Bananenbrood van Venkel: vegan, vrij van gluten en verrukkelijk!

Food
Bananenbrood van Venkel: vegan, vrij van gluten en verrukkelijk!
Elnaz Bahrami

Elnaz Bahrami
17.12.2017

Nooit eerder gaf Elnaz Bahrami, de eigenaresse van saladebar Venkel, dit verrukkelijke recept cadeau. Haar bananenbrood is grof, een klein beetje klef (dus precies goed) en naarmate je langer op een hap kauwt neemt de smaak in zoetheid alleen maar toe. Je begrijpt: we hebben hemel en aarde bewogen om het geheime recept met jou te mogen delen. Proef en oordeel zelf :-).  

Bananenbrood van Venkel: vegan, vrij van gluten en verrukkelijk!

Elnaz: “Vanuit een gezonde en gevarieerde voedingsstijl is er in onze saladebar veel vraag naar glutenvrije toetjes. Door bloem te vervangen door een andere meelsoort, kan je makkelijk een recept aanpassen naar een gezondere variant. Bij Venkel krijgen we ook regelmatig de vraag naar vegan én notenvrije toetjes. Dan wordt het wat lastiger. Notenmeel wordt vaak gebruikt als glutenvrije meel. Maar wij wilden graag een glutenvrij, vegan én notenvrij toetje. Met dit recept voor een simpel bananenbrood is dat goed gelukt. Probeer het thuis maar eens uit, en als je geen zin hebt om te bakken, dan weet je ons te vinden aan de Albert Cuypstraat 22 voor een stevige plak”.

Benodigdheden

– Oven (voorverwarmd op 180 graden)
– Bakvorm
– Beetje kokosvet

Ingrediënten

– 4  Rijpe bananen

Nat-beslag
– 4 eetlepels citroensap
– 4 eetlepels ahornsiroop

Droog-beslag
– 50 gram quinoameel
– 50 gram havermeel
– 200 gram kokosmeel
– ½ theelepel zout
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel bicarbonaat

Garnering
– ½ Banaan

Bereiding

Neem een schaal en prak de bananen (dit kan met een vork of met de hand). Zorg dat ze goed smeuïg zijn. Laat dit even staan terwijl je je nat-beslag maakt. De bananen worden bruin van kleur. No worries, dat is helemaal okay. Zet het ‘nat-beslag’ klaar in een bekertje. Versgeperst citroensap is het lekkerst, maar uit een flesje mag ook. Voeg de ahornsiroop toe en klaar. Neem voor het ‘droog-beslag’ een groot schaal en voeg alle ingrediënten toe. Mix het geheel (met de hand of vork). Voeg hierbij eerst je geprakte bananen. Mix met hand of vork. Voeg het laatste je nat-beslag toe. Mix met de hand of vork. Smeer de bakvorm in met kokosvet. Doe het beslag in de bakvorm. Druk het niet plat maar zorg dat deze gelijkmatig is verdeeld over de vorm (eventueel met behulp van je vork). Snij voor de garnering de halve banaan in plakjes en leg deze er bovenop. Zet daarna het bananenbrood 60 mintuen in de oven op 180c.

Extra bananenbrood tips & trucs

  • Voor maximale bananensmaak wil je het liefst ‘oude’ bananen, waarvan de schil al bruine plekken heeft
  • Houd je beslag luchtig
  • Klontering in het bananenprakje vinden wij lekker bij Venkel. Zo wordt je opeens verrast door een heel stuk banaan in je plak bananenbrood!
  • Zorg met bakken dat al je ingrediënten altijd op dezelfde temperatuur zijn (kamertemperatuur).
  • Let erop dat je je ovendeur zo min mogelijk open en dicht doet tijdens het bakken. Elke keer ontsnapt er veel hitte en dat is zonde. Bakken is een precisie werkje en je wilt je oven op de juiste temperatuur houden.
  • Laat je bananenbrood heel goed afkoelen. Helemaal afgekoeld en iets verhard is hij het lekkerst (vaak de dag daarna).
  • Bewaar bananenbrood (eenmaal afgekoeld) in de koelkast.
  • Havermout is in principe glutenvrij. Indien je een glutenintolerantie hebt, check dan extra goed de verpakking van het havermeel of dit daadwerkelijk zo is en of de havermout verwerkt is in een bedrijf dat ook andere producten verwerkt mét gluten.
  • Dit is een basisrecept. Je kunt meer smaken toevoegen kaneel, steranijspoeder, speculaaskruiden of noten en stukjes gedroogd fruit.

Tot en met 31 december bestel je bij Venkel de Holistik Salade. Met code HOLISTIK x VENKEL ontvang je €2 korting en betaal je €11 in plaats van €13 voor deze heerlijke bowl. Kijk voor meer info en het menu op: venkelsalades.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link