Wist je dat specerijen de kracht hebben om je lichaam te verwarmen? Waarschijnlijk geeft je lichaam dat ook zelf aan en heb je, nu het wat kouder wordt, meer zin in gemberthee en alles met kaneel. Met deze zelfgemaakte spice blends van The Good Spice tover jij je wintergroenten met Dukka en een Seven Spice mix om in verwarmende gerechten waar je lijf en geest je dankbaar voor zijn.
Met deze specerijen blend maak jij de perfecte gegrilde wintergroenten
Specerijen zoals kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, kardemom, gemberpoeder en steranijs werken verwarmend. Als je een aantal van deze kruiden met elkaar mixt, krijg je een Seven Spice mix, hét Libanese antwoord op garam masala. Hiermee geef je groenten een rijke, rokerige, Midden Oosterse smaak. Deze specerijen blend gaat perfect samen met aardse, zoete knolgroenten, zoals pastinaak, zoete aardappel, wortel en pompoen.
Wat heb je nodig?
- 1 el zwarte peperkorrels
- 1 el allspice
- 1 tl kruidnagel
- 1 tl korianderzaad
- 1 el gemalen kaneel
- 1 tl gemalen gemberpoeder
- 1 tl gemalen nootmuskaat
Zo maak je de Seven Spice mix
Rooster de peperkorrels, allspice, kruidnagel en korianderzaad een paar minuten in een droge koekenpan. Doe dit op laag vuur en schud de pan regelmatig heen en weer zodat de specerijen niet aanbranden. Maal ze vervolgens fijn met een elektrische specerijenmolen of een koffiemolentje. Voeg hier dan ook de kaneel, gemberpoeder en gemalen nootmuskaat aan toe. Bewaar je specerijenmix in een afgesloten potje. Meng een lepel Seven Spices met wat olijfolie en verdeel dit over een mix van je favoriete wintergroenten voordat je ze in de oven schuift. Lekker om te serveren met bijvoorbeeld couscous of mix je groenten door de rijst, voor een pilav-achtig gerecht.
Dukkah: topping die niet mag ontbreken in je kruidenkastje
Vergeet die kant-en-klare specerijenmixen van de supermarkt en maak je eigen dukkah, een mix die je standaard in je keukenkast wilt hebben staan. Dit mengsel van noten, zaden en specerijen, kun je namelijk overal overheen strooien. Het zorgt niet alleen voor smaak maar ook voor textuur. Perfect voor over je wintergroenten, door je hummus of soep. Dukkah is een specerijen blend uit Egypte en het brengt elk gerecht naar een hoger niveau. Doordat er een combinatie van nootjes en zaden wordt gebruikt, geeft het een crunch maar ook een nootachtige, pittige smaak. Maak bijvoorbeeld een winterse salade met wortel, pompoen, sinaasappel en dukkah. Of rooster rode kool in plakken en strooi daar vervolgens rijkelijk olijfolie en dukkah overheen. Of wat dacht je van hummus met dukkah? Welk seizoen het ook is, dukkah kan altijd en is eenvoudig om te maken.
Dit heb je nodig
- 1 el pistachenootjes
- 1 tl (zwarte) komijnzaad
- 1 tl venkelzaad
- 2 tl sesamzaad
- 1 tl grof zout
Zo maak je Dukkah
Rooster de pistachenootjes met het komijnzaad, venkelzaad en sesamzaad in een droge koekenpan totdat het begint te geuren. Maal dit vervolgens samen met het zout in een vijzel. Door de mix wat grover te houden, zorg je ook direct voor een lekkere textuur aan je gerechten. Bewaar de dukkah in een afgesloten potje in een keukenkastje. Zo blijft deze minimaal een maand goed van smaak.
EXTRA: Specerijen blend voor een verwarmend ontbijt
Heb je genoeg van dat ‘ordinaire’ bakje havermout of kwark? Met deze specerijen mix tover jij je ontbijt om tot een verwarmend feestje. Tijdens de koudere wintermaanden is het een must om je dag te beginnen met iets warms. In combinatie met een blend van kruidnagel, gemberpoeder en kaneel, maak je met gemak een verwarmend ontbijt in alle opzichten. Ayurveda-technisch gezien is warm ontbijten zelfs een heel goed idee. Zo geeft Ayurvedisch therapeut Jeroen Mei aan dat je spijsverteringsvuur in de ochtend, ook wel ‘agni’ genoemd, nog op gang moet komen. Dit kun je het beste doen door letterlijk het vuurtje op te stoken met warm eten. Deze verwarmende ontbijtblend doet wonderen voor je humeur.
Wat heb je nodig?
- 1 tl gemalen gemberpoeder
- ½ el gemalen kaneel
- ¼ el kruidnagel
- ½ tl kardemomzaadjes
Zo maak je de verwarmende ontbijtmix
Het beste gebruik je hele kardemompeulen waar je de zaadjes uit haalt. De kardemom van The Good Spice is vrij intens dus als je die gebruikt, heb je wat minder nodig dan wanneer je conventionele kardemomzaadjes gebruikt. Verder hangt het natuurlijk ook af van je smaak. Wil je liever meer kaneel, of juist meer kick van de gember? Pas de mix gerust aan naar je eigen voorkeuren. De kardemomzaadjes maal je fijn met een vijzel of specerijenmolen, net zoals de kruidnagel. Dit meng je met de kaneel en gemberpoeder en je mix is klaar voor gebruik. Voeg bijvoorbeeld een lepeltje toe aan je gebakken appeltjes en eet deze met je havermout. Of een schepje door je yoghurt of kwark doet ook al wonderen.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!