De lente hangt in de lucht, de hoogste tijd dus om uit je winterslaap te komen! En dat is niet voor iedereen even makkelijk. Voel jij je zwaar, heb je weinig energie en heb je moeite om in beweging te komen? Deze ayurvedische tips van Nicole van Kempen van BY VEDA kunnen je helpen.
Voorjaarsmoeheid? 3 Ayurvedische tips voor meer energie
Het einde van de winter en begin van de lente worden gedomineerd door de elementen water en aarde, die in Ayurveda samen Kapha dosha vormen. Als je water en aarde mixt krijg je modder, en dat is een beetje hoe dit Kapha seizoen dus ook kan voelen. Zwaar, dik, stroperig en soms niet in beweging te krijgen. We switchen van de zwaardere passieve yin-energie van de winter naar de lichtere actieve yang-energie van de zomer. En periodes van verandering kosten vaak veel energie. Extra belangrijk dus om je body & mind in deze fase te ondersteunen. Deze 3 tips helpen.
Tip 1. Wakker je spijsverteringsvuurtje aan
Je kan je spijsverteringsvuurtje vergelijken met een kampvuur. Als het heel groot en sterk is kan je er grote blokken hout op gooien. Maar is een vuurtje heel klein, dan is dat niet zo handig. De kans is namelijk groot dat het vuur dan uit gaat. Een eerste stap om je spijsverteringsvuur te versterken is dan ook kleinere houtblokken erop gooien, zodat het optimaler gaat branden. Dat betekent kleinere porties en maaltijden die makkelijker verteerbaar zijn. Minder bewerkte en rauwe ingrediënten, meer gekookt en meer kruiden en specerijen. Goede opties om je spijsvertering te stimuleren zijn gember, kaneel, venkelzaad, zwarte peper, komijn, kardemon, kurkuma en korianderzaad. Hoe beter je spijsvertering werkt, hoe beter voeding wordt omgezet in energie en hoe minder afvalstoffen in je lijf. En juist die afvalstoffen zorgen er vaak voor dat jij je zwaar en futloos voelt.
Tip 2. Stimuleer je lymfesysteem
Je lymfesysteem helpt om afvalstoffen af te voeren. Onverteerde voeding en andere afvalstoffen komen onder andere via je spijsverteringssysteem en je huid in je bloedbaan terecht en worden vanuit daar naar je weefsels en organen getransporteerd. In je weefsels wordt een deel van het vocht vanuit je bloedbaan ‘overgedragen’ aan je lymfesysteem. Overal in je lijf vind je lymfevaten die dat vocht, de lymfevloeistof, naar lymfeknooppunten brengen waar witte bloedcellen afrekenen met afvalstoffen. Het allerbelangrijkste voor het goed functioneren van dit proces is beweging! Door je spieren aan te spannen duw je als het ware de lymfevloeistof richting de knooppunten. Ook massage en droog borstelen kunnen deze beweging stimuleren. Meer over dry brushing lees je hier.
Legs up the wall
Een andere optie is gebruik maken van de zwaartekracht! De yogahouding ‘Legs up the wall’ (Viparita Karani) is ideaal om je lymfesysteem te stimuleren. Zoek een muur op, ga op je rug liggen (op de vloer of op je bed) en laat je benen omhoog wijzen naar het plafond terwijl je ze tegen de muur aan laat leunen. Je kan 3 tot 10 minuten in deze houding blijven. Kom uit de houding als je merkt dat je benen gaan trillen of tintelen. Trek dan je knieën naar je borst en rol langzaam op één zij. Deze houding helpt om alle lymfevloeistof naar de lymfeknooppunten in je knieholten en liezen te brengen. Een ideale ontspannen yogahouding voor de lente dus! Afvalstoffen en overtollig vocht worden afgevoerd en ‘Legs up the wall’ geeft je een even een ander perspectief op de wereld, ook dat kan helpen om wat meer in beweging of in actie te komen.
Tip 3. Eet en drink meer groen
Groene groenten met vooral de smaken bitter en wrang zijn ideaal voor de lente. Bitter is de meest reinigende smaak; het ondersteunt je lever en helpt afvalstoffen af te voeren waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. De wrange smaak heeft een vocht afdrijvende werking en brengt daarmee een overschot aan het water element in balans. Brandnetelthee, spinazie, asperges, paardenbloem, bleekselderij, artisjok, mungbonensoep en kitchari zijn bijvoorbeeld goede opties. Combineer bittere en wrange groenten vanwege de verkoelende werking met verwarmende kruiden om je spijsverteringsvuurtje optimaal te laten branden. Overdrijf niet met bittere en wrange smaken als je erg onrustig bent of last hebt van constipatie, vanwege de uitdrogende werking.
Beeld: Laura de Kooning