Ontbijt als een vorst, lunch als een heer en dineer als een bedelaar. Wie kent dit voedingsadvies niet? Vooral in het weekend neem ik deze goede raad maar al te graag ter harte. Maar als je (een beetje) wilt afvallen is ontbijten als een vorst misschien toch niet zo’n goed idee…
Afslanktip: ontbijt als een bedelaar
Tot die conclusie kwamen althans onderzoekers van de Technical University of Munich. Zij vermoedden dat je beter zo licht mogelijk kunt ontbijten als je wilt afvallen. Als een ‘bedelaar’ dus… De onderzoekers volgden 280 obese mensen en 100 mensen met een gezond gewicht voor een periode van respectievelijk 10 en 14 dagen achtereen. Gedurende deze periode hielden ze nauwkeurig bij hoeveel calorieën hun ‘onderzoeksobjecten’ binnenkregen en op welke momenten van de dag. Het doel van hun onderzoek? Kijken of er een verband is tussen ontbijtgewoonten en de totale inname van calorieën.
Geen invloed
De onderzoekers hadden verwacht dat wanneer de proefpersonen méér aten bij het ontbijt, ze gedurende de rest van de dag juist minder zouden eten. Het resultaten van het onderzoek wezen echter anders uit. De inname van calorieën bij het ontbijt had namelijk geen invloed op de inname van calorieën bij de lunch en het diner. Met andere woorden: je compenseert het aantal calorieën dat je eet tijdens je ontbijt later op de dag dus niet (door dan minder te eten). Dit gold voor zowel de obese proefpersonen als de proefpersonen met een gezond gewicht.
Het ideale ontbijt voor bedelaars: proteïne fluffs!
Toch lekker los gaan en ontbijten een koning? Vooral doen als je daar van geniet en niet bang bent om aan te komen. Let je wel een beetje op je gewicht? Eet tijdens je ontbijt dan niet meer dan je nodig hebt. Zelf ben ik de fan van proteïne fluffs. Ze zien er verrukkelijk uit, zijn niet ongezond én er zitten weinig calorieën in (224 om precies te zijn). Niet dat ik geobsedeerd ben door calorieën (verre van zelfs) maar toch… Best fijn als iets lekker is én licht.
Choco-mango proteïne fluff – ingrediënten
* 2 bakjes ijsklontjes (400 gram ongeveer)
* 100 gram diepvries mango
* 25 gram eiwitpoeder naar keuze
* 10 gram cacaopoeder
* 80 ml karnemelk (of melk, plantaardige melk kan ook)
* 110 ml water (of nog meer melk)
* Een goede blender of keukenmachine
* Een klopper
Ter decoratie:
35 gram diepvries mango
4 gram kokossnippers
En zo maak je ‘m in 5 simpele stappen:
Stap 1
Elke protein fluff begint met 4 basis ingrediënten: bevroren fruit, ijsblokjes, een vloeistof (bijvoorbeeld melk of water) en eiwitpoeder naar keuze.
Stap 2
De bevroren mango stukjes en de ijsblokjes moeten gecrushed worden. Het is belangrijk dat je een goede blender of keukenmachine hebt. Het apparaat moet in staat is om ijs en grote stukken bevroren fruit te crushen. Bij alleen ijsblokjes zijn sterke messen iets minder belangrijk dan bij flinke knotsen van aardbeien. LET OP: het fruit moet bevroren zijn, niet ontdooid!
Stap 3
Voeg na het crushen van de ijsblokjes en het bevroren fruit het eiwitpoeder en het cacaopoeder toe. Maal het poeder vervolgens heel kort door het ijsmengsel. Voeg daarna de (karne)melk toe. Doe dit in stappen. Geen fan van ‘gewone’ melk? Je kunt ook amandelmelk, kokosmelk, magere melk of water gebruiken.
Stap 4
Wanneer heb je genoeg vloeistof toegevoegd? Zodra het mengsel in het midden van je blender (rond de messen) romig wordt. Op dat moment stop je met toevoegen van melk (of water, het is maar net welke vloeistof je gebruikt). Heb je toch iets te veel vloeistof toegevoegd? Je kunt dit verhelpen door wat extra eiwitpoeder te gebruiken.
Stap 5
Nu is het moment aangebroken om het mengels fluffy te maken. Gebruik daarvoor een klopper. Je zult zien dat de inhoud van je bak binnen de kortste keren (een minuut of 3, 4) ver(drie)dubbeld is. Toppings er op en klaar ben je!