Koken voor kinderen is vaak nog een hele uitdaging. Het Scandinavische stel Luise Vindahl en David Frenkiel weet als geen ander hoe het is om drie jonge kinderen op een gezonde manier te voeden. Vanuit hun eigen ervaring schreven ze het kookboek Little Green Kitchen dat vol staat met lekkere vegetarische recepten voor het hele gezin. Zo kwamen we dit recept voor kokostempura tegen, een heerlijke afsluiter van de kerstvakantie.
Vega recept uit The Little Green Kitchen: kokostempura uit de oven
Groentes in beslag dopen en ze dan bakken tot ze goudkleurig en knapperig zijn… Het is een eenvoudig trucje om groente voor kinderen leuker en toegankelijker te maken. Kijk maar eens naar dit kokostempura recept. Deze methode is makkelijker en gezonder dan gefrituurde tempura. Het amandelmeel en de kokos voegen iets zoets toe en maken ze lekker crunchy. Tip: leg de tempura op een grote schaal en dien ze op met kleefrijstballetjes, dipsaus, rauwkost en fruit.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Deze ingrediënten heb je nodig
Kleefrijstballetjes
- 200 g Thaise zwarte rijst, liefst een nacht in water geweekt, afgespoeld en uitgelekt
- 2 tl geroosterde-sesamolie
- rijstazijn, 2 tl
- 2 tl sojasaus of tamari
Tempuragroentes
- 250 g flespompoen, geschild, pitten verwijderd
- ½ stronk bloemkool (250 g)
- 200 g paddenstoelen, schoongeveegd
- 1 avocado (150 g), pit verwijderd, vruchtvlees eruit geschept
- 100 g tofu, drooggedept
Tempurabeslag met kokos
- 2 eieren of 125 ml aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten)
- 125 g amandelmeel
- 100 g kokosrasp
- ½ tl zeezout
- ¼ tl versgemalen zwarte peper
Dipsaus
- 60 ml sojasaus of tamari
- 2 el geroosterde-sesamolie
- 2 el rijstazijn
- ½ tl wit sesamzaad, liefst geroosterd
Opdienen met
- rodekoolbladeren
- partjes avocado
- sugarsnaps
- erwtenscheuten
- driehoekjes ananas
- partjes limoen
Zo maak je de kokostempura
- Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Breng voor de rijstballetjes de rijst met 625 ml water aan de kook in een pan met deksel. Draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 30 minuten zacht koken, of tot de rijst gaar is en het grootste deel van het water is geabsorbeerd.
- Maak intussen de groentes klaar: snijd de pompoen in partjes van 1 cm dik, de bloemkool in roosjes, de paddenstoelen doormidden of in vieren, de avocado in partjes en de tofu in driehoekjes en zet alles weg.
- Breek voor het tempurabeslag de eieren in een middelgrote schaal en klop los. Doe de rest van de ingrediënten in een andere middelgrote schaal en schep door elkaar. Doop de groentes in de eieren, haal ze door het kokosmengsel en leg ze op de bakplaat. Zet 15-25 minuten in de oven tot ze gaar, goudkleurig en een beetje knapperig zijn; keer ze halverwege om.
- Maak intussen de dipsaus. Roer alle ingrediënten, behalve het sesamzaad, in een schaaltje door elkaar. Bestrooi met het sesamzaad en zet op een grote platte schaal.
- Haal de rijst van het vuur en laat 10 minuten rusten met het deksel op de pan. Roer er daarna de olie, azijn en sojasaus door. Prak de rijst met een vork tot een kleverig geheel. Schep er een volle eetlepel rijst uit, rol er een balletje van en herhaal. Leg de balletjes op een schaal.
- Haal de groentes uit de oven, leg ze op de schaal rond de dipsaus en dien op met de kleefrijstballetjes, kool, avocado, sugarsnaps, erwtenscheuten, ananas en partjes limoen.
Tip voor helpende handjes: geef de kinderen een eigen werkplek waar ze de groentes eerst in de geklutste eieren en dan in het kokosmengsel kunnen dopen.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!