videocam WEBINAR | Afvallen? Verwerk dan eerst déze belemmerende emoties met Anita Mulderij - 1 december, 19.00 u

Skin in the Game: zo ontwikkel je een feilloze filter voor wat authentiek is (en wat niet) 

Heart + Soul
skin in the game, nassim taleb, movement, rachid tahri, filosofie

Holistik
29.01.2021

Maak jij het ook weleens mee dat iemand het ene zegt en het andere doet? Dat kan knap verwarrend zijn en je doen twijfelen aan jezelf. Een hedendaagse filosoof die daar zinnige dingen over zegt is Nassim Taleb. Hij schreef de bestseller Skin in the Game, dat in de basis een filter is voor authenticiteit. Zo weet je wie de praatjesmakers zijn en welke mensen jou echt verder kunnen helpen op je levenspad. Movement coach Rachid Tahri droomt de boeken van Taleb inmiddels en gebruikt zijn gedachtegoed in zijn workshops en 1-op-1 sessies. Speciaal voor Holistik schreef Rachid deze blog, waarin hij in Jip en Janneke -taal uitlegt waarom het zo fijn is om op verschillende aspecten van je leven mensen om je heen te verzamelen met Skin in the Game

Skin in the Game: zo ontwikkel je een feilloze filter voor wat authentiek is (en wat niet)

Rachid: ‘Stel dat je naar de dokter gaat en je voor een operatie kunt kiezen tussen twee chirurgen. De eerste chirurg ziet er uit als een typische dokter; met een witte jas aan, een stethoscoop om zijn nek en een brilletje in zijn borstzak. Achter zijn bureau prijkt een muur vol behaalde diploma’s. De andere chirurg ziet er plat gezegd uit als een slager, maar wel met dezelfde opleiding en ervaring. Volgens filosoof Nassim Taleb zou je toch het best kunnen kiezen voor de ‘slager chirurg’. Waarom? Hij heeft Skin in the Game.

skin in the game, nassim taleb, movement, rachid tahri, filosofie

Skin in the Game

Het principe van Skin in the Game komt uit het gelijknamige boek van Taleb en kijkt naar wat iemand doet in plaats van wat iemand zegt. In Skin in the Game haalt Taleb talloze voorbeelden aan van beroepen uit de oudheid waarbij Skin in the Game werd vereist. Zo moest een bruggenbouwer in het oude Babylonië een paar dagen met zijn gezin onder de brug slapen nadat ‘ie af was. Dit om er zeker van te zijn dat hij al zijn expertise heeft gegeven. Hij zal er alles aan doen om een solide constructie te bouwen, in plaats van de risico’s door te schuiven naar de duizenden mensen die er straks overheen moeten lopen. Zijn leven en zijn gezin zijn hem heilig. Binnen dit principe zou de bruggenbouwer zelf het eerste slachtoffer worden van zijn onkunde. Hij is zich daarom heel bewust van wat zijn ‘niet goed afgeleverde werk’ teweeg zou kunnen brengen. Hij heeft Skin in the Game.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Iemands (on)kunde beoordelen

Terug naar de twee chirurgen. Voor jou als patiënt in dit verhaal, is het enige dat telt een succesvolle operatie. Het feit dat de ‘slager chirurg’ er niet zo goed uitziet of minder welbespraakt is, is minder belangrijk. Bovendien heeft hij waarschijnlijk veel meer vooroordelen en obstakels moeten overwinnen om hetzelfde werk te kunnen doen, dan de typische chirurg van hoe je die kent uit Hollywood films. De modeldokter zou zijn onkunde nog kunnen verbergen achter zijn vlotte babbel en goed uitziende voorkomen als perfect ogende arts. Nu is het in dit voorbeeld natuurlijk lastig om te doen alsof; je kunt direct beoordelen of iemand kan opereren of niet. Maar in andere werkvelden waar deze terugkoppeling met de realiteit mist, kan het flink lastig zijn om iemands (on)kunde te beoordelen.

skin in the game, nassim taleb, movement, rachid tahri, filosofie

Opiniemakers

Iemand die Skin in the Game heeft, heeft iets te verliezen wanneer zijn vaardigheden ontoereikend blijken of haar adviezen onjuist. Denk maar aan de bruggenbouwer, bij wie zijn gezin op het spel staat. Dit zijn de mensen aan wiens mening je écht waarde wilt hechten. In de huidige samenleving heeft lang niet iedereen die een mening of advies deelt Skin in the Game. Denk maar aan alle anonieme comments op social media, waarin iedereen zich nagenoeg zonder gevolgen kan uiten. Heel wat anders dan in het geval van de chirurg en de bruggenbouwer.

Politici en healers van deze tijd

Volgens Nassim Taleb gaan veel politici de politiek in omdat dat mooi staat op hun CV voor als ze later het bedrijfsleven in gaan. Niet omdat ze in de eerste plaats begaan zijn met de wereld en onze samenleving. Want wat zou er gebeuren als je het jaarsalaris van alle politici zou begrenzen tot €80.000, ook in zijn of haar carrière ná de politiek? Ongetwijfeld zullen er dan stilzwijgend heel wat politici het podium verlaten. Zij hadden geen Skin in the Game. En wat te denken van ‘healers‘ van tegenwoordig die als paddestoelen uit de grond schieten… Vaak zijn dit jonge mensen met weinig levenservaring die hun adviezen uit een stapeltje boeken halen en een cursus internetmarketing hebben gevolgd. Ze richten zich op fragiele doelgroepen en gaan zorgvuldiger om met de presentatie van hun boodschap dan de inhoud ervan. Hun publiek raakt betoverd door hun mooie retoriek, maar vaak blijven concrete resultaten uit.

Spiegelneuronen

Vanuit mijn vakgebied als Movement docent is het bijna vanzelfsprekend dat een vorm van Skin In The Game noodzakelijk is. Het ter plekke voordoen van een beweging of oefening voor studenten, zorgt voor snellere progressie. Het simpelweg spelen en samenzijn met een groep Movers van verschillende niveaus, kan heel inspirerend en motiverend werken. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat onze hersenen spiegelneuronen bezitten: hersencellen die actief worden op het moment dat je iemand een bepaalde bewegingen ziet doen. Voor je spiegelneuronen maakt het namelijk niet uit of je de beweging daadwerkelijk zelf uitvoert of dat je deze bewust observeert bij een ander. (meer lezen van Rachid? Hij schreef eerder dit artikel over ‘Complexe oefeningen met je eigen lichaamsgewicht: dé sleutel tot een krachtig lijf‘)

Filter voor authenticiteit

Sommige mensen hebben van nature al een goede radar voor kletspraatjes. Zij zoeken intuïtief en onbewust al naar Skin in the Game, zonder dat ze ooit van dat concept hebben gehoord. Helaas is er ook een groot deel dat nog regelmatig in de val trapt in de simpele oplichtingspraktijken (verpakt in verschillende gedaantes) van mensen die uit zijn op persoonlijk gewin. Voor deze mensen is het dus extra belangrijk om de Skin In The Game vuistregel te gebruiken, om zichzelf in bescherming te nemen. Het idee van Skin in the Game is, in essentie, eigenlijk een filter voor authenticiteit. Je zoekt naar iemands aantoonbare ervaring. Stel dat je als werkgever op zoek bent naar een timmerman, dan kun je het beste gewoon vragen of de kandidaat een mooie houten tafel voor je kan maken. Een gelikt CV met een mooie sollicitatiebrief betekent in dat geval weinig. In het algemeen zie je dat bijvoorbeeld diploma’s veel minder belangrijk worden en bedrijven liever de skills van hun sollicitanten meteen testen.

Echte vrienden

Ook in relaties is het principe van Skin in the Game van toepassing. Zo kom je er vooral in nare tijden achter wie je echte vrienden zijn. Vriendschappen die op persoonlijk gewin gebaseerd zijn sneuvelen in zulke situaties meestal. Deze ‘vrienden’ willen vooral met je lachen en zullen je minder snel behoeden voor het maken van onverstandige beslissingen.

Poëzie uit de Arabische oudheid

De Arabische poëet Almutanabbi leefde zo’n 1.000 jaar geleden en was de beste uit zijn tijd. En dat wist hij. De betekenis van zijn naam was letterlijk ‘Hij die denkt dat hijzelf een profeet is’. Precies dat was ook zijn probleem. Zijn ego steeg hem naar het hoofd en dat kostte hem uiteindelijk zijn leven. Almutanabbi beweerde namelijk bij hoog en bij laag dat hij bekend was met “het paard, de nacht, de woestijn, de pen, het boek”- en door zijn moed, zelfs respect kreeg van de leeuw in de woestijn. Grote woorden die hem uiteindelijk zijn leven kosten.

Dure woorden

Door zijn hoogmoed beledigde Almutanabbi in één van zijn gedichten een hele stam. Weet dat Arabieren in die tijd veel waarde hechtten aan het jezelf kunnen uitdrukken op een poëtische manier. Deze elegante beledigingen werden daarom extra pijnlijk gevonden en tot op het bot gevoeld. Tijd om de arrogante dichter een lesje te leren. Toen Almutanabbi met een paar vrienden op reis was, werd hij herkend door de leden van deze stam. Almutanabbi wilde vluchten. Op dat moment herinnerde één van z’n vrienden hem aan zijn heldhaftige uitspraken: “het paard, de nacht, de leeuw, je moed, weet je nog?” Daar past vluchten niet bij. Dus keerde Almutanabbi terug, zijn eigen dood tegemoet. Almutanabbi staat duizend jaar later nog steeds bekend als de poëet die stierf om zijn eer hoog te houden als beste poëet. Lees je nu zijn poëzie, dan weet je dat hij authentiek was. Kortom: dure woorden die met de dood bekocht werden, maar wel vol met Skin In The Game.

Luister naar je intuïtie

Trek dus geen snelle conclusies op basis van oppervlakkige kenmerken zoals name dropping, een vlotte babbel en uiterlijk vertoon. Zeker als deze skills ook niet belangrijk zijn voor de dienst die je bij die persoon zoekt. Ga er anderzijds ook niet vanuit dat een goed uitziend, welbespraakt persoon nooit authentiek is. Skin In The Game is slechts een eerste vuistregel om het kaf van het koren mee te scheiden. Gezond verstand en een goede intuïtie, toegepast in elke nieuwe situatie, blijven altijd nodig om iemand op waarde te kunnen inschatten en dichtbij jezelf te kunnen blijven.

Kijk voor meer info, trainingen en workshops van Rachid op antifragilemovement.com. Of volg zijn indrukwekkende ‘movement avonturen’ via @antifragilemovement

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winterboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winter Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.