3 wijze lessen uit het stoïcisme: dat wat in de weg staat, wordt de weg

Heart + Soul
stoicisme
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
19.01.2022

Het stoïcisme is een 2000 jaar oude filosofie, maar het gedachtegoed is alles behalve stoffig. Sterker nog: het stoïcisme is misschien wel precies wat we nodig hebben om staande te blijven in deze onzekere tijd. Deze broodnuchtere filosofie helpt je om ‘calm & collected’ te blijven, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden. Door de focus te verleggen van het probleem zelf naar je houding ten opzichte van het probleem sta je plots een stuk steviger. En kun je obstakels misschien zelfs als kansen gaan zien. Juliëtte Plantenga, oprichter van L’Agence du Kraft, wijst je de weg aan de hand van de 3 pijlers van (modern) stoïcisme.

Het stoïcisme: dat wat in de weg staat wordt de weg

Juliëtte: ‘In deze onzekere tijd is het een hele kunst om uitdagingen om te draaien naar kansen. Een nuchtere filosofie die hier bij kan helpen is het stoïcisme. Om deze stroming binnen de westerse filosofie te begrijpen en praktische toe te passen is het lezen van The Obstacle is the Way van Ryan Holiday een goed startpunt. In dit boek vind je allerlei handvatten om obstakels op stoïcijnse wijze om te zetten je kansen. Voor mij is dit boek een inspiratiebron, vooral in deze tijd van het Coronavirus. Om die reden zet ik enkele highlights uiteen die je wellicht inzichten geven, én positieve kracht om daar daadwerkelijk iets mee te doen.

Dat wat in de weg staat, wordt de weg

Ryan Holiday laat in het boek aan de hand van de stoïcijnse filosofie zien dat wat je pad blokkeert, in werkelijkheid een nieuw en beter pad opent. Dat wat in de weg staat, wordt de weg. Hij stelt dat de manier waarop we omgaan met onze problemen en obstakels bepaalt hoe succesvol we zullen zijn om ze te overwinnen. Zoals hij schrijft:

‘De grootse mannen en vrouwen in onze wereld hadden geen buitengewoon geluk of uitzonderlijke talenten en ervaringen. Het enige dat ze deden was leven volgens een enkel principe: ‘Dat wat in de weg staat wordt de weg.’ Wat eerst onoverkomelijke obstakels leken, kunnen met een simpele verandering unieke kansen worden.’

Beproeving of uitdaging

We kunnen het leven zien als een beproeving of een uitdaging en daarin hebben we een keuze. Wat voor soort problemen of obstakels we ook tegenkomen, we hebben de keuze ze op verschillende manieren te bekijken. We kunnen ze uit de weg gaan, natuurlijk, maar lossen we daarmee het probleem op? Als we daarentegen het probleem zien als een uitdaging, dan vormt elk obstakel een test voor ons doorzettingsvermogen en onze veerkracht. Onze omstandigheden kunnen we immers niet aanpassen, maar hoe we over iets denken en hoe we op iets reageren kunnen we wél bepalen.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn

Wat te doen?

Het boek The Obstacle is the Way is opgedeeld in 3 delen: het waarnemen, het handelen en de wil. Alle 3 de gebieden komen in het klassieke stoïcisme terug en Ryan Holiday verpakt ze in een modern jasje.

1. Het waarnemen

Hier draait het om de interpretatie van waarnemingen en emoties. Holiday beschrijft hoe met alles wat er gebeurt in het leven de interne interpretatie van groot belang is. Is iets een probleem of een uitdaging? Pech of toch een kans? Het antwoord hangt af van hoe wij onze waarnemingen in onze mind interpreteren en aan welke emoties we toegeven. Uiteindelijk gaat het erom onze doelen te internaliseren en ons geluk te laten afhangen van dingen die wél onder onze controle zijn.

2. Het handelen

De tweede pijler van het stoïcisme is het handelen, of het nemen van de juiste acties. Als we namelijk onze waarnemingen en emoties in perspectief hebben geplaatst, moeten we hier vervolgens ook naar handelen. Maar niet elke handeling of actie is goed. In het boek gaat het vooral over hoe je een handeling zou moeten ondernemen, niet zo zeer welke handelingen. Zo zouden we onze obstakels moeten benaderen met volharding, creativiteit, veerkracht, een strategische visie, en met het oog gericht op potentiële kansen. Het uitvoeren van de juiste handelingen is dan ook dé manier om obstakels te overkomen.

3. De wil

Als laatste moeten we onze eigen ‘innerlijke citadel’ ontwikkelen. Dit is een bron van interne kracht die niemand aan kan tasten en niemand af kan pakken. Dit is gerelateerd aan het stoïcijnse concept van amor fati, het liefhebben van elke situatie ongeacht wat het is, maar ook het mentaal voorbereid zijn op negatieve dingen. Deze interne kracht is vooral belangrijk bij situaties waar we niks aan kunnen veranderen, als er geen handelingen en acties meer zijn die we kunnen doen om een obstakel te overwinnen. Met andere woorden: als we de situatie moeten verdragen zoals die is. Het is de kunst om dan in te zien dat de wil, en de innerlijke citadel, onaantastbaar zijn en niemand dit van ons kan afpakken. Dus ongeacht in welke situatie we ons bevinden, we kunnen nog steeds standvastig zijn, en met opgeheven hoofd ons lijden accepteren.

Ter afsluiting

Natuurlijk is dit alles niet makkelijk, en zijn dit geen magische stappen die alles oplossen. Maar de bovenstaande pijlers vormen wel een stevige houding die ons kan ondersteunen om deze tijd met opgeheven hoofd door te gaan en te doorstaan. Dat het boek en de voorbeelden die worden aangedragen uit de geschiedenis je mogen inspireren en de kracht mag geven die nodig is!’

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

  • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
  • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
  • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Bron: denieuwestoa.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.