Sinterklaas vieren wordt nog gezelliger als je een trommel met homemade vegan kruidnootjes op tafel zet. Met dit recept van Miljuschka Witzenhausen bak je er 75 in één keer. En réken maar dat ze zo op zijn…
Vegan kruidnootjes: je bakt ze met dit recept van Miljuschka Witzenhausen
Het eten van pepernoten is een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek. Het resultaat: vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek. Pas in de achttiende eeuw kreeg de pepernoot zijn huidige vorm en smaak. Daarin werden kruiden – peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen – verwerkt die zeelieden meenamen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm werd populair en tot ‘kruidnoot’ gedoopt. Zelf maken we ze het liefst plantaardig. Dit vegan recept van Miljuschka Witzenhausen is favoriet.
Ingrediënten – 75 vegan kruidnootjes
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkere basterdsuiker
1,5 el koekkruiden
Snufje zout
100 gr Flora Plant ongezouten, koud en hard, in blokjes
5 el biologische amandeldrink
Zo maak je de vegan kruidnootjes
- Verwarm de oven voor op 175˚C
- Neem een kom en meng hier de droge ingrediënten in (zelfrijzend bakmeel, zout, suiker en koekkruiden)
- Roer dit met een lepel even door zodat eventuele klontjes eruit zijn.
- Snij nu de koude Flora Plant in klontjes en voeg dit toe aan het meel evenals de amandeldrink.
- Kneed het geheel nu met je handen goed door tot je een samenhangende bal hebt.
- Draai hier mooie kleine balletjes van en leg deze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Zet in de oven voor 25 minuten of tot goudbruin en gaar.
Wil je ze bewaren in een trommel, laat de kruidnootjes dan eerst helemaal goed afkoelen.