Voor een stukje chocolade mag je iedereen op de redactie storen. Toen we het recept van deze chocolade-bietentaart in onze mailbox kregen, waren we het er unaniem over eens: dit moeten we met jullie delen. Lisette Kreischer is het brein achter deze taart. Ze heeft haar 80 favoriete plantaardige recepten samengevoegd in het kookboek Ecofabulous. En wij delen onze favoriet.
Weekendrecept: royale chocolade-bietentaart
Chocolade en rode biet. Niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar vergis je niet. De zoete smaak van de rode biet gecombineerd met het bittere van de chocolade is echt verrukkelijk. Rode bieten zijn bovendien super gezond. Ze verlagen je bloeddruk, gaan ontstekingen tegen en verbeteren zelfs je sportprestaties. Eet een stukje van deze taart en je rent nog een beetje sneller dan normaal;-). Voor je aan de slag gaat, alvast een kooktip: Gebruik het rode kookvocht van de biet (pas op je kleding) om kleur toe te voegen aan bijvoorbeeld glazuur voor koekjes of crème voor de taart. Hierdoor ontstaat een prachtige natuurlijke rode kleurstof.
Ingrediënten voor 8 personen
plantaardige boter om in te vetten
400 g gezeefd tarwemeel
325 g bruine basterdsuiker
1 zakje bakpoeder
100 g cacaopoeder
75 g pure chocolade, in stukjes gehakt
snuifje zout
1 tl verse vanille uit het merg van een peul
200 ml zonnebloemolie
250 ml plantaardige melk
2 el appelazijn
200 g geschilde en fijngeraspte bietjes
Voor een chocolade topping:
50 tot 75 g pure chocolade
20 g plantaardige boter
Zo maak de chocolade-bietentaart
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in (20 cm diameter) met plantaardige boter en bestrooi met wat bloem. Meng in een kom meel, suiker, bakpoeder, cacao, chocolade, zout en vanille. Meng in een andere kom olie, plantaardige melk, azijn en bietjes. Voeg de droge ingrediënten bij de natte en roer tot er een mooi glad, stevig beslag ontstaat (niet te nattig). Werk snel. Giet het mengsel in de vorm. Bak de taart in zo’n 40 minuten gaar; vanaf 25 minuten mag je af en toe in de oven kijken. Houd de bovenkant in de gaten en prik af en toe met een mes in de taart (als dat er schoon uit komt, is de taart klaar). Heb je een oven met een knop voor de onderwarmte, dan is het wijs om de onderwarmte halverwege de baktijd 10 minuten aan te zetten. Is de taart helemaal goudbruin en klaar? Haal haar uit de oven en laat haar in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm. Smelt voor de topping 50 tot 75 gram pure chocolade met de plantaardige boter in een glazen kom boven een pan kokend water. Giet de gesmolten chocolade over de taart en laat helemaal afkoelen.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram