Je kent Colette Dike wellicht van haar eerste kookboek: Avocado. Keep it simple met één ingrediënt is haar motto. Inmiddels is haar tweede creatie af en maakt Colette een hoop foodies happy met verrukkelijke recepten op basis van zoete aardappel. Deze spicy curry met biologische kip is ons favoriete recept.
Recept van Colette Dike: zoete aardappel curry met bio kip
Colette: ‘Curry is makkelijk zelf te maken en veel lekkerder dan uit een potje. Ik maak hem meestal met kip, die je eventueel kunt vervangen door kikkererwten of linzen voor een heerlijke vegetarische variant.’
Voor 6 personen
600 g zoete aardappelen
900 g biologische kipfilet
900 g (ongezoete soja)yoghurt
2 blikken kokosmelk (2 x 400 ml)
2 blikken gepelde tomaten (2 x 400 g)
2 citroengrasstengels, inkepen met een scherp mes zodat de smaak goed vrijkomt
± 5 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
steeltjes van klein bosje koriander, fijngehakt
1 kippenbouillonblokje
Voor erbij: roti-pannenkoeken, wraps, rijst of naanbrood, limoenpartjes, chilivlokken of schijfjes rode peper
Voor de currypasta
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd
2 sjalotten
4 teentjes knoflook
2 cm gember
1 eetlepel geroosterd en gemalen venkelzaad
1 eetlepel geroosterd en gemalen komijnpoeder
1 eetlepel geroosterd en gemalen korianderzaad
1 eetlepel garam masala
½ eetlepel kurkuma
1 eetlepel tamarindepasta
6 eetlepels zonnebloemolie
Bereiding: zoete aardappelcurry met biologische kip
Meng de kipfilet met de helft van de yoghurt. Dek af en zet dit minimaal 2 uur (of een hele nacht) in de ijskast. Dit laatste is nog beter, dan wordt de kip extra mals. Meng alle ingrediënten voor de currypasta met een staafmixer, zorg ervoor dat je de zaden roostert in een pan zonder olie voordat je ze toevoegt aan het mengsel. Gebruik een grote braadpan, bak de currypasta ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de kokosmelk, gepelde tomaten, citroengras, limoenblaadjes, gehakte koriandersteeltjes en het kippenbouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat het geheel 30 minuten op laag vuur pruttelen en wat indikken. Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer helemaal glad. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes, voeg deze toe aan de curry en laat in ± 30 minuten gaar worden. Snijd de kipfilet in blokjes en verwijder de overtollige yoghurt met je mes. Voeg na 15 minuten ook de kip toe. Afhankelijk van de grootte van de blokjes heeft de kip ongeveer de helft van de garingstijd van de zoete aardappel nodig. Controleer of de kip gaar is, proef de curry en breng extra op smaak met wat zout en eventueel limoen. Serveer met roti-pannenkoeken of wraps, naanbrood of rijst. Voeg extra yoghurt, koriander, chili(vlokken) en limoen toe.
Zoete Aardappel, Colette Dikke, Uitgeverij Becht, €10,99 via Bol.com
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95