Meer dan 100 vegetarische recepten voor meer energie, balans en geluk. Glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Je vindt ze allemaal in De Yoga Keuken: hét kookboek voor als je jouw yoga practice wil verdiepen met passend eten voor elke chakra. Maar ook niet-yogi’s worden blij van dit mooi vormgegeven boek van yogi en voedingsexpert Kimberly Parsons. Het staat vol met toepasbare kennis over voeding voor iedereen die van smaakvol, gezond eten houdt. Wij vielen gelijk voor dit glutenvrije amandel-chiazaad bananenbrood met kokosyoghurt. Het recept plus nog wat handige bananeninfo van Kimberly vind je hieronder.
Kimberly: “Een interessant feitje: bananen worden steeds gezonder naarmate ze meer rijpen. Japanse onderzoekers hebben aangetoond dat de antioxiderende en kankerwerende eigenschappen van bananen toenemen naarmate ze rijpen. Een overrijpe banaan met donkere vlekken op de schil produceert een cytokine dat bekendstaat als TNF (tumornecrosefactor) en deze is in staat om een tumor doeltreffend te bestrijden en abnormale celgroei tegen te gaan. Dus, hoe meer donkere vlekken een banaan heeft, des te meer hij je immuunsysteem versterkt”.
Yogakeuken recept: glutenvrij bananenbrood met kokosyoghurt voor 10 personen
Voor het bananenbrood
450 g geprakte, overrijpe bananen
5 eieren
90 g rauwe honing
90 ml extra-vergine olijfolie
2 theelepels vanille-extract
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel glutenvrij bakpoeder
2 eetlepels citroensap
300 g gemalen amandelen
30 g chiazaad
1 (net) rijpe banaan, geschild
Voor de geklopte kokosyoghurt
300 g kokosyoghurt
85 g rauwe honing, plus extra voor het bedruppelen
1 theelepel gemalen kaneel
½ vanillepeul, zaadjes eruit geschraapt
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een broodbakvorm (30 x10 cm) met bakpapier. Meng de geprakte bananen, eieren, honing, olijfolie, vanille, kaneel, het bakpoeder en citroensap in een grote kom (het citroensap activeert het bakpoeder). Voeg vervolgens de gemalen amandelen en het chiazaad toe en roer alles goed door. Verdeel het deeg over de broodbakvorm. Als decoratie: snijd de extra banaan in de lengte doormidden en leg beide helften, met de snijkant naar boven, op het deeg. Zet de broodbakvorm midden in de oven en bak het brood 1 uur. Dit is een vrij kleverig brood: als je er een satéprikker in steekt, zal die er niet schoon en droog uitkomen. Als het midden van het brood echter stevig aanvoelt, kun je het uit de oven halen, af laten koelen en uit de vorm halen. Voor de geklopte kokosyoghurt: doe de yoghurt samen met de honing, kaneel en vanillezaadjes in een keukenmachine en maal alles tot een dik en romig mengsel. Leg voor het serveren een paar plakken bananenbrood onder de hete grill, tot ze bruin zijn. Leg ze dan op de borden en geef er een flinke klodder geklopte kokosyoghurt bij. Besprenkel het geheel met honing. De Yogakeuken, Kimberly Parsons, €24,99 via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!