Pas geleden bracht Merel Wildschut van De Groene Meisjes een nieuw kookboek uit: Vegan voor iedereen. Wij voorspellen dat dit kookboek een regelrechte bestseller gaat worden! Er staan zoveel lekkere recepten in dat het nog lastig kiezen is. En dus verrassen we je deze week met nog een van Merel’s plantaardig recepten: pitabroodjes met oesterzwammenschoarma en zelfgemaakte knoflooksaus. Yummy!
Vegan recept: oesterzwammen shoarma met knoflooksaus
Bij oesterzwammen denk je waarschijnlijk niet meteen aan shoarma. En toch zijn deze paddestoelen de perfecte vleesvervanger. De textuur voelt na het bakken namelijk net als een biefstuk. Merel: “Ik ben iedere keer weer verbaasd hoe oesterzwammen in een ‘vleesachtig’ product veranderen als je ze marineert en bakt.” Bovendien zijn ze hoog in eiwitten en ijzer en laag in vet en cholesterol. Dat oesterzwammen ook heerlijk smaken is daarbij mooi meegenomen. Je hebt twee bekende soorten oesterzwammen: de roze tongoesterzwam die qua smaak iets weg heeft van tong, en de grijsbruine kalfsoesterzwam die dankzij zijn stevige bite weleens wordt omschreven als vegetarische biefstuk. Voor dit recept zijn de grijze het lekkerst, maar voel je vrij om te experimenteren met deze gezonde zwam!
Pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus
Ingrediënten voor 2 personen
- 250 g oesterzwammen, in reepjes
- 1 eetl. olijfolie
- 1 flinke eetl. shoarmakruiden
- 2 pita’s
- 1 kleine rode ui, in dunne ringen
- 50 g verse bladspinazie
Voor de knoflooksaus
- 3 eetl. vegan mayonaise
- 2 eetl. ongezoete soja-yoghurt
- 1 teen knoflook, geraspt
- 2 theel. citroensap
- 5 g verse bieslook, in kleine stukjes geknipt
Bereiding
- Marineer eerst de oesterzwammen. Doe de reepjes in een kom, besprenkel met olijfolie en strooi de shoarmakruiden erover. Schep goed door, zodat de kruiden goed verdeeld worden. Zet apart.
- Roer alle ingredienten voor de knoflooksaus door elkaar in een kommetje. Zet apart.
- Bak de pita’s af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpannetje en bak de oesterzwammen samen met de uienringen 5 minuten.
- Snijd de pita’s doormidden en vul deze met (veel!) saus, bladspinazie en het oesterzwammen-uienmengsel.
- Enjoy!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!