Het is nogal een statement, maar dit crispy voedzame glutenvrije en vegan brood mag je gewoon niet missen. En het leuke is, dat het nog eens snel klaar is ook. Sterker: zodra je – net als ik – hooked bent, zul je er een sport van maken om dit brok geluk telkens een paar minuutjes sneller te maken dan de vorige keer. Ondertussen ken ik alle ingrediënten en de verhoudingen uit mijn hoofd en vond ik het tijd om deze parel ook met jou te delen. Het recept voor deze healthy variant op het bekende stevige Deense roggebrood is van de Britse plantbased foodblogger Sarah Britton.
Dit is hét recept van Sarah Britton voor het gezondste brood ter wereld!
Ingrediënten
1 kop / 135 g zonnebloempitten
½ kopje / 90 g lijnzaad
½ kopje / 65 g hazelnoten of amandelen
1 ½ kopje / 145 g havervlokken
2 eetlepels chiazaadjes
4 eetlepels psylliumvezels
1 theelepels zeezout
1 eetlepel ahornsiroop (kies voor stevia als je suikervrij wil)
3 eetlepels gesmolten kokosolie of ghee
350 ml water
Benodigdheden
– Cakeblik of broodpan
– Mengkom
Bereiding
1. Mix alle droge ingrediënten in een mengkom en roer flink door. Mix ahornsiroop, olie en water samen in een maatbekertje. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en meng goed totdat het deeg volledig doorweekt is en dik wordt. Is het te dik om te roeren? Voeg dan 1/2 theelepels water toe totdat het deeg hanteerbaar is. Schep het deeg in een ingevette cakeblik of gebruik bakpapier. Strijk de bovenkant van het deeg glad in het cakeblik met de achterkant van een lepel. Laat dit nu minstens 2 uur opstijven. Het deeg is klaar als het brood zijn vorm behoud (ook buiten het cakeblik).
2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
3. Plaats het cakeblik in de oven op het middelste rek en bak 20 minuten. Verwijder vervolgens het brood uit het cakeblik en plaats het ondersteboven direct op het rek. Bak nog eens 30-40 minuten. Het boord is gaar wanneer het hol klikt als je er met een mes op tikt. Laat volledig afkoelen voor het snijden. Dit is bijna onmogelijk maar doe het toch.
4. Bewaar het brood maximaal 5 dagen in een afsluitbare bak. Je kunt het ook invriezen. Snijd van tevoren de plakjes. Ideaal voor een snelle, verse toast.
Tip: My new Roots – plantaardige recepten voor ieder seizoen
In My new roots deelt Sarah Britton 100 vegetarische (en vaak vegan) recepten, die vrij zijn van bewerkte ingrediënten (waaronder geraffineerd meel en geraffineerde suikers) en die je helpen gezonde keuzes te maken. Verkrijgbaar via o.a. Bol.com, €29,99.