De diagnose ‘chronische ziekte’ kan inslaan als een bom. Je hele wereld staat op zijn kop en je toekomstbeeld verandert op slag. Toch hoeft zo’n vonnis geen definitief karakter te hebben. Als je er op een holistische manier mee omgaat, kun je zelfs genezen van aandoeningen die als chronisch bekend staan. Marylene Smeets werkt voor de Verenigde Naties en kreeg in 2003 de diagnose multiple sclerose (MS). Toch is ze sinds 2005 vrij van MS-symptomen. Dankzij een holistische aanpak.
Zo ondersteun je het zelfhelend vermogen van jouw lichaam in 6 stappen
Marylene: “Multiple sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Volgens sommige statistieken leidt deze aandoening bij een derde van de MS-patiënten tot verlamming. Voortaan zouden er bij mij dus constant MS-aanvallen op de loer liggen die het zenuwstelstel steeds verder zouden aantasten, zeiden artsen. Ik besloot me er niet bij neer te leggen en ging op zoek naar mogelijkheden om te genezen. Met hulp van tal van specialisten stelde ik een cocktail samen van de beste therapieën uit de reguliere én alternatieve gezondheidszorg. Positief resultaat kwam natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar inmiddels heb ik al 15 jaren geen MS-symptomen meer gehad.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Functioneel genezen
Een arts zei eerder deze maand tegen mij: ‘Je bent functioneel genezen’. Dat betekent zo veel als dat, ook al is het medisch misschien niet te bewijzen dat ik ben genezen, ik functioneer als iemand die vrij is van MS. Mijn neuroloog lijkt het vertrouwen in mijn functionele genezing te delen: ‘You’re like a normal person’, zei ze na een controle. Van haar hoef ik nog maar één keer in de twee jaar terug te komen. En dat terwijl ik in 2005 nauwelijks een paar honderd meter kon lopen! Afgelopen zomers heb ik zelfs getennist – iets wat ik destijds niet had durven dromen. Door het holistische traject dat ik koos, heb ik een aantal dingen geleerd die – denk ik – van toepassing zijn op iedere chronische gezondheidsuitdaging. Ik deel ze graag met jou.
1) Vind een combinatie van westerse en oosterse geneeskunde die voor jou werkt
In China schijnen westerse en oosterse ziekenhuizen tegenover elkaar te staan, waarbij ze over en weer naar elkaar verwijzen; zo’n complementaire, persoonsgebonden benadering is volgens mij ideaal. De westerse geneeskunde kan effectieve medicijnen bieden. De oosterse geneeskunde behelst geweldige elementen als acupunctuur, de Japanse massagetechniek Shiatsu en de Ayurvedische behandelmethode Shirodhara, met warme kruidenoliën.
2) Ontdek welk voedsel voor jou als medicijn werkt
De holistische genezer Ann Wigmore stelde: “Het voedsel dat je eet, kan ofwel het veiligste en meeste krachtige medicijn vormen, ofwel de langzaamste vorm van vergif”. Welk voedsel voor iemand als medicijn kan werken en welk als vergif, is denk ik van talrijke factoren afhankelijk — zoals genen, bloedgroep en levensstijl. Maar door wat ik heb gelezen, gehoord en ervaren, ben ik ervan overtuigd geraakt dat voor iedereen sommig voedsel in meer of mindere mate vergif is: zuivel, geraffineerde suiker en gluten. Volgens mij geldt hetzelfde voor meer dan minimaal alcohol– en koffiegebruik. Gelukkig is er een schat aan voedsel dat als medicijn kan dienen. Bloedtesten, richtlijnen van de oosterse geneeskunde, voedseldeskundigen, medisch-intuïtieve personen en je eigen bevindingen kunnen helpen om het voor jou ideale dieet samen te stellen.
3) Stel een pakket van welzijnsbehandelingen samen
Om je lichaam te ondersteunen bij het genezingsproces, is het raadzaam tijd te maken voor welzijnsbehandelingen zoals massages, detoxvoetbaden en BodyTalk. Dat laatste is een holistische behandelmethode gericht op het stimuleren van het zelfhelende vermogen van je lichaam. Als het om wat voor reden dan ook niet mogelijk is om zulke behandelingen te ondergaan, zijn er allerlei doe-het-zelf manieren om je lichaam te helpen met helen. Bijvoorbeeld: borstelen met een droogborstel, gezichtsmassages met een rozenkwarts roller, Maya-buikmassages, voetmassages met een voetenroller en baden met epsomzout of appelazijn.
4) Visualiseer je genezing
Een wetenschappelijk onderzoek dat het Journal of Neurophysiology publiceerde in 2014 bewees dat veel spierkracht is gebaseerd op activiteit van het brein. Vrijwilligers kregen vier weken lang gips om hun onderarm; de helft ervan werd gevraagd om zich vijf dagen per week voor te stellen dat ze oefeningen deden met de pols die in het gips zat. Toen het gips eraf was, bleken zowel de vrijwilligers die de oefeningen hadden gevisualiseerd als degenen die dat niet hadden gedaan kracht in hun armen te hebben verloren – maar de eerste groep beduidend minder dan de tweede: vijftig procent. Met dat uitgangspunt vind ik het goed voor te stellen dat visualisaties die gaan over de gezondheid van ledematen, organen en systemen in het lichaam daadwerkelijk effect hebben. In Visualiserend genezen: gezondheid creëren via het voorstellingsvermogen van Gerald Epstein staan helende visualisaties voor legio gezondheidsuitdagingen.
5) Probeer je dromen te duiden
Je dromen kunnen belangrijke wegwijzers zijn voor je pad naar genezing. Schrijf voordat je gaat slapen je vraag op. Noteer wanneer je wakker wordt wat je hebt gedroomd en wat de betekenis is van alles in je droom voor jou persoonlijk — de eerste uitleg die bij je opkomt. Het resultaat kan een soms verbazingwekkend precieze aanwijzing zijn. Nadat ik de vraag had opgeschreven wat ik moest doen om te genezen, droomde ik dat ik de yoga-houding Paschimottanasana deed. Een yogaleraar vertelde mij vervolgens dat die houding kalmerend werkt voor het zenuwstelsel, dat wordt aangevallen door MS.
6) Besteed aandacht aan het verband tussen lichaam en geest
De traditionele Chinese geneeskunde gaat uit van een verband tussen lichaam en geest, waarbij bepaalde organen zijn verbonden met bepaalde emoties. Zo wordt de lever in verband gebracht met woede en nieren met angst. Ook in de westerse geneeskunde wordt meer en meer aandacht besteed aan de mogelijkheid dat ons geestelijk welzijn invloed uitoefent op ons lichamelijk welzijn. Als het niet mogelijk is om in psychotherapie te gaan, zijn er talloze boeken waarmee je zelf aan de slag kunt, zoals De herontdekking van het ware zelf van Ingeborg Bosch en Anatomie van de ziel: de zeven fasen van kracht en genezing van Caroline Myss.
Ik ben er heilig van overtuigd dat de psychotherapie waarmee ik ben begonnen na mijn diagnose een belangrijke reden is dat ik ben genezen. En al zou dat niet zo zijn: nu ik verdriet heb verwerkt dat ik decennia lang had weggestopt, voel ik me oneindig veel zonniger dan voor mijn diagnose. Een belangrijke reden waarom die diagnose uiteindelijk voelt als een geschenk!”
Genadeloos geschenk
In haar boek Genadeloos geschenk — uitgepakt in New York (Paris Books, 2019) beschrijft Marylene Smeets haar holistische pad naar genezing marylenesmeets.eu.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!