Veel mensen denken dat calcium vooral in melk zit. Maar er zijn ook genoeg andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium. Benieuwd welke voeding een goede bron is van calcium? Hieronder lees je uit welke voedingsmiddelen je jouw dagelijkse portie calcium kunt halen.
Waar zit calcium in?
Calcium is een mineraal dat je lichaam zelf niet aanmaakt. Je lichaam heeft calcium wel hard nodig en daarom is het belangrijk dat je het uit je voeding haalt. Melk en andere zuivelproducten zijn goede bronnen van calcium. Maar er zijn ook groenten, noten en peulvruchten die calcium bevatten. Calcium is goed voor het skelet en belangrijk voor de botaanmaak bij kinderen, maar ook voor het behoud van sterke botten bij volwassenen. Daarnaast is calcium goed voor je spieren en helpt het je tanden sterk te houden. Het is daarom belangrijk om via voeding genoeg van dit mineraal binnen te krijgen. De geadviseerde hoeveelheid calcium voor een volwassene is 1 gram per dag. De volgende 5 voedingsproducten kunnen je helpen aan je dagelijkse inname te komen.
In welke voeding zit calcium?
1. Melk
De meeste mensen weten dat melk rijk is aan calcium. In een glas halfvolle melk zit 200 milligram van dit mineraal. Er zijn ook melksoorten waar extra calcium in zit, waarmee je met een glas al snel aan 300 milligram calcium zit. Met zo’n glas kom je al bijna op 33% van de geadviseerde hoeveelheid calcium. Ook andere zuivelproducten zoals yoghurt en vla zijn een goede bron van calcium.
2. Kaas
Bijna alle kazen zijn rijk aan calcium. Vette kazen die je op brood eet bevatten over het algemeen het meeste van het mineraal. Ook kazen die je tegenkomt op het kaasplankje, zoals Danish Blue, Saint Paulin of Camembert, zijn een goede bron van calcium. Daarnaast zit er ook calcium in kazen die je wat sneller in een salade tegenkomt, zoals feta, geitenkaas, of hüttenkäse.
3. Groente
Gelukkig zit calcium ook in allerlei plantaardige voedingsmiddelen. Dus als je vegetarisch of veganistisch eet kun je ook prima aan je calciumbehoefte komen. Je vindt het mineraal bijvoorbeeld in groenten zoals boerenkool, broccoli, paksoi en groene kool. Groenten zitten ook vol vitamines en vezels.
4. Peulvruchten
Ook in peulvruchten zit calcium. De meeste calcium zit in sperziebonen en sojabonen; hier zit ongeveer 120 microgram calcium in. Maar ook kikkererwten, bruine bonen en witte bonen zijn goede bronnen van calcium. Daarnaast zijn ook bewerkte peulvruchten zoals hummus en tofu rijk aan het mineraal.
5. Noten en zaden
Tenslotte vind je ook veel calcium in noten en zaden. Noten die calcium bevatten zijn bijvoorbeeld hazelnoten, cashewnoten, en walnoten. Daarnaast vind je het mineraal ook in pistachenoten en amandelen. Chiazaad, maanzaad en sesamzaad zijn ook rijke bronnen van calcium. Chiazaad kun je bijvoorbeeld makkelijk door in je yoghurt doen voor een calciumrijk ontbijt.
In veel alledaagse voedingsmiddelen kom je dus calcium tegen. Dit is belangrijk, want calcium is een essentieel mineraal voor je gezondheid. Eet je weinig van de bovengenoemde producten en wil je je calciuminname graag aanvullen? Dan kun je een voedingssupplement met calcium nemen.
Calciumarme en calciumrijke voeding
De onderstaande tabel geeft voorbeelden van de hoeveelheid calcium in verschillende voedingsmiddelen.