Ben je al moe als de dag nog moet beginnen? Natuurlijk is voldoende slaap belangrijk voor je energiehuishouding. Maar vergeet ook zeker de rol van voeding niet. Het kan namelijk best zo zijn dat bepaalde voeding je alleen maar energie ‘kost’ omdat je er intolerant voor bent. Zelfs als die voeding super gezond is!
Moe door voedingsintoleranties
Als je weinig energie hebt en wellicht kampt met andere klachten – zoals vaak verkouden zijn – is dit een teken dat er iets aan de hand is in je lichaam. Je voeding speelt daarbij een grote rol. En specifiek spelen voedselintoleranties daarin weer een rol. Want je kunt intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen zonder dat je het door hebt. Intolerant kun je zijn voor hele gangbare voedingsmiddelen zoals zonnebloempitten, citroenen, pinda’s, cashewnoten en melkproducten. Sterker nog: je bent vaak intolerant voor voedingsmiddelen die je veel eet. Het probleem is dat wanneer je iets eet waar je intolerant voor bent, dit heel veel energie kost. Ergens intolerant voor zijn betekent dat je lichaam het eten ziet als indringer. Zodra je het eet gaat je lichaam in de aanval (je immuunsysteem maakt anti-stoffen aan tegen dat voedingsmiddel). En iedere keer als je immuunsysteem actief wordt kost dat bakken met energie.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Energievreters elimineren
Iets eten waar je intolerant voor bent kost dus heel veel energie. Wil je meer energie? Haal dan eerst weg wat energie kost. Ik heb het hier niet over een voedselallergie. Het is niet dat als je dit voedingsmiddel eet je gelijk een allergische reactie krijgt. Intoleranties hebben we juist voor hele normale voedingsmiddelen. Dit kan zelfs ook voor gezonde voedingsmiddelen. Zoals ik intolerant ben voor o.a. zonnebloempitten en cashewnoten. Meestal ontwikkelen we die intoleranties omdat we teveel eten van zo’n voedingsmiddel. Het type voedselintolerantie waar ik het hier over heb is vanuit medisch oogpunt gezien een zogenaamde IgG-afhankelijke voedselintolerantie. Bij deze overgevoeligheid maakt het lichaam IgG-antistoffen (IgG’s) aan, die een vertraagde “allergische” reactie veroorzaken. Omdat de antigeen-antistofcomplexen in dit geval doorlopend niet snel genoeg opgeruimd worden, door een proces dat fagocytose heet (omdat je de voeding steeds weer opnieuw eet), kunnen bepaalde klachten optreden die in de loop van de tijd chronisch worden. Klachten kunnen zijn: weinig energie en een verzwakt immuunsysteem. Symptomen behorende bij deze overgevoeligheid treden meestal tussen de 2-3 uur en 2-3 dagen op na het eten van de betreffende voeding. Vandaar dat het lastig te achterhalen is welke voeding precies de boosdoener is.
Intoleranties als basis van vermoeidheid
Dat voedselallergieën en –intoleranties aan de basis kunnen liggen van vermoeidheidsklachten is aan de hand van diverse wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Uit een drie jaar durend onderzoek onder 36 mensen met allergieën/intoleranties, bleek bijvoorbeeld dat die in het algemeen bij 63% van de onderzochte proefpersonen bijdroegen aan een sterk gevoel van vermoeidheid (Marshall et al., 2002[i]). Daarnaast werd in een uitgebreid rapport van The National Institute for Health and Care Excellence (NHS Great Britain, 2011) aangegeven dat vermoeidheid een belangrijk symptoom is van voedselintolerantie.
Provocatie test
Een goede manier om te achterhalen voor welke voeding je intolerant bent is wat ze noemen “eliminatie-provocatie”. Als je een idee hebt dat je wel eens intolerant kunt zijn voor een bepaald voedingsmiddel (veelvoorkomende intoleranties zijn voor zuivel, granen en pinda’s) dan zou je dit voedingsmiddel eens een maand lang volledig moeten elimineren oftewel niet meer eten. Eet na een maand juist in één keer een grote portie van dat voedingsmiddel (provocatie) en kijk hoe je je voelt. Word je moe, snotterig of reageert je lichaam op een andere manier (jeuk of buikpijn kunnen ook symptomen zijn), dan weet je dat je er wellicht een intolerantie voor hebt. Het testen van voedselintoleranties is een vrij “onzichtbaar” gezondheidsprincipe, maar zal vooral op lange termijn een groot verschil in je gezondheid maken. Ik hoop dat je er wat mee gaat doen!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!