In een bowl ziet alles er net wat knusser uit vind je niet? Zo dacht de Zweedse Nina Olsson er ook over toen ze het boek Bowls of Goodness ging schrijven. Nina is vooral bekend van haar populaire blog nourishatelier.com waar ze laat zien hoe je vegetarisch gevarieerd en smaakvol kan koken. Deze warme bowl met linzen en flespompoen zit boordevol vitaminen en is daarom perfect voor tijdens deze koude winterdagen.
Recept: winterse bowl of Goodness met linzen en flespompoen
In hartje winter verwacht je niet veel verse groenten meer aan te treffen, maar toch is het aanbod in de koude maanden verrassend groot. Want wat dacht je van wortelgroenten, aardappels en winterpompoenen? De typische wintergroenten zijn aards, hebben een milde smaak en zijn toch ook een beetje zoet. Zodra de temperatuur daalt onder het vriespunt start er een chemisch proces bij wintergroenten waardoor ze zoeter smaken. Door de vorst wordt het zetmeel in de planten namelijk omgezet in suiker. Het werkt als een soort ‘antivriesmiddel’ dat de cellen beschermt tegen schade door ijskristallen. Naast het feit dat de flespompoen in dit gerecht lekker zoet smaakt, is deze ook nog eens gezond. In pompoen zit maar liefst 246% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine A. De chili in deze heerlijke bowl zorgt voor de nodige pit. Eet smakelijk alvast!
Ingrediënten voor 4 personen
250 puy- of belugalinzen
1 el kokos- of olijfolie
5-7 sjalotjes, fijngehakt
4 tenen knoflook, met 1 tl zout
fijngehakt tot een pasta
11⁄2 tl komijnpoeder
1 tl kurkumapoeder
1 tl kaneel
1 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
1 rode paprika, gehalveerd, zonder zaadjes, fijngehakt
1-2 rode pepertjes, zonder zaadjes, fijngehakt
2 tomaten, fijngehakt
400 g flespompoen, gekookt en in kleine stukjes
1 el tahin
1 el honing of agavesiroop
400 ml kokosmelk
sap van 1 limoen
3 el sojasaus
2 el extra vierge olijfolie
peper en zout
Eenvoudige yoghurtsaus
200 g yoghurt of veganistische
yoghurt (sojayoghurt of
kokosyoghurt)
1 tl honing of agavesiroop
een scheutje extra vierge olijfolie
Vlugge komkommersalade
1⁄2 komkommer, in linten
4 el rijstazijn
Voor erbij
verse koriander
pikante saus, zoals sriracha
gekookte bruine rijst of ander
volkorengraan
partjes limoen
Zo maak je deze winterse bowl
Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze af, laat ze uitlekken en zet ze opzij. Verhit een koekenpan met de olie op middelhoog vuur en bak de sjalotjes tot ze glazig zijn. Doe er de knoflook, specerijen, paprika, pepertjes en tomaten bij, en bak ze een paar minuten op middellaag vuur. Roer de linzen, pompoen, tahin en honing door het mengsel in de koekenpan, giet er de kokosmelk bij, roer goed en laat de chili terwijl je regelmatig roert 5 minuten op middellaag vuur pruttelen. Giet er zo nodig een scheutje water bij, voeg het limoensap en de sojasaus toe en blijf nog een paar minuten roeren. Proef, breng de chili met peper en zout op smaak en zet de pan van het vuur. Meng de ingrediënten voor de yoghurtsaus. Maak de komkommersalade door de geschaafde linten met de rijstazijn aan te maken. Sprenkel wat extra vierge olijfolie bij de chili en strooi er de gehakte koriander over. Zet de koele yoghurtsaus, de komkommersalade, pikante saus, rijst en limoen apart op tafel.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram