Een kookboek waar je humeur gelijk een opleving van krijgt. Die belofte maakt Vegan Soul Food helemaal waar. De maker achter alle kleurrijke gerechten is Jason Tjon Affo, bekend van de populaire blog The Indigo Kitchen. Jason geeft in dit kookboek zijn beste vegan recepten prijs. Uiteraard met een tropisch tintje, vanwege zijn multiculturele afkomst. Denk aan traditionele pom, een kruidige cassavesoep én deze spicy vegan pindasoep. Eerder deelden we het recept voor deze stapel healthy pancakes met je. Dit keer is het dus de beurt aan een kom pittige soep, waarmee je lekker warm blijft op koude donkere avonden.
Recept: spicy vegan pindasoep om lekker warm mee te blijven
Heb je last van een pinda-allergie? Blijf dan asjeblieft heel ver uit de buurt van deze soep. Maar als je pinda’s wel goed verteert, doe jezelf dan een plezier en maak deze soep minstens een paar keer per jaar. Als er iets in de categorie comfort food valt… Tip: mocht je meer groente aan de soep willen toevoegen, dan zijn wortel en zoete aardappel een goed idee hebben wij zelf ondervonden. Jason: “Zowel de Zuid-Amerikaanse, de Afrikaanse als de Indonesische keuken kennen diverse variaties op pindasoep. Mijn favoriete versie is de Surinaams-Creoolse. Er gaat bijna een hele pot pindakaas in: super machtig maar heerlijk! Ik maak deze soep vaak voor speciale gelegenheden.”
Ingrediënten vegan pindasoep voor 5-6 personen
- 1 el zonnebloemolie
- 1 rode ui, fijngehakt
- 5 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl verse gember, fijngeraspt
- 1 madame-jeanette, fijngehakt
- 5 pimentkorrels
- 3 laurierblaadjes
- 2 el tomatenpuree
- 1,6 l water
- 2 groentebouillonblokjes
- 3 el ketjap manis
- 300 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 300 g pindakaas
- 1 bosje selderij, de blaadjes grof gehakt (bewaar een paar blaadjes voor garnering)
- zout en peper
Lekker met
- koriander, grof gehakt
- gezouten pinda’s ,grof gehaakt
- rode chilipeper, in plakjes
Bereiding vegan pindasoep
- Verwarm de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui 2 minuten, voeg dan de knoflook, gember en madame-jeanette toe en bak omscheppend 1 minuut mee.
- Voeg alle andere ingrediënten (dus ook de 1,6 l water) nu toe, behalve de pindakaas. Roer goed door en breng aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan.
- Roer dan de pindakaas zorgvuldig door de soep en breng op smaak met zout en peper.
- Verwijder de pimentkorrels en de laurierblaadjes.
- Garneer met wat selderijblad of koriander, pinda’s en chilipeper.
- Tips: als je de soep liever niet té pittig maakt, voeg dan de madame-jeanette pas tijdens de laatste 15 minuten in zijn geheel toe aan de soep. Verwijder de hele peper voor het serveren.
Eet de soep op de traditionele manier en voeg er een kommetje witte gekookte rijst aan toe.
Vegan Soul Food, Jason Tjon Affo, €22,99 verkrijgbaar via bol.com.
Lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95