Wat eet je met dit zwoele weer? Gazpacho! All over from Spain. Het fijne aan gazpacho is ook nog eens dat het super makkelijk te maken is. Gooi wat groenten bij elkaar in de blender en klaar is het. Je kan een flinke hoeveelheid maken die je koud zet in koelkast, de smaken trekken er dan nog beter in, en hoe kouder, hoe verfrissender. Een fijn recept vind je hier.
Gazpacho: super gezonde zomersoep voor tropische dagen
Is het je wel eens opgevallen dat je eetlust afneemt met warm weer? Dit heeft te maken met je spijsvertering die veel warmte opwekt in je lichaam. Warmte die maar liefst 12 tot 18 uur voelbaar blijft in je lijf. Vooral de verwerking van eiwitten zorgt voor veel hitte. Daarom hebben mensen in de zomer vaak minder trek in vlees, kaas en vis. Daarnaast wordt je spijsvertering extra aan het werk gezet als je een grote maaltijd hebt gegeten. Hier kun je het dus ook weer extra warm van krijgen.
Lichte koude maaltijden
Lichte koude maaltijden zijn dus ideaal voor in de zomer! Maar je wil natuurlijk voorkomen dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Gazpacho is de oplossing. Dit is een koude soep gemaakt van rauwe groenten. Oorspronkelijk een Spaans gerecht. Vaak op basis van tomaat, komkommer en knoflook. Groenten dus die veel vocht bevatten, precies wat we extra nodig hebben op warme dagen.
Ingrediënten voor 500 ml gazpacho
– 2 tomaten
– 1 paprika
– ¼ komkommer
– ¼ ui
– ¼ venkel
– 1 teen knoflook
– 30 ml olijfolie
– 10 ml balsamicoazijn, citroensap
– snufje zout, peper en venkelzaad
Bereiding
– snij de groenten grof en doe ze in een blender
– voeg de olie, azijn, citroensap en specerijen toe
– laat het lekker blenden totdat het een smooth geheel wordt
– zet het vervolgens 1 a 2 uur koud in de koelkast.
– serveertip: dien het op met blaadjes verse basilicum.
Healthy croutons
Wil je een bite aan de gazpacho toevoegen? Snij wat groenten in kleine blokjes en serveer ze in aparte schalen op tafel. Dan kan iedereen opscheppen wat ze lekker vinden. Als een soort gezonde croutons. Eet smakelijk!
Tip: de gazpacho kan je 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. De zuren werken als natuurlijke conserveringsmiddelen. Je kan je ook een deel invriezen en laten ontdooien als je trek hebt. Lekker extra koud!
Lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95