Het nieuwe kookboek van sterrenchef Tony Kitous staat vol met recepten die een feestje waard zijn. Comptoir Libanais – Feest! staat dan ook vol met traditionele en moderne recepten uit het Midden-Oosten waarmee je gemakkelijk een feestelijke maaltijd voorbereidt voor familie en vrienden. Of je nu een ontbijt, lunch, diner of mezze gaat; dit boek is van alle markten thuis. Comptoir Libanais is een populaire restaurantketen in Engeland. Het eerste Nederlandse restaurant is gevestigd in Utrecht. Founder Tony Kitous is inmiddels eigenaar van 31 restaurants en heeft al meerdere succesvolle kookboeken op zijn naam staan. Dit recept is één van Tony’s all time favorites, en wij snappen waarom; het is zo lekker dat je de pan tot de laatste smaaksensatie leeg wil schrapen én simpel om te maken (lees; gooit alles in een pan. Let alleen even op de juiste volgorde). Het ideale voedzame zondagochtend ontbijt voor als je net even iets meer wil dan een gebakken ei.
Recept van sterrenchef Tony Kitous van Comptoir Libanais: aubergine shakshuka met munt
Tony Kitous over zijn geliefde Shakshuka: “Mijn moeder maakte deze favoriet altijd voor mij, mijn broers en mijn zus. Het ontbijt was bij ons thuis aardig hectisch, met zeven kinderen, maar dit kon ze snel in elkaar draaien – en ze maakte het soms ook voor de lunch. Als ze echt weinig tijd had, wachtte ze niet tot de eieren stolden maar roerde ze ze er gewoon door, wat ik heerlijk vond. Omdat je de eieren in de oven bakt, zijn de eiwitten binnen vijf minuten gestold en de dooiers nog zacht en vloeibaar.”
Ingrediënten voor 6 personen
- Olijfolie, voor het bakken
- 2 grote aubergines, in plakjes
- 1⁄2 tl zout, plus extra naar smaak
- 1⁄2 tl zwarte peper, plus extra naar smaak
- 1⁄2 rode ui, in ringen
- 1 teen knoflook, fjjngesneden
- 8 grote trostomaten, in stukjes
- 125 ml tomatensap
- 1⁄2 tl gemalen komijn (optioneel)
- 6 grote eieren
- 100 g feta, in grove stukken
Voor erbij:
– Paar takjes bladpeterselie en een groot takje munt
– Warme pitabroodjes
Bereidingswijze: Aubergine Shakshuka
1. Verwarm de oven voor tot 220 °C/gasstand 7.
2. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan. Bestrooi de aubergineplakjes met zout en peper naar smaak en bak ze in delen aan elke kant 3-4 minuten tot ze goudkleurig en gaar zijn; schenk er extra olie bij als dat nodig is. Schep de plakjes op een bord.
3. Verhit 2 eetlepels olie in een middelgrote koekenpan en fruit de ui 8 minuten op middellaag vuur tot de ui zacht is – roer af en toe. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee.
4. Voeg de tomaten en het sap dat eruit is gekomen toe aan de ui en roer ze erdoor. Laat 8 minuten koken tot de tomaten uit elkaar vallen – ze moeten pulpachtig zijn. Schenk het tomatensap erbij en laat 5 minuten op laag vuur koken; de saus is dan vrij dik. Bestrooi met de 1⁄2 theelepel zout, de 1⁄2 theelepel zwarte peper en eventueel de komijn.
5. Leg een laagje aubergineplakjes op de bodem van een grote ovenschaal en schep de helft van de tomatensaus erover. Herhaal dit totdat je alles hebt gebruikt.
6. Druk met de achterkant van een grote lepel een kuiltje in de saus en breek er een ei in. Herhaal met de rest van de eieren. Bestrooi met de feta en zet 5 minuten in de oven.
7. Pluk de blaadjes van de peterselie en munt en hak ze grof. Strooi ze over de shakshuka en dien op met warm pitabrood. Comptoir Libanais Feest! €24,99, Uitgeverij Becht, verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!