten in de oven. Controleer of de linzenballetjes gaar zijn door een mes in het midden van een balletje te steken; als het er schoon uitkomt zijn ze gaar en anders moeten ze nog iets langer in de oven.
6. Maak terwijl de balletjes in de oven staan de tomatenrelish en knoflookroom. Pureer voor de relish gewoon alle ingrediënten met wat zout glad in de keukenmachine op de pulsestand. Doe hetzelfde voor de knoflookroom en voeg daar zout en peper naar smaak aan toe. Serveer de linzenballetjes met de relish en knoflookroom. Deliciously Ella – Hét plantaardige kookboek, €24,99, verkrijgbaar via Bol.com.
Tip van Ella
Ella: ‘Deze balletjes zijn heerlijk als je ze direct uit de oven warm serveert; als je dat doet, warm de tomatenrelish dan ook zachtjes op’.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram