Op culinair gebied is Donna Hay een internationaal fenomeen. Van haar boeken zijn wereldwijd meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht. Ook haar nieuwe boek Week Light vliegt over de toonbank. Niet zo gek want het staat vol met eenvoudige recepten die je direct van nieuwe energie voorzien. De hoofdrol in ieder recept is namelijk weggelegd voor groente. Zo ook bij deze wortelsoep. De kurkuma (geelwortel) maakt ‘m ontstekingsremmend. Ben je grieperig of verkouden? Dan is dít de soep waar je direct van opknapt.
Recept van Donna Hay: ontstekingsremmende wortelsoep met kurkuma
Geelwortel (kurkuma) is een apotheek op zich. Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat geelwortel zeer sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Als natuurlijk antibioticum kan kurkuma de groei van bacteriën, gisten en zelfs virussen remmen. Wow! Een van de meest werkzame stoffen uit geelwortel is kurkumine. Dit stofje heeft als nadeel dat het niet zo goed door je lichaam kan worden geabsorbeerd. Een ander stofje, peperine, kan de opname bevorderen. Je doet er daarom slim aan geelwortel te combineren met een snuf zwarte peper. Iets waar Donna vast over heeft nagedacht want in haar recept ontbreekt een flinke snuf zwarte peper niet.
Deze ingrediënten heb je nodig
Voor 4 personen
- 60 ml olijfolie extra vergine
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels komijnpoeder
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
- 6 wortels, geschild, in de lengte in vieren
- 1 ui, gepeld, in partjes
- 2 liter goede groentebouillon
- 70 g lichte tahin
- 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt, afgespoeld, licht gekneusd
- handje korianderblaadjes
- Griekse yoghurt, voor erbij
- lichte tahin, extra, voor erbij
Zo maak je de wortelsoep
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.
- Roer in een grote kom de olie, kurkuma, komijn en zout en peper door elkaar. Schep de wortel en ui erdoor.
- Verdeel de groentes over de bakplaten en bak 25 minuten in de oven of tot ze goudbruin en net gaar zijn.
- Schep de gare groentes in een grote pan. Schenk de bouillon erbij, voeg de tahin toe en pureer de soep met een staafmixer.
- Zet de soep op matig vuur en breng zachtjes aan de kook. Roer de kikkererwten erdoor en verwarm nog 5 minuten of tot de soep heet is.
- Schep de soep in kommen en bestrooi met koriander.
- Schep er wat yoghurt en tahin op en dien op.
Lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!