Amelia Freer is Engeland’s populairste voedingsdeskundige van het moment. Ze veranderde het eetpatroon van menig celebrity binnen no time van fastfood naar good food. Onlangs bracht Amelia haar eerste boek uit ‘Eten, liefhebben, stralen’.
De meeste cliënten die bij Amelia aankloppen hebben last van hun spijsvertering, overgewicht en huidproblemen. Haar beste advies: eet bewust. Dat leerde ze tijdens een opleiding die ze volgde aan het prestigieuze Institute for Optimum Nutrition. Ik verslond Amelia’s boek binnen een paar dagen. Al lezend in bed vergaapte ik me aan alle heerlijke en vooral simpele recepten. Mijn favoriet was gelijk bij het zien van het plaatje de bloemkoolpizza. Eerlijk gezegd ben ik gewoon hartstikke trots op onze bloemkool. Tien jaar geleden was het slechts een doorgekookte groente als opvulling binnen de Hollandse pot. Tegenwoordig heeft zelfs het meest exclusieve restaurant wel een variant met bloemkool op de kaart staan. Kortom: de revival van de bloemkool is onmiskenbaar.
Ondertussen ben ik zo’n 5 bloemkoolpizza’s verder en deel ik graag onderstaand recept. Zelf heb ik door het bloemkoolmengsel een snuf kaneel, beetje nootmuskaat en kurkuma gestrooid. Lastig vond ik het om de bloemkool tot rijstkorrelformaat te blenden. Snijd de roosjes vooral heel fijn. Mocht je twijfelen of de pizzabodem uit elkaar gaat vallen, voeg dan gewoon 2 eieren in plaats van 1 ei toe. Eet je de bloemkoolpizza als hoofdmaaltijd? Strooi er wat extra feta en pompoenpitjes overheen voor iets meer body. De rucola-touch maakt het restaurant-waardig, vond ik althans :-). Kijk en oordeel zelf.
Slices overgebleven pizza zijn prima een paar dagen houdbaar in de koelkast, net als de kruidenpesto, en duur zijn de ingrediënten verre van. Kortom een verrukkelijk recept om eigenlijk gewoon eens in de week te maken.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
kokosolie, voor het invetten
480 g bloemkool, gewassen, droog gedept en in een blender of keukenmachine vermalen tot kleine ‘rijstkorreltjes’
1 ei
snufje zeezout en versgemalen zwarte peper
1 el glutenvrije bloem (bijv. quinoa- of volkoren rijstmeel)
1 tl edelgistvlokken 1 tl Italiaanse kruiden
Voor erbij: zelfgemaakte kruidenpesto (zie hieronder) geroosterde aubergine en paprika
Verwarm de oven voor op 160 °C (gasovenstand 3). Vet de bakplaat in met de kokosolie, bedek die met bakpapier en vet ook dat in. Stoom de bloemkoolrijst in 3 à 4 minuten. Zorg dat die niet papperig wordt, doe de korreltjes in een theedoek en druk het overtollige vocht eruit. Doe de bloemkoolrijst in een grote kom en voeg het ei, de kruiden, bloem en edelgistvlokken toe. Meng goed door elkaar. Schep het mengsel – het moet nog een beetje nat zijn – op de ingevette bakplaat en spreid het uit tot een egale plak. Zorg ervoor dat er geen gaten in zitten. Zet de pizzabodem 40 minuten in de oven of tot die goudbruin en krokant is. Haal hem daarna los van de bakplaat en laat hem een paar minuten rusten. Smeer er vlak voor het serveren een laagje cashewpesto op en leg daar de geroosterde aubergine en paprika op. Voor 2 à 3 personen.
Kruidenpesto
135 g cashewnoten
sap en wat rasp van 1 citroen
1 knoflookteen, gepeld
handje verse basilicum
handje verse peterselie
zeezout en versgemalen zwarte peper olijfolie
Laat de cashewnoten een nacht in een kom water weken. Giet de volgende dag af en doe de noten met de rest van de ingrediënten in de blender. Meng het goed, maar zorg dat het nog een beetje korrelig blijft. Schenk de pesto over de bloemkoolpizza. Eet smakelijk!
Het boek kost € 22,95 en is verkrijgbaar via uitgeverij AW Bruna.
Credits beeld: Ali Allen 2015