Vegan recept van Deliciously Ella: crunchy bloemkool bowl met pijnboompitjes

Food
bloemkool bowl

Amber Biemans
25.02.2021

Ella Mills van Deliciouslyella.com is misschien wel de bekendste vegan foodblogger uit Londen. Eerder deelden we van haar dit recept voor fluweelzachte roze red velvet cupcakes. In haar nieuwste kookboek Deliciously Ella Snel & makkelijk deelt Ella maar liefst 100 nieuwe, plantaardige, vegetarische én vegan recepten die binnen 10 tot 20 minuten op tafel staan. Om te beginnen met deze verrukkelijke no-waste bloemkool bowl. 

Vegan recept van Deliciously Ella: crunchy bloemkool bowl met pijnboompitjes

In Deliciously Ella Snel & makkelijk vind je van alles. Want naast inspiratie voor voedzame gerechten, deelt Ella ook recepten voor grote hoeveelheden (zodat je een aantal maaltijden vooruit kunt koken) en inzichten die ze leerde van haar veelbeluisterde podcast, waarmee ze een bredere, holistische dimensie toevoegt aan haar werk.

Ella over de no-waste bloemkool bowl: ‘Het beste van deze bloemkool bowl is dat er niets wordt verspild, omdat we de hele bloemkool gebruiken: de steel, bladeren en roosjes. Het klinkt misschien vreemd, maar de bladeren worden lekker crunchy en de stelen smelten mooi samen met de gladde limabonenpuree en geroosterde knoflook, mosterd, rozemarijn, tijm en citroensap’.

Gezond

Het mooie aan bloemkool is dat het mega gezond is. Er zit veel vitamine C in, wat belangrijk is voor het op peil houden van je weerstand. Ook is het rijk aan vezels, die zorgen dat je sneller verzadigd bent en een gezonde darmflora  stimuleert. Bovendien kan bloemkool eten je helpen om je bloeddruk gezond te houden. Dit draagt bij aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziektes. Multifunctioneel dus!

Ingrediënten voor 2 grote of 4 kleine porties

  • 1 grote bloemkool, met loof
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • olijfolie
  • 1 blik limabonen (400 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • sap van ½ citroen
  • 1 el amandel- of havermelk
  • 2 tenen knoflook, geroosterd
  • handvol geroosterde pijnboompitten
  • handvol verse peterselie, grof gehakt
  • zout en peper

Bereidingswijze bloemkool bowl

  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Leg de bloemkool op een snijplank, snijd het loof en de stelen van de stronk en leg ze opzij. Snijd de bloemkool in hapklare roosjes en leg ze op een bakplaat met de kurkuma, komijn, een scheutje olijfolie en een snuf zout en peper. Schep alles flink om, zodat de bloemkoolroosjes goed met de specerijen zijn bedekt.
  • Snijd de stelen in hapklare stukjes. Leg de stelen en het loof gescheiden van elkaar op een andere bakplaat, besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi ze met een snuf zout.
  • Zet beide bakplaten in de oven en rooster de inhoud 10 minuten.
  • Haal na 10 minuten de bakplaat met het loof en de stelen eruit. Laat de andere bakplaat in de oven staan en rooster de bloemkool nog 10-15 minuten, tot de roosjes licht geschroeid zijn.
  • Maak de puree. Doe de limabonen in de keukenmachine en voeg de geroosterde bloemkoolstelen, de mosterd, appelciderazijn, rozemarijn en tijm, het citroensap, de amandelmelk, knoflook en een snuf zout toe. Pureer het mengsel met de pulsknop tot het glad is.
  • Verdeel de puree over de kommen en leg de geroosterde bloemkoolroosjes en het loof erop. Strooi er vlak voor het serveren wat geroosterde pijnboompitten en peterselie over. Yum!
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.