videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Zelfliefde: zo beweeg je voorbij je ego en omarm je jezelf écht

Heart + Soul
Marjan Mudder, boek, coach, wat ik eerder had willen weten

Holistik
08.02.2022

Het begrip zelfliefde duikt tegenwoordig overal op, en dat is niet voor niets. In de basis voelen dat je helemaal oké bent zoals je bent is krachtig en helend, dat weten we allemaal intuïtief. Maar hoe kom je daadwerkelijk tot zo’n liefdevolle staat van zijn? Hoe voorkom je dat zelfliefde een oppervlakkig idee blijft en je ego ermee aan de haal gaat? Over deze onderwerpen gingen wij in gesprek met Marian Mudder, actrice en auteur van het boek Wat ik eerder had willen weten. Lees je mee?

Zelfliefde: zo beweeg je voorbij je ego en omarm je jezelf écht

Marian Mudder is actrice, schrijfster en sinds een jaar of tien ook therapeut. In die hoedanigheid heeft ze haar laatste boek Wat ik eerder had willen weten geschreven. Marian: ‘Wat ik hier zo leuk aan vind is dat met dit boek alles wat ik heb gedaan bij elkaar komt. Mijn skills om voor een camera te staan (omdat er bij het boek ook een online platform komt), het schrijven en de kennis en wijsheid die ik de afgelopen dertig jaar heb opgedaan op het gebied van persoonlijke en spirituele ontwikkeling. De cirkel is rond. Hoe leuk is dat?’

zelfliefde, wat ik eerder had willen weten, marian mudder

Waar komt je fascinatie voor ‘zelfliefde’ vandaan?

Marian: ‘Ik ben me al jong bewust geworden van het feit dat ik niet van mezelf hield. Ik wist vrij snel het verband te leggen tussen dit gebrek aan zelfliefde en de problemen waarmee ik worstelde in mijn leven: angst, relatieproblemen, blokkades. Ik had altijd het gevoel dat ‘ik niet mocht bestaan’ of dat ik niet de moeite waard was, en begreep dat van mezelf houden de oplossing was. Alleen om daadwerkelijk ook tot zelfliefde te komen is makkelijker gezegd dan gedaan. In mijn praktijk als therapeut werd me duidelijk dat vrijwel iedereen in de basis met hetzelfde probleem worstelt. Zelfafwijzing of zelfhaat. Ik ben onderzoek gaan doen en kwam tot de ontdekking dat oude pijn en trauma de oorzaak is van het gebrek aan zelfliefde. Iedereen is in meer of mindere mate getraumatiseerd en dat is iets wat in veel therapieën en spirituele beoefening onderbelicht wordt. Maar het heeft gigantische invloed op je leven en ontwikkeling. Vrijwel alle angst en pijn komt voort uit de angst om afgewezen te worden, dat er niet van je gehouden wordt. Deze angst ontstaat in de vroegkinderlijke jeugd.

Overlevingssysteem

Afwijzing is voor ons systeem uiterst bedreigend en stressvol. En wanneer je jezelf afwijst, wanneer je gevoelens hebt die er niet mogen zijn, heeft dat dezelfde stressreactie tot gevolg als wanneer een ander je afwijst. Zelfliefde is dus cruciaal voor je welzijn. Maar het is niet zo makkelijk om van jezelf te gaan houden, omdat het gebrek aan zelfliefde je overlevingssysteem aanzet waar weer allerlei stresspatronen aan vastzitten. Het is mijns inziens heel belangrijk om dit te begrijpen. Want anders kan je gaan denken ‘jezusmina, van mezelf houden kan ik ook al niet’. Wat weer zelfafwijzing is en dus stressvol. Wanner je gaat proberen dit cognitief op te lossen, verlies je het altijd. Van jezelf houden moet je op een andere manier aanvliegen. Het is een bewustwordingsproces en het helen van diepe oude pijn. Ik zie het gebrek aan zelfliefde ook als een maatschappelijk probleem dat enorme gevolgen heeft voor onze samenleving, de manier waarop we met elkaar en de aarde omgaan.

Wat was voor jou de aanleiding om je om te scholen tot therapeut?

Marian: ‘Ik vind acteren nog steeds heel fijn maar ik begon steeds meer behoefte te krijgen aan verdieping en zingeving in mijn werk. Ik raadpleegde een coach en toen werd duidelijk dat er een grote interesse en passie lag bij persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Er is niets waar ik me meer in heb verdiept naast mijn andere werk. Dus het was eigenlijk een logische stap. Psychologie, neurologie en spiritualiteit bij elkaar brengen, dat is mijn doel geweest met mijn boek.’

Waarom is ‘houden van jezelf’ juist tegenwoordig een groot thema voor veel mensen?

Marian: ‘De nood is hoog momenteel, mensen staan onder veel druk. Ik denk dat mensen zich daardoor meer en meer bewust worden van de pijn die ze bij zich dragen. Oude pijn wordt ook genetisch doorgegeven. Psychologische patronen zijn erfelijk en worden van generatie op generatie doorgegeven tot er iemand klaar is om het te voelen, te helen, en los te laten. De druk waaronder we momenteel leven kan ervoor zorgen dat veel mensen hun conditioneringen beginnen te doorzien en ontwaken. Ontwaken gaat altijd gepaard met pijn. En met pijn voelen is het helen begonnen.’

Wat betekent zelfliefde voor jou en hoe maak je dit praktisch toepasbaar?

Marian: ‘Houden van mezelf is niet iets dat ik actief doe. Dat heb ik wel geprobeerd, mezelf actief liefhebben, door bijvoorbeeld de mantra ‘ik hou van mezelf’ te reciteren. Maar dan blijft het op het niveau van het ego. Zelfliefde kun je niet aan je ego overlaten. Dus wanneer je tegen jezelf gaat zeggen hoe geweldig je bent, bevind je je op een hellend vlak. Voor het ego is het nooit genoeg namelijk. Zelfliefde is een bewustwordingsproces, waarin je leert op te houden je zelf af te wijzen. Waarin je mild en zonder oordeel leert zijn.’

En merk je daardoor verschil in je gevoelswereld?

Marian: ‘Ik merk een gigantisch verschil in mijn gevoelsleven. Weet je wat er verandert wanneer je jezelf goed genoeg vindt? Alles! Mijn vriendschappen zijn beter, ik functioneer beter in mijn werk, ik ben minder vaak verdrietig, minder vaak gestrest. Ik kan in alle rust mijn grenzen aangeven. Sterker; ik voel mijn grenzen, ook niet onbelangrijk. Ik schiet niet meer in de please modus en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik voel me gewoon zoals ik me altijd heb willen voelen: goed genoeg. Voor mij is zelfliefde leven zonder angst, zonder stress. Voor mij is deze zelfcompassie het gevolg van een intensieve bewustzijnsontwikkeling waarin ik veel oude pijn en trauma’s heb geheeld. Daardoor word je ook milder, omdat je veel minder snel getriggerd wordt in afweerreacties. Ga maar na hoeveel er verandert wanneer je er van alles op je af komt en je een rotsvast vertrouwen hebt in dat je goed bent zoals je bent. Dan ben je niet omver te krijgen.’

Wat zijn stille saboteurs die je weerhouden om van jezelf houden een ‘way of life’ te maken, in plaats van een hoofdelijk besluit van ‘dit ga ik doen’?

Marian: ‘De grootste saboteur is je ego. Het ego is enorm listig en wil niet dat je er niet meer naar luistert. En dan bestaat de kans dat je ego zijn verhaal verandert, en je een spiritueel ego ontwikkelt. Wat zoveel betekent als dat het ego zich een ander vocabulaire aanmeet en op een andere manier over zichzelf en problemen gaat praten. In dat geval blijf je boven het probleem zweven, zonder het werkelijk aan te gaan. Bewustwording en helen is het antwoord. Liefde is het antwoord.’

Kun je een paar inzichten over het leven geven die jij graag eerder had willen weten en deelt in je boek?

Marian:

  1. Je hersencellen zijn niet gebouwd om je gelukkig te maken. ze zijn om je in leven te houden. (Dus het ligt niet aan jou dat je je ellendig voelt)
  2. Gedachten zijn onze zwaarste verslaving.
  3. Je moet naar de pijn toe om eruit te kunnen komen.
  4. Een kind dat niet goed wordt behandeld door zijn ouders, houdt niet op van zijn ouders te houden, het houdt op van zichzelf te houden.

Wat ik eerder had willen weten, verkrijgbaar via Bol.com. Volg Marian ook op Instagram en Twitter.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.