Twijfel je weleens over je relatie? Dat hoort erbij. Twijfel kan in de meest liefdevolle en gezonde relaties voorkomen en kan de relatie soms zelfs nieuw leven inblazen. En als je de relatie uiteindelijk toch wilt beëindigen, doe je dit het liefst vanuit een heldere plek in plaats vanuit blinde paniek. Deze 5 adviezen helpen om de houdbaarheid van je relatie te onderzoeken…
Is twijfelen over je relatie normaal?
Het is helemaal niet raar om te twijfelen over je relatie. Vooral niet in periodes van verandering. Grote levensveranderingen die jullie samen meemaken kunnen verschillen tussen jullie onthullen of uitvergroten. En als één van jullie door een intense transformatie gaat, kan dat afstand creëren tussen jullie. Bovendien verwachten we tegenwoordig nogal veel van onze romantische partners. Zoals de beroemde relatietherapeute Esther Perel zegt: we willen dat één partner ons alles geeft waar we vroeger een heel dorp voor inschakelden. Daar bovenop zien we op social media constant andermans highlight reels voorbij komen en beloven dating apps ons dat zich overal potentiële vlammen schuilhouden. Als je ook nog een beetje existentieel ingesteld bent, is het nu meer dan ooit verleidelijk om te verzanden in filosofische gedachten over de zin van het leven en de betekenis van romantische relaties. Kortom: it’s a lot!
Omarm de twijfel in je relatie
Als je twijfelt over je relatie hoeft dat ook niet meteen te betekenen dat je je relatie moet beëindigen. Na een periode van twijfel kan je mogelijk zelfs meer liefde en dankbaarheid voor je partner ervaren, omdat de twijfel je heeft aangezet tot hele bewuste reflectie. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je uiteindelijk besluit dat je niet verder wilt met je partner. Dat is moeilijk, maar maakt je geen slecht mens. Stap één in het omgaan met relatietwijfel is dus om er ruimte voor te maken en er acceptatie voor te voelen. Het mag er zijn. Wat heeft het je te vertellen?
Relatie tips bij twijfel
Als je eenmaal ruimte hebt gemaakt voor de twijfels, wat dan? Hoe ga je ermee om? Hieronder eerste hulp bij relatie tips die je kunnen ondersteunen.
1. Zoek het eerst bij jezelf
Begin bij jezelf. Pak je notitieboekje erbij en vraag jezelf af:
- Wat is mijn hechtingsstijl? Zou deze invloed kunnen hebben op de twijfels die ik nu heb? Mensen met een vermijdende hechtingsstijl ervaren bijvoorbeeld vaak bindingsangst en kunnen daardoor snel in twijfelmodus schieten. Mensen met een gedesorganiseerde hechtingsstijl schieten vaak snel heen en weer tussen verlatingsangst en bindingsangst, wat voor een overkoepelend gevoel van twijfel kan zorgen.
- Wat zijn mijn behoeften en verwachtingen in een relatie? Welke normen en waarden heb ik? Heb ik hier duidelijk over gecommuniceerd met mijn partner?
- Hoe ziet de rest van mijn leven er momenteel uit? Ervaar ik op andere gebieden onzekerheid en twijfel? Zou het kunnen dat dit gevoel over is gesprongen op mijn relatie?
- Hoe ziet mijn relatietwijfel er precies uit? Wat voor gevoelens en gedachten horen erbij? Wanneer komt het opzetten? Wanneer is het juist minder?
2. Breng eventuele relatieproblemen in kaart
Reflecteer vervolgens op mogelijke relatieproblemen die de twijfel kunnen veroorzaken. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Dingen waar je niet tevreden over bent, dingen waar je naar verlangt, of angsten die je hebt. Veroordeel jezelf niet, alles mag er zijn, ieder gevoel en iedere angst. Het doel is om gewoon wat meer overzicht te krijgen over je ervaring. Reflecteer ook op mogelijke oplossingen voor deze problemen (wees hierin creatief!).
3. Zoek naar bewijs voor het tegenovergestelde
Nu ga je jezelf een beetje uitdagen. Als je al een tijdje twijfelt aan je relatie, is de kans groot dat zich bepaalde verhalen hebben gevormd in je hoofd. Bijvoorbeeld: mijn partner is saai, we passen niet bij elkaar, mijn partner doet haar best niet meer. Je gaat onbewust zoeken naar bewijs voor deze verhalen en op een gegeven moment kun je erdoor verblind worden. Kijk eens of je bewijs kunt vinden voor het tegendeel. Wat maakt jouw partner allesbehálve saai? Kun je de komende dagen eens heel goed opletten wanneer je partner wél zijn best doet? Zie dit gewoon als een experiment om wat meer lucht in je gedachten te creëren en te kijken welke verhalen écht als waarheid voelen voor jou.
4. Neem een stap terug óf juist een stap naar voren
Hoe ben je de afgelopen tijd met je twijfels omgegaan? Heb je je teruggetrokken? Probeer dan nu eens om voor een bepaalde periode je twijfels even helemaal aan de kant te zetten. Ga helemaal voor je partner. Plan leuke dingen in, stel je partner prikkelende vragen, neem je voor om met open hart en hoofd nog eens te kijken hoe het ervoor staat tussen jullie. Wederom: als experiment, om frisse energie door je systeem en jullie relatie te laten stromen. Kijk na deze periode wat je hebt ervaren en hoe het er nu voor staat met je twijfels.
Heb je de afgelopen tijd juist geprobeerd om alles te fixen en het weer leuk te hebben met je partner? Doe dan een stapje terug. Focus je op jezelf. Werk aan je eigen zelfvertrouwen, je vriendschappen, behoeften, dromen en hobby’s. Je kunt hier ook best over communiceren met je partner, zeker als je merkt dat hij of zij de afstand voelt. Zet ook hier de twijfels even aan de kant, zeg tegen jezelf dat je er later op terugkomt. Kijk na je vastgestelde periode eens wat voor gevoel je hebt: heb je weer zin om dingen met je partner te delen? Of voel je nog helderder dat je los wilt komen van hem/haar/hen?
5. Ga in gesprek met je partner
Na bovenstaande reflectieprocessen en experimentjes heb je waarschijnlijk alweer wat meer helderheid over wat je wel en niet wilt. Dit kan een mooi moment zijn om in gesprek te gaan met je partner. Je hoeft alles niet helemaal helder te hebben, maar denk wel alvast na over wat je ongeveer wilt zeggen en vragen. Het nogal overweldigend zijn voor de ander als je alleen maar zegt ‘ik twijfel over de relatie’. Hoewel het belangrijk is om de persoonlijke gevoeligheden van je partner te respecteren in je communicatie, is het ook cruciaal dat je eerlijk bent. Vooral in een periode waarin je twijfelt aan de relatie. Soms kan volledige eerlijkheid ook een verfrissende nieuwe impuls aan de relatie geven. Als je vermoedt of weet dat je partner helemaal niet twijfelt, wees dan wel extra liefdevol in je communicatie en lichaamstaal. Het is lastig om te horen dat je geliefde het even allemaal niet meer weet. Dat je dit met je partner wilt bespreken en niet bij het eerste beetje twijfel de nooduitgang zoekt, laat echter ook zien dat de relatie belangrijk voor je is. Herinner je partner daar ook aan. Je kunt ook een aantal punten bespreken, er vervolgens een nachtje over slapen en het gesprek dan vervolgen. Dit geeft je partner tijd om over een en ander na te denken.
Meer lezen
1. Eenzaamheid in een relatie: 3 belangrijke triggers
2. Esther Perel: déze 6 bouwstenen houden een langdurige relatie gezond en bevredigend
3. Els van Steijn: waarom een gezonde relatie begint bij kunnen ontvangen
4. Esther Perel: waarom vreemdgaan niet het einde van je relatie hoeft te betekenen
5. Je relatie nieuw leven in blazen? 3 gouden tips!
6. Beschadigd vertrouwen? Met deze 5 relatietips heel je de pijn
7. Relatietherapeut: waarom je relatie zonder déze 5 bouwstenen kan gaan wankelen
8. (On)veilig gehecht als kind? Zó beïnvloedt jouw hechttingsstijl je volwassen relatie
9. Romantiek terug in je relatie? 5 wetenschappelijk bewezen manieren
10. Gaslighting: zo herken jij een narcist / narcisme