Karlijn en Evelyn gingen op holistische zuivelsafari…

by Evelyn van Hasselt 29.06.2017

Hoezeer we ook genieten van vegan gerechten, op de Holistik redactie staat zuivel regelmatig op het menu. We grijpen alleen niet zomaar iets uit het schap. Want zuivel geproduceerd met respect voor mens, dier en natuur smaakt nu eenmaal het beste.

Karlijn en Evelyn gingen op holistische zuivelsafari…

Okay, eerlijk is eerlijk: de keren dat Karlijn en ik op een boerderij zijn geweest zijn op één hand te tellen. Maar dat betekent niet dat we geen oog hebben voor het verhaal achter de zuivelproducten die we kopen. Sterker nog: sinds we zijn begonnen met Holistik maken we steeds bewustere keuzes. Voor ons betekent holistisch leven dat je jezelf ziet als onderdeel van het grotere geheel. Concreet houdt dit in dat we proberen te leven met respect van mens, dier en natuur. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat is het niet. Je leeft al holistisch door nét even wat langer na te denken over wat je draagt, smeert en eet. Of alle producten die Karlijn en ik kopen biologisch zijn? Was het maar zo. De waarheid is dat ook wij steken laten vallen. We willen je dan ook zeker geen hardcore darkgreen lifestyle opleggen. Maar we proberen je wel te inspireren door je te laten zien hoe leuk holistisch leven eigenlijk is. En hoe fijn (en eenvoudig!) het is om bij te dragen aan een een mooiere wereld door de producten die je koopt. En dat hoeft niet eens veel duurder te zijn. Er is namelijk een supermarktketen met een groot én betaalbaar biologisch assortiment: Lidl.

Weidemelk en jerseykoeien

lidl zuivelBij Lidl denk je in eerste instantie waarschijnlijk vooral aan lage prijzen. Je zou daardoor bijna over het hoofd zien dat de supermarktketen flinke stappen aan het zetten is op het gebied van duurzaamheid. Zo is alle zuivel die je bij Lidl koopt biologisch of van weidemelk. Deze melk – die je ook terugziet in Lidl kaas, boter en zelfs kant-en-klare pannenkoeken! – is afkomstig van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Iets dat binnen de moderne melkveehouderij lang niet altijd vanzelfsprekend is. Ook ijsliefhebbers zoals ik kunnen hun hart ophalen bij Lidl. Nieuw in het assortiment is biologisch boerderij-ijs gemaakt met zuivel van jerseykoeien die de hele dag niets liever eten dan klaverblaadjes.

Biologisch eten

lidl zuivelDat Lidl zwaar inzet op duurzaam boodschappen doen is niet zo gek. De biologische branche is de snelst groeiende tak binnen de voedingsmiddelensector. Wereldwijd is de omzet van biologische producten sinds 2011 zelfs verdubbeld. Biologisch eten heeft dan ook een paar voordelen waar je simpelweg niet omheen kunt. Zo is biologische voeding minder belastend voor het milieu en hebben dieren uit de biologische sector een beter leven. Zij krijgen ander (biologisch) voer, hebben meer leefruimte en krijgen geen groeibevorderende hormonen toegediend. De prijs van biologische voeding ligt over het algemeen zo’n 30% hoger dan reguliere voeding. Dit komt onder andere omdat er meer ruimte nodig is voor de dieren. Ook leven ze langer, iets dat de productie duurder maakt. Dat de prijzen voor biologisch echter niet overal hoger liggen bewijst Lidl. Karlijn en ik komen er dan ook regelmatig. Want hoe heerlijk vegan gerechten ook zijn, we kunnen ons toch geen leven voorstellen zonder (geiten)kaas, yoghurt en roomboter. We pakken alleen niet zomaar iets uit het zuivelschap. Waar we vroeger alleen maar keken naar calorieën, scannen we de verpakking tegenwoordig op hoe iets geproduceerd is. Biologische producten hebben sowieso een streepje voor. En die vind je bij Lidl volop.

Geen kater bij de kassa

lidl halloumiFiets je binnenkort langs een Lidl? Stap dan af en open je groene hart. Je zult zien dat je er fantastisch sustainable kunt shoppen. Zónder kater bij de kassa. Een product dat je sowieso eens zou moeten uitproberen halloumi, al is het alleen al omdat je deze Cypriotische kaas bijna nergens kan krijgen. Ook het biologische boerderij ijs vind ik een aanrader! Karlijns drie favoriete producten? De Lidl feta, oude geitenkaas en roomboter. Laat je ons weten hoe jouw biologische zuivel safari is verlopen?

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

Kijk voor meer informatie op  www.lidl-shop.nl Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lidl. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN