Het Suikerfeest (Eid al- Fitr) is een islamitische feestdag waarop het einde van de Ramadan gevierd wordt. En bij feest hoort taart! Deze granaatappelcheescake met pistachenoten komt uit Comptoir Libanais – Feest! In dit kookboek van Tony Kitous draait alles om feestelijke maaltijden bereiden voor vrienden en familie. Tony’s recepten zijn gebaseerd op traditionele én vernieuwende recepten uit het Midden-Oosten. Wij kunnen niet wachten om een flink stuk af te snijden van deze granaatappel cheesecake. Bak je mee?
Feestelijk recept uit de Libanees-Mediterrane keuken: granaatappelcheesecake met pistachenoten
Tony is opgegroeid in Tizi Ouzou, Algerije. Van jongs af aan stond hij elke dag urenlang met zijn moeder in de keuken te kokkerellen. Hij leerde hoe leuk het is om te eten, om te koken voor anderen, om nieuwe ingrediënten te proberen en dat eten – hoe eenvoudig ook – áltijd heerlijk is als het met liefde is klaargemaakt. Toen Tony achttien was verhuisde hij met grote dromen en weinig geld naar Londen. Vier jaar later opende hij zijn eigen droomrestaurant. Nu -vijfentwintig jaar later – is dat restaurant nog steeds van hem.
Comptoir Libanais
Tony’s doel is om mensen verliefd te laten worden op het Midden-Oosten, met de stevige smaken en hartelijke, gulle tradities. Hij vertelt wat Comptoir Libanais voor hem inhoudt: “het betekent alles voor mij: mijn herinneringen, mijn leven, mijn cultuur, mijn familie, mijn kinderen… De mensen die bij ons komen eten zijn geen klanten, maar gasten bij ons thuis – en jullie zijn allemaal welkom.”
Granaatappels
Wij vonden de combinatie van granaatappels en cheesecake zó leuk en origineel, dat we ‘m gelijk met jullie wilden delen. Zelf is Tony gek op granaatappels en heeft hij er mooie herinneringen aan: “Ik moet altijd granaatappels in huis hebben. Vroeger plukte ik ze op hete zomerdagen uit de bomen in de tuin van mijn ooms en grootouders. Ik maakte ze open en at ze, pitje voor pitje, samen met mijn neven, nichten en broers. Dus voor dit boek moest ik gewoon granaatappel gebruiken in een nagerecht. Bij het opdienen schenk ik de saus er het liefst overheen, met veel gevoel voor drama, maar als je geen bord hebt dat groot genoeg is, kun je ook de helft van de saus erover schenken en de rest in een kannetje op tafel zetten.”
Deze ingrediënten heb je nodig (12 personen):
Voor de bodem
- 225 g Digestive-koekjes
- 50 g pistachenoten, geroosterd
- 100 g roomboter, plus extra voor het invetten
Voor de vulling
- 1,25 kg roomkaas
- 340 g fijne suiker
- 2 tl vanille-extract
- 5 middelgrote eieren
Voor de toplaag
- 200 ml granaatappelsap
- 100 g fijne suiker
- 15 g pectinepoeder (bij de groothandel of online verkrijgbaar)
- 1 granaatappel
Zo maak je de cheesecake
- Verwarm de oven voor tot 210 °C/gasstand 7. Vet een spring- of taartvorm met losse bodem van 25 cm in met boter en bekleed met bakpapier.
- Hak de koekjes en pistachenoten fijn in een foodprocessor. Laat de boter smelten in en pannetje op heel laag vuur en roer de koek- en pistachekruimels erdoor – de droge kruimels zien er een beetje vettig uit en beginnen aan elkaar te kleven als de boter er goed door is geroerd.
- Schep het koekmengsel in de springvorm, verdeel het en druk het met de achterkant van een lepel goed aan. Bak 10 minuten in de oven, haal eruit en laat afkoelen.
- Schep de roomkaas in een grote schaal. Roer de suiker er snel door en voeg dan de vanille en eieren toe. Klop met een elektrische handmixer snel door elkaar.
- Schenk het mengsel in de springvorm en beweeg deze zachtjes heen en weer om de bovenkant glad te krijgen. Bak 20-30 minuten in de oven.
- Laat een nacht in de oven staan.
- Maak de volgende dag de toplaag. Schenk het granaatappelsap, de suiker en pectine in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
- Haal de cheesecake uit de springvorm. Zet de taart op een plat bord of platte schaal en schep er wat saus over. Maak de granaatappelpitjes los, strooi ze erover en schep er nog meer saus overheen. Dien op.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!