Het kookboek Puur Patisserie mag niet ontbreken in jouw kast. Het is geschreven door Jennifer Hart-Smith. Deze vrolijke dame is niet alleen patissier, maar ook natuurgeneeskundige. In Puur Patisserie vind je daarom het beste van twee werelden: 70 fijne recepten gemaakt met ingrediënten uit de natuur. Van zondagse taarten tot gezonde tussendoortjes en Franse patisserie. Ons oog viel direct op deze zandkoekjes met eetbare bloemen. Niet alleen ontzettend lekker maar ook heel leuk om te serveren. En je maakt ze in een handomdraai.
Recept: zandkoekjes met boekweit en eetbare bloemen
Als deze koekjes geen glimlach op je gezicht toveren dan weten wij het ook niet meer. Ze zijn glutenvrij, bevatten geen geraffineerde suikers en zijn op twee manieren te garneren. In de lente met eetbare bloemen en als het straks winter wordt met blaadjes van aromatische planten zoals dille, koriander en munt. Voorbeelden van eetbare bloemen die je in het voorjaar kunt gebruiken zijn: viooltjes, seringen, vlierbloesem, geranium, korenbloemen, citroenverbena en rozenblaadjes. Welke bloemen je ook gebruikt, de koekjes zien er gegarandeerd feestelijk uit.
Ingrediënten voor 25 zandkoekjes
- 130 g boter, op kamertemperatuur
- 130 g ruwe rietsuiker (die kun je met een staafmixer tot poedersuiker malen)
- 100 g amandelmeel
- 1 snufje zout
- 1 el vanille-extract (of de geraspte schil van 1 biologische citroen)
- 86 g rijstmeel
- 186 g boekweitmeel
- 1 ei
- eetbare seizoensbloemen of blaadjes van aromatische planten
Bereidingswijze
Voorbereiding 30 min. Rusttijd van het deeg 2 u op een koele plek. Bereiding 15 min.
- Maak het deeg. Klop in een roestvrij stalen kom de boter met de suiker romig en voeg het amandelmeel, zout en vanille-extract toe. Meng goed. Voeg het rijst- en boekweitmeel toe en tot slot het ei. Kneed alles met de hand tot een gelijkmatig deeg dat nog een beetje plakkerig is; kneed niet te lang.
Rol het deeg alvast enigszins uit en leg het 2 uur op een koele plek.
- Steek de zandkoekjes uit. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg verder uit tot een lap van 1 cm dik. Verdeel, afhankelijk van wat je lekker vindt of voorradig hebt, de eetbare bloemen of de aromatische blaadjes erover en rol hier voorzichtig met de deegroller overheen, zodat ze blijven plakken. Steek 25 cirkels uit het deeg met een koekjessteker van 5 en/of 8 cm.
- Bak de zandkoekjes. Leg de deegcirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven, op 180 °C. Laat vervolgens de zandkoekjes op een rooster afkoelen.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!