In de nieuwste editie van delicious magazine staat het menu van de toekomst centraal; wat kun je het beste eten als je goed voor de aarde en jezelf wil zorgen?! Om duurzaam te koken moet je misschien een beetje anders denken. Om je daarmee op weg te helpen staat het nummer vol met recepten. Wat dacht je van deze pastinaak-gehakt empanada’s met oregano en biet? Heerlijk om uit te delen tijdens een familiedag of om samen met je geliefde op te peuzelen, al dippend in de vloeibare rode biet… De feiten en fabels over het menu van de toekomst lees je ondertussen hier.
Recept van de toekomst: pastinaak-gehakt empanada’s met oregano en bieten-anijsdip
Klein hoofdgerecht (4 personen, 8 stuks)
bereiden ± 35 min. / 30 min. rusten / oven ± 20 min.
Deeg
250 g speltbloem
70 g spelt- of tarwemeel
60 g amandelmeel
200 g koude biologische boter
Vulling
2 el olijfolie
1 middelgrote prei, alleen het lichtgroene deel, in dunne ringen
200 g biologisch (vegetarisch) rundergehakt
1 teen knoflook, fijngesneden
1 tl pul biber +
1 tl zoet paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
250 g pastinaak, geschild, grof geraspt
50 g gemengde noten, grof gehakt
8 takjes verse oregano, blaadjes geplukt
1 el krenten
Bieten-anijsdip
3 el zure room
1 eidooier, losgeroerd met 1 el water
1 grote of 2 kleine rauwe bieten, geschild
8-6 el zure room
1 tl anijszaad
2 el appelazijn
Meng met de pulseknop van de keukenmachine de meelsoorten, koude boterblokjes en een flinke snuf zout tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg 3-4 el ijskoud water toe en meng met de pulseknop snel tot een bal. Kneed het deeg kort door, vorm tot een platte schijf en leg afgedekt ± 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit intussen in een koekenpan de olie en bak de prei 5-7 min. op laag vuur tot het zacht is. Voeg het gehakt, de knoflook en specerijen toe en bak nog ± 3 min. Meng het gehaktmengsel in een kom met de pastinaak, noten, oregano, krenten en zure room. Breng op smaak met zout en evt. nog wat peper. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, vorm tot schijven en rol op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot rondjes van ± 15 cm Ø. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel de vulling steeds over een helft van de deegrondjes en laat 1½ cm van de rand vrij. Klap de rondjes dicht tot halve maantjes en druk de randen stevig dicht met een vork, zodat je een patroon in de rand krijgt. Bestrijk de empanada’s met losgeroerde eidooier en bak ze lichtbruin en gaar in 15-20 min.
Rasp intussen de biet fijn. Pureer de helft van de biet met de zure room en voeg de rest van de geraspte biet toe. Rooster het anijszaad in een droge koekenpan zachtjes totdat het begint te poffen. Kneus het anijszaad licht in de vijzel en voeg met de azijn toe aan het bietmengsel. Breng de dip op smaak met zout en peper. Serveer de empanada’s met de dip.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: recepten: delicious.magazine, fotografie: Alan Jensen, styling: Cyn Ferdinandus, bereiding: Victor de Launay