videocam Afvallen met behulp van je ademhaling? Schrijf je in voor het webinar op 30 juni 2024!

Déze 3 woorden kun je beter vermijden voor een liefdevoller leven

Heart + Soul
de kracht van woorden

Holistik
15.04.2020

Ooit weleens stil gestaan bij de impact die woorden hebben op je leven? Omdat ze behoorlijk bepalend zijn voor hoe jij je voelt, vroegen we Life coach en NLP trainer Muriël Dalmulder in dit onderwerp te duiken. Zij weet als geen ander dat woorden dragers zijn van energie en je ‘moeten’, ‘proberen’ en ‘maar’ beter zo snel mogelijk uit je woordenboek kunt schrappen. Het resultaat? Een vrolijker, succesvoller leven met meer waardevolle verbindingen. Iets waar heel veel mensen momenteel behoefte aan hebben.

Déze 3 woorden kun je beter vermijden voor een liefdevoller leven

Het is wetenschappelijk bewezen dat alles energie is. Ook hetgeen wij denken, voelen en zeggen. Energie bestaat uit bepaalde trillingen en woorden zijn dragers daarvan. De woorden die je kiest, kunnen daarom een positieve of een negatieve invloed hebben op hoe jij je voelt. Om meer harmonie te creëren in je leven en je relaties, geeft Muriel Dalmulder inzicht in hoe je de kracht van woorden voor je laat werken. ‘Life is 10% what happens to you and 90% how you react‘ zegt de bekende bestseller auteur Charles R. Swindoll. Nu we als maatschappij wat meer aan ‘het nieuwe normaal’ zijn gewend, kun je door het gebruik van deze affirmaties en woorden jezelf empoweren om vanuit vertrouwen en kracht deze periode door te komen. Ons lichaam reageert namelijk op alles wat wij denken. Angst, frustratie en paniek zijn emoties met een lage energie. Muriel: ‘je bent écht zoveel sterker dan je denkt. Onze Mind kan ons maken of kraken. In the end, WE ARE THE PLACEBO! We worden wat we denken, wat we geloven en wat we voelen. Hier is meerdere malen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Hoe maak je zichtbaar dat woorden energiedragers zijn?

Muriel Dalmulder feel the flow tranquini inspiratorMuriël: ‘De Japanse wetenschapper Masuro Emoto heeft dit op een prachtige manier onderzocht en visueel aangetoond door middel van water kristallen. Hij stelde water bloot aan bepaalde muziek (rock en klassiek) en aan gedachten en woorden. Emoto vroor het water vervolgens in zodat er waterkristallen ontstonden. Zo kon hij aantonen dat invloeden van buitenaf en van binnen, zoals muziek, gedachten, woorden en ook beeld (tekst en foto’s) het water qua energie beïnvloedt. Prikkels met een positieve trilling (zoals liefde) lieten mooie, harmonieuze waterkristallen zien. Dit in tegenstelling tot prikkels met een negatieve trilling (zoals het woord ‘schuldig’ of ‘boos’). Als we dit bekijken vanuit Neuro Linquistiek en de ‘Study of Excellence’, NLP, is aangetoond dat wat je intern tegen jezelf zegt – samen met je fysiologie – bepaalt hoe je je voelt van binnen. En hoe je je voelt van binnen, werkt door in je gedrag. En je gedrag bepaalt het resultaat. Vandaar dat wat we zeggen, denken, lezen of horen allemaal een uitwerking heeft op hoe we ons voelen en op ons resultaat.’

Welke woorden kun je beter vermijden?

Muriël: ‘Er zijn veel woorden die je dagelijks gebruikt, maar beter kunt vermijden als je je er bewust van bent. Een grote impact op je resultaat hebben de drie woorden ‘moeten’, ‘maar’ en ‘proberen’. Zodra je die gaat vermijden zal het resultaat verbeteren. De Dikke van Dale zegt het volgende over deze woorden:

Moeten: behoefte hebben, verplicht zijn tot.
Proberen: beginnen met of zich voorbereiden op een handeling waarbij men onzeker is over de kans van slagen.
Maar: tegenwerping, bedenking.

Het woord MOETEN: vraag je elke keer als je dat woord gebruikt af of je iets ‘moet’ of dat je iets ‘wil’. Vervang je ‘moeten’ door ‘willen’ dan gaat je energie stromen. Voel eens hoe anders onderstaande zinnen op je overkomen.

Ik moet nog zoveel aan mijn gezondheid doen.
Ik wil nog zoveel aan mijn gezondheid doen.

Als je het woord PROBEREN gebruikt, blijft er een onzekerheid of het lukt. Terwijl als je in plaats daarvan IK DOE HET gebruikt, dan lukt het je gewoon.

Bekijk de twee voorbeelden hieronder en voel het verschil!

Ik probeer mijn werk echt anders te doen na jouw feedback.
Ik doe mijn werk/ik werk echt anders na jouw feedback.

Als je iedere keer dat je het woord MAAR gebruikt, het vervangt door het woord EN, is het alsof er een dam wordt weggehaald. Kijk eens hoe anders de tweede zin voelt door het vervangen van het woord ‘maar’ in ‘en’:

Ik heb het fijn met jou, maar ik wil vaker met je praten.
Ik heb het fijn met jou en ik wil vaker met je praten’.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

En welke woorden hebben juist een positieve uitwerking?

Muriël: ‘Woorden als liefde, willen, geluk, passie, inspiratie, blij, energie, ruimte, licht.’

Heeft de tone of voice van je stem ook invloed op je humeur?

Muriël: ‘Natuurlijk, want met intonatie geef je extra betekenis/energie aan woorden. Er is zelfs onderzoek gedaan dat intonatie/tone-of voice nog meer impact heeft op onze communicatie dan de daadwerkelijke woorden. Hoe je houding en intonatie is terwijl je iets uitspreekt, bepaalt hoe jouw communicatie overkomt of gevoeld wordt. Wat dat betreft zijn kinderen fantastische spiegels: die voelen feilloos of je meent wat je zegt of niet.’

Hoe train je jezelf om woorden anders te gebruiken?

Muriël: ‘Door te oefenen in het bewust kiezen van woorden. Dat begint met het beslissen dat je jezelf wil trainen in het bewust gebruiken van woorden voor een beter resultaat. Vervolgens neem je een vast moment om te reflecteren tot het een automatisme wordt. Zodra dit nieuwe patroon is aangeleerd, ben je je in het moment zelf al bewust van dat wat je zegt en denkt. En ga je – heel belangrijk – bewust de woorden met een negatieve lading omzetten naar woorden met een positieve energie.’

Duurt het lang voordat iets een automatisme wordt?

Muriël: ‘Als je dit bewust 21 tot 30 dagen doet, creëer je een nieuw patroon. Het oude patroon is er dan wel nog steeds: pas na 90 tot 120 dagen is je nieuwe patroon zo stevig dat het het oude overschrijft. Deze methode noem je neuroplasticity. In het nu zijn, door je aandacht te verleggen vanuit doen naar even stilstaan, helpt ook. Even focussen op je lage buikademhaling en het voelen van je lichaam. En dat gaat sneller dan je denkt, just do it! Je leert van een afstand naar jezelf kijken en reflecteren op de woorden die je gebruikt. Dit helpt je om bewust in het moment zelf te kunnen veranderen wat je wil.’

Wil je nog iets delen dat ons houvast geeft in deze onzekere tijd?

Muriel: ‘Heb vertrouwen! Vertrouwen in je eigen lichaam en geest. Verbind je met positieve gedachten die leiden tot positieve gevoelens met een verhoogde genezingsenergie. Je maakt je lichaam en geest dus zelf sterk, je geeft hiermee een boost aan je immuunsysteem. Tenslotte wil ik wat affirmaties delen voor kracht en vertrouwen, want één ding is zeker: this too shall pass’.

Ik ben de baas over mijn gedachten en dus over mijn resultaat.
Ik stuur mijn gedachten.
Ik accepteer alles waar ik geen invloed op heb.
Ik laat alles wat nergens toe dient of negatief is los.
Ik heb alle bronnen in me om gezond, fit en succesvol te zijn.
Ik heb veerkracht.
Ik ben gefocust.
Ik ben in balans.
Ik zorg goed voor mijn lichaam en geest.
Ik vertrouw op mijn lichaam.
Ik ben gezond.
Ik maak gebruik van de kracht om te kiezen hoe ik me voel.
Ik heb voor alles wat ik denk of geloof een keuze.
Ik sta in mijn kracht.
Voor alles is een oplossing.
Ik ben positief.

Als we ons gezamenlijk dagelijks minstens drie keer verbinden met positieve gedachten en overtuigingen voor een periode van minimaal 4 weken, dan kunnen we onze collectieve angst, elkaar, en zelfs het virus zelf (helpen) helen. Dat geloof ik echt.’ Meer info over Muriel en haar werk? Schrijf je in voor haar nieuwsbrief en volg deze inspirerende vrouw via haar instagram.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.