videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Ayahuasca: Persoonlijk verslag van een 6 uur durende trip

Holy Crap
ayahuasca

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn eerste ayahuasca ceremonie meemaakte. Toch kost het me nu – ruim 8 maanden later – geen enkele moeite om er verslag van te doen. De 6 uur durende trip staat namelijk in mijn geheugen gegrift.

Ayahuasca: Persoonlijk verslag van een 6 uur durende trip

Voor wie nog nooit van ayahuasca heeft gehoord: het is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. Letterlijk betekent ayahuasca slingerplant van de ziel. Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken het drankje al eeuwenlang bij magische rituelen en zien het als het belangrijkste medicijn van het oerwoud. Ayahuasca wordt gemaakt uit twee planten met onuitspreekbare namen. De eerste plant (Psychotria viridis) bevat de werkzame stof DMT. De tweede plant (Banisteriopsis) zorgt ervoor dat dit stofje niet afgebroken wordt. Het effect? Een trip die 6 uur tot 8 uur kan aanhouden.

Praten met dieren

Wat je tijdens zo’n reis allemaal mee kunt maken? Dat verschilt van persoon tot persoon. Ik lees verhalen over hallucinaties, heftige kleuren en bewegingen. Sommige mensen hebben diep religieuze ervaringen terwijl anderen beweren contact te kunnen leggen met vreemde wezens. Er zijn zélfs mensen die denken ze met dieren kunnen communiceren. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt (wat is er toffer dan kunnen praten met dieren?!) en ik besluit me op te geven voor een ceremonie. Ik kies voor de Gewijde Reis, een Nederlandse organisatie waar ik veel goede verhalen over heb gehoord.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Drie weken celibatair

Dat de Gewijde Reis deelname aan een ayahusca ceremonie niet ziet als een lolletje, blijkt uit de grondige voorbereiding. Zo moet ik een uitgebreide vragenlijst invullen en word ik geadviseerd om drie dagen voor de ceremonie te beginnen met vasten. Ook is het de bedoeling dat ik drie weken afzie van activiteiten in de slaapkamer. Iets wat thuis niet al te enthousiast wordt ontvangen. To say the least. Heel even overweeg ik om de voorbereidingen aan mijn laars te lappen, maar als snel besluit ik de richtlijnen te volgen. Als ik dit doe, dan doe ik het ook goed ook.

Plastic teiltje

De ceremonie vindt plaats in een weekend. De zaterdag is bedoeld als ‘voorbereidingsdag’ en op zondag nemen we het drankje. Het weekend begint met een sharing, een soort kringgesprek waarbij alle deelnemers toelichten waarom ze de ceremonie willen ondergaan. De redenen lopen uiteen: van een heftige wiet verslaving tot een burn-out. Zelf ben ik vooral nieuwsgierig naar het geestverruimende effect en zeg dat ook eerlijk. Dat ik dolgraag een keer met dieren zou communiceren, houd ik toch maar voor me;-). Na het kringgesprek is het tijd voor dans-, meditatie- en ademhalingsoefeningen die ons helpen voorbereiden op de ‘grote dag.’ Die grote dag begint al vroeg. Op zondag komen we om half 8 ’s ochtends weer samen, volledig in het wit gekleed. In het zaaltje waar de ceremonie plaatsvindt, leggen we allemaal een eigen matras neer. Omdat veel mensen braakneigingen krijgen van het drankje, staat er naast elke matras een plastic teiltje.

Ademende vloer

Zodra we allemaal op onze matrassen zijn geïnstalleerd, begint de ceremonie met een meditatie oefening waarbij alle chakra’s aan bod komen. Na een uur krijgen we het eerste glas van het magisch drankje dat qua kleur nog het meest lijkt op een koffie verkeerd. De smaak is in één woord verschrikkelijk. Ik moet mijn best doen om niet te gaan kokhalzen. Toch lukt het me om het drankje binnen te houden. Als ik na drie kwartier nog niks voel, besluit ik een tweede glas te nemen. De smaak is zo mogelijk nóg viezer, maar ook nu houd ik het drankje binnen. Een derde glas sla ik af. Inmiddels is de vloer namelijk gaan ademen en weet ik: het is begonnen…

Eén vierkante centimeter bewustzijn

Wat volgt is een 6 uur durende trip die een xtc pil reduceert tot een onschuldig fluortabletje. Zodra ik mijn ogen sluit, verschijnen er allerlei kleuren, vormen en geometrische figuren. Te vergelijken met wat je ziet als je in gesloten ogen wrijft, alleen dan 100 keer intenser. Van de kleuren en vormen kom ik terecht in een hele serie van inzichten over leven en dood. Ik heb het gevoel alsof ik 6 uur lang informatie aan het downloaden ben, een beter woord is er niet voor. Ik kan ‘onder water kijken’ en zie kwetsbare kanten van mensen die dichtbij me staan. Ik zie mensen voor wie ze zijn, kijk dwars door facades heen. Ik huil. Ik lach. Ik denk dat het voorbij is om vervolgens nog dieper in mijn trip te raken. Van tijd heb ik geen enkel besef. Maar het is niet zo dat ik niet meer weet waar ik ben. Gek genoeg is er telkens één vierkante centimeter bewustzijn waar ik me aan vast kan klampen. Ik weet wie ik ben, ik weet waar ik ben. En voor de rest ben ik overgeleverd aan de grillen van moeder ayahuasca. Het belangrijkste inzicht dat ik krijg? De wereld is één groot schoolplein en eigenlijk zijn we allemaal kinderen. Het enige wat we echt nodig hebben? Liefde. Na een zes uur durende trip stopt de vloer langzaam maar zeker met ademen en voel ik dat het drankje is uitgewerkt.

Acht kantjes vol inzichten

De ceremonie wordt afgesloten met weer een sharing waarin we allemaal vertellen wat we hebben meegemaakt. Ik kan mijn ervaring amper onder woorden brengen, zoveel inzichten heb ik gekregen. Eenmaal thuis val ik als een blok in slaap, compleet uitgeput. De dag na de ceremonie schrijf ik kantjes vol over alle inzichten. Nu – 8 maanden later – ben ik nog altijd heel blij dat ik een ceremonie heb gedaan. Het is een geestverruimende ervaring die ik niet had willen missen. Of ik het nog een keer zou doen? Waarschijnlijk wel. Maar pas over een tijdje. De ervaring is te heftig om lichtzinnig mee op te gaan. En die drie celibataire weken helpen ook niet.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Zelf een ayahuasca ceremonie ondergaan? Denk er niet te makkelijk over en bereid je goed voor. Kies ook vooral voor een betrouwbare en integere organisatie zoals de Gewijde Reis. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.