videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Opkomst van de Silver Ager: dit is waarom diepe levenswijsheid pas komt na je 50e

Heart + Soul
marrejan, ibizia, retreat, silverager
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
30.01.2019

Omstreeks je negenveertigste levensjaar is de menstruatie definitief gestopt en is er geen bevruchting meer mogelijk. De menopauze is ingetreden. Een tijd van geestelijke rijping breekt aan. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt dit als volgt verklaard: nu er geen bloed meer verloren gaat bij je menstruatie, is er meer bloed over dat naar het hart kan stijgen voor geestelijke rijping. De energie die niet meer gebruikt wordt voor de menstruatie mag je gebruiken voor jezelf. De Nederlandse Marrejan Oepkes (63) woont al 43 jaar op Ibiza en geeft bijzondere retreats als gediplomeerd yoga & soul coach. Haar focus ligt op ‘Silver Agers’: vrouwen boven de 50 die vast zitten in het leven, hun lijf en hoofd door bijvoorbeeld de menopauze of een verbroken relatie. Hoe je de glans in je ogen na je 50e weer terugkrijgt weet Marrejan. 

Opkomst van de Silver Ager: dit is waarom diepe levenswijsheid pas komt na je 50e

Marrejan: “Mijn levensverhaal zit vol met avontuur, obstakels en ‘self-healing’, door overgave en commitment naar mijn spirituele pad. Diepe transformaties heb ik mogen meemaken. Voordat ik retreats organiseerde was ik een zakenvrouw, single moeder, kleine zelfstandige, B&B host, winkel & restaurant manager.  You name it en ik heb het wel gedaan. Een paar jaar geleden besloot ik mijn hart te volgen en werd gediplomeerd yoga-docente & soul coach. Ik begeleid nu anderen om hun werkelijke levenspad te vinden (wat al in je hart geschreven staat) door Yoga, Meditatie, Coaching en advies voor een gezond leven. Zo ontstond mijn bedrijf “Body, Mind & Restore”.

Waarom ben je 40 jaar geleden naar Ibiza vertrokken? 

Marrejan: Mijn ouders gingen al jaren met het gezin naar Ibiza in de zomervakantie. Toen ik 16 jaar was had ik een ‘serendipity’ gevoel: hier hoor ik thuis. Na mijn mode-opleiding aan de Vogue Academie ben ik als 20-jarige officieel naar Ibiza vertrokken, waar ik mijn eerste modewinkeltje opende. Van het een kwam het ander. Ik opende meerdere winkels en startte een design-studio in Barcelona. Jarenlang heb ik als ZZP’er gewerkt en heb in de jaren ’80 een faillissement meegemaakt dat heel stressvol was. Daarna wilde ik iets drastisch veranderen en ben ik 4 jaar rond de wereld gaan zeilen, terwijl ik mijn zoon op de boot zelf les gaf. Lang verhaal kort; na de reis keerde ik terug op Ibiza en ik ben er gebleven.

Wat was het moment waarop je besloot om yoga & soul coach te worden?

Marrejan: Ik doe zelf al jaren aan Yoga. Het helpt mij om overeind te blijven staan in stressvolle periodes waaronder een pijnlijke relatiebreuk en een depressie waar ik rond mijn 50e in belandde vanwege deze breuk. Achteraf ben ik heel blij dat ik de depressie heb meegemaakt. Het was een hel maar ik moest eindelijk om hulp vragen, en kon niet meer de super-woman spelen. Het lukte me niet om hier alleen uit te komen. Mijn levenspad opende zich en nadat ik deze zware periode had doorstaan wilde ik anderen gaan helpen om veerkrachtiger in het leven te kunnen staan.

silverages, yoga, soul, ibiza

Wie is de ‘Silver Ager’ en waarom richt je je speciaal op deze groep vrouwen?

Marrejan: In de afgelopen 5 jaar dat ik als gediplomeerd Yoga docente en Soul coach werk, heb ik meer dan vijftig yoga retreats begeleid voor een gerenommeerd Brits yogaretreat bedrijf op Ibiza. Bij elk retreat deden er altijd wel een paar vijftigplussers mee. Ik merkte dat deze groep vrouwen behoorlijk vastloopt en het leven als ‘zwaar’ ervaart. De Silver Agers hadden het gevoel dat hun leven over is omdat ze niet meer die jonge ‘sexyness’ hebben. Deze gevoelens worden vaak versterkt in combinatie de menopauze, gewichtstoename en onzekerheid. Ik voelde een passie opkomen om juist deze vrouwen te helpen, de zogenaamde Silver Ager, want het hoeft juist helemaal niet zwaar te zijn. Van één ding zijn we in ieder geval af, de menstruatie. Hoe heerlijk is dat!

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Hoe kun je als Silver Ager meer in je kracht gaan staan?

Marrejan: Ik haal zelf mijn energie uit authenticiteit en vind dat iedereen prachtig mooi en vrij kan zijn, ongeacht je leeftijd. Iedereen heeft die prachtpower in zich en ik help bij het vrijmaken van de levenskracht waarmee je in je sexyness kunt komen. Mijn eigen uitdaging, die met het uiterlijk te maken had, was om mijn haar niet meer te verven. Geen chemische middelen meer en niet langer verbergen wie ik ben. Het was eerst ‘silver-hair-ager’ en toen werd het ‘Silver Ager’. Weer anderen noemen het ‘statement-hair’. Whatever it is, sinds de mascara en haarverf in de boom hangen, is er het laatste stukje van vasthouden aan het ‘jonge vroeger’ weggevallen (voor feestjes maak ik overigens een uitzondering met de mascara haha).

Hoe kun je meer vanuit je authenticiteit leven?

Marrejan: Mijn favoriete zin: “Haal de spinnenwebben uit je lijf en hoofd, spring uit de knellende band. En het mooie is, iedereen kan het want leeftijd zit alleen in je hoofd.”

Waarin verschillen de inhoudelijke onderwerpen zich van jouw retreat, gericht op de Silver Ager van de rest?

Marrejan: Naar mijn retreat kan iedereen komen, elke leeftijdsgroep. Als vrouw zijn wij een eenheid zonder leeftijdsbarrière; we hebben elkaar allemaal nodig op dit wonderbaarlijke pad dat het leven heet. Wat ik vooral heb geleerd in al die jaren, is dat als we ouder worden het zó fijn is dat er iemand is, op een Yoga retreat, die ook werkelijk mee kan voelen hoe het is om wat ouder te worden. Mijn gewrichten kraken ook en ik doe de ‘handstand’ echt niet meer en wat geeft het? Waar het om gaat is om die diepe kracht weer te voelen die nooit is weg geweest, maar onder een dikke laag stof zit. En hoe mooi is het om ouder te worden, wij krijgen de levenswijsheid erbij met prachtige rimpels. Maar als de ogen dof zijn geworden door het jezelf kwijtraken is het moeilijk om weer te schitteren naar buiten. Laat mij jou daar asjeblieft bij helpen om dat weer terug te vinden.

silverages, yoga, soul, ibiza

Waarom is het juist voor de Silver Ager zo helend om op retreat te gaan?

Marrejan: Silver Agers zitten vaak in de ‘ach laat maar modus’. ‘Het is toch al te laat voor mij, ik kan niet meer veranderen, een nieuwe liefde in mijn leven is onmogelijk’ etc. Ook de onzekerheid over hun lichaam zit de levensvreugde in de weg. In mijn retreats doorbreek ik deze patronen van niet in contact staan met je lichaam en geest zodat de energie weer kan stromen. Ik ben zelf op mijn 53e pas mijn grote liefde tegengekomen. Het kan allemaal!

Is er nog iets dat je aan alle Silver Agers mee wil geven?

Marrejan: Jazeker, dat is een voor mij heel belangrijke quote: “I was looking for someone to inspire me, motivate me, support me and keep me focused…Someone who would love me, cherish me, make me happy, and I realized that I was looking for myself.”

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.