Er staat een pan heerlijke soep op je te wachten uit het kersverse boek 30 planten per week eten van Hugh Fearnley-Whittingstall, de bestsellerauteur van ‘Veg!’ Heb je behoefte aan borden vol inspiratie over hoe je genoeg vitaminen, kleuren én smaken uit plantaardige voedingsbronnen binnen kunt krijgen? Dan is dit boek iets voor jou. Maar ga eerst lekker aan de slag met deze romige soep van geroosterde bloemkool met romige cashewnoten.
Verwarmend recept: geroosterde bloemkoolsoep met romige cashewnoten
Dit is een creamy soep boordevol look (prei, ui, knoflook), dat samen met bloemkool geroosterd wordt. Als je de tijd hebt, laat de cashewnoten dan een paar uur weken zodat ze zacht worden voor een gladder eindresultaat. De knoflookolie is een geweldige toevoeging en kun je van tevoren maken, maar is zeker niet essentieel.
Ingrediënten voor 4 personen bloemkoolsoep
100 g cashewnoten
1,2-1,5 liter hete groentebouillon
1 grote bloemkool (ca. 1,5 kg), schoongemaakt en in kleine roosjes, bewaar de bladeren
2 preien, schoongemaakt en in grote stukken
1 grote ui, grof gesneden
3 stengels bleekselderij, grof gesneden
1 tl komijnzaad
blaadjes van 5 takjes tijm
olie of gesmolten vet
zeezout en zwarte peper
Knoflookolie
3 el extra vierge olijfolie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 el pompoen- en/of zonnebloempitten
snufje gedroogde chilivlokke
Voor eroverheen
klein handje bieslook en/of bladpeterselie, fijngesneden
Bloemkoolsoep bereiden
- Doe de cashewnoten in een kom, schenk er 1,2 liter groentebouillon overheen en laat minimaal 1 uur weken. Verwarm de oven voor tot 190 °C.
- Leg de bloemkoolroosjes in een grote braadslede, samen met de bloemkoolbladeren (als die er goed uitzien). Voeg de prei, ui, bleekselderij en het komijnzaad toe. Voeg een beetje olie of gesmolten vet toe, breng op smaak met zout en peper en schep goed door elkaar, zodat de groenten bedekt zijn met een dun laagje olie of vet. Zet de braadslede 20-25 minuten in de oven tot de groenten gaar en goudbruin zijn.
- Maak intussen de knoflookolie. Verwarm de extra vierge olijfolie in een kleine steelpan samen met de knoflook, pompoen- en/of zonnebloempitten, chilivlokken en een mespunt zout. Verwarm slechts 1-2 minuten zachtjes op middelhoog vuur tot de knoflook licht goudbruin begint te worden. Haal meteen van het vuur en schenk de knoflookolie in een kom. Laat trekken tot de soep klaar is.
- Schep de inhoud van de braadslede in een blender, voeg de tijmblaadjes en cashewnoten, inclusief het weekvocht, toe en mix tot een glad geheel. Schenk de soep in de steelpan en verwarm zachtjes, zonder het te laten koken. Je kunt de soep ook rechtstreeks in de pan pureren met behulp van een staafmixer.) Welke manier je ook kiest, schenk wat extra bouillon bij de soep om hem te verdunnen als de soep te dik lijkt.
- Schep de soep in voorverwarmde soepkommen en maak elke kom af met een scheutje knapperige knoflookolie. Bestrooi met wat bieslook en/of bladpeterselie.
Kookboek ’30 planten per week eten’, Hugh Fearnley-Whittingstall, €25,99, verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!