Het is een hele kunst om een soep te maken die je langer dan een uurtje verzadigd houdt. Met deze rijke Indiase linzensoep zit je dan helemaal goed. We kregen het recept cadeau van de Indiase chefkok Meenu Gupta, die in Nederland geweldige kookcursussen geeft via indiancookingclasses.nl. Reken maar dat je betoverd raakt door de linzensoep, zodra de aroma’s uit de pan ontsnappen. En de volgende dag is ‘ie misschien nóg wel lekkerder. Perfect dus voor een meal prep.
Geheim recept van een Indiase chefkok: voedzame linzensoep met naan
Meenu: ‘Ik ben opgegroeid in een gezin met een grote liefde voor eten. Mijn moeder, die geweldig vegetarisch kan koken, heeft me van kinds af aan al passie voor koken bijgebracht. Samen eten is een manier van verbinden en samen genieten van een gedeelde culinaire ervaring. Daarom kook ik altijd vanuit mijn hart, want eten is liefde.’ Volg vooral Meenu’s voorbeeld en maak van het koken van deze soep een liefdevol ritueel. Muziekje aan, telefoon uit en dan vooral heel bewust genieten van je lekkere creatie. Inschrijven voor een kookcursus van Meenu om je skills te verfijnen? Dat kan hier.
Recept voor Indiase linzensoep
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
100 g rode linzen (dal)
50 g Urad dal (linzen)
50 g Moong dal (linzen)
1 L lauw water
3 el ghee of roomboter
1 el gember, fijngesneden
5 á 6 teentjes knoflook, gesneden
1 grote rode ui, fijngesneden
2 grote tomaten, fijngesneden
1 el komijnzaadjes
1 tl asafoetida
1 tl rode chilipoeder
2 tl kurkuma
1 el zout (zout naar smaak)
1 el citroensap
1 el korianderblaadjes, fijngesneden
Bereidingswijze Indiase linzensoep
- Doe alle linzen in een kom en maak ze goed schoon door ze een aantal keer met water af te spoelen. Laat ongeveer 30 minuten in de liter kokend water staan.
- Verhit een grote pan op hoog vuur en voeg de linzen met het water toe. Voeg kurkuma en zout toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten koken op hoog vuur, met de deksel op de pan.
- Verhit een diepe koekenpan of wok en voeg 3 eetlepels ghee (of roomboter) en de komijnzaadjes toe. Laat ze 1 minuut bakken, tot ze beginnen te springen of poppen. Voeg asafoetida toe en laat dit even meebakken.
- Doe daarna de uien erbij en bak deze tot ze een lichtbruine kleur krijgen. Voeg vervolgens knoflook en gember toe en bak het mengsel 2 tot 4 minuten.
- Voeg tomaten en rode chilipoeder toe. Kook het geheel 5 tot 6 minuten op middelhoog vuur.
- Doe hier de linzen uit de andere pan bij en kook het geheel nog 2-3 minuten op hoog vuur.
- Voeg tenslotte het citroensap toe en roer.
- Garneer de soep met verse korianderblaadjes en serveer met naan en/of rijst.
- Tip: voeg wat extra groenten toe (bijvoorbeeld wat bloemkool roosjes) op het moment waarop je ook de tomaten toevoegt.
Lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!