Rasmalai is een Indiaas toetje dat wordt gemaakt van lichte melkdeegballetjes die in een zoete, lichtgekruide melk worden geweekt. De Brits-Indiase chef en zoetekauw Ravneet Gill toverde het traditionele recept om tot onderstaande recept voor een Rasmalai cake. Be prepared voor een smaakexplosie waarin Indiase kruiden samensmelten met de perfecte zoetigheid.
Indiaas recept: kruidige Rasmalai cake met kardemom, saffraan en pistache
Dit recept komt uit Ravneet’s nieuwe kookboek Sugar, I Love You. Ravneet was als kind al dol op suiker. Kitkats, Cornetto’s, Britse treacle-cakes, soesjes: haar lijst met zoete herinneringen is eindeloos. Niet zo gek dat ze later banketbakker werd en in de meest gerespecteerde zaken van Londen werkte. In Sugar, I Love You tilt Ravneet Gill je thuisbakkunsten naar een hoger niveau. Ze leert je de recepten voor zoete heerlijkheden van over de hele wereld. Het boek is vanaf juli 2022 verkrijgbaar.
Rasmalai cake
Ravneet: ‘Toen ik in een Indiaas restaurant werkte (niet als patissier maar als kok), dacht iedereen dat ik gek was. Ik bedoel, dat is ook zo, maar de specifieke klacht was dat ik de patissiers vroeg de rasmalai-melk voor me te bewaren, zodat ik die tijdens het werken kon drinken. Wie niet weet wat rasmalai-melk is, licht ik graag in. Rasmalai is een Indiaas toetje dat wordt gemaakt van lichte melkdeegballetjes die in een zoete, lichtgekruide melk worden geweekt. De melk bevat een vleugje kardemom, gekneusde pistachenoten en soms, als je geluk hebt, geschaafde amandelen en saffraan.
Sensationeel
Een tijdje terug bracht mijn vriend Mattie een cupcake voor me mee die in dat spul was geweekt en die was sensationeel. Ik dacht dus: laten we er een hele cake van maken. De cake wordt gebakken in een aluminium wegwerpbak, zodat hij de melk kan opzuigen. Neem hem mee naar een barbecue of picknick, geef iedereen een lepel en steek ze er gewoon in. Ik verzeker je dat je vrienden je telkens weer zullen vragen om hem nog een keer te maken.’
Ingrediënten voor een aluminiumbak van 31 x 25 cm
Voor de cake
4 biologische eieren, losgeklopt
175 g fijne kristalsuiker
1 theel. bakpoeder
snuf fijn zout
200 g tarwebloem
20 ml neutrale olie
280 ml volle melk
200 ml slagroom
140 g gecondenseerde melk
3 kardemompeulen, licht gekneusd
klein plukje saffraandraadjes
1 eetl. gemalen pistachenoten
10 geroosterde amandelen, grof gehakt
Voor erbij
300 ml lobbig geklopte slagroom
handvol grof gehakte pistachenoten
handvol geroosterde geschaafde amandelen
Zo maak je het
- Verhit de oven tot 160 °C.
- Klop de eieren en fijne kristalsuiker met een stand- of handmixer op matige snelheid tot een dikke en heerlijke massa. Het mengsel moet vloeibaar zijn (maar dik genoeg om vorm te behouden als je het over zichzelf laat druipen – het vormt dan een soort lint).
- Meng in een andere kom het bakpoeder, zout en de tarwebloem.
- Zeef het bloemmengsel in drie porties bij het eiermengsel en spatel het er voorzichtig door. Sprenkel de olie er voorzichtig bij en spatel erdoor, maar meng niet te lang.
- Giet het mengsel in een aluminiumbak van 31 x 25 cm en zet 30 minuten, of tot een satéprikker die je erin steekt er schoon uit komt, in de oven.
- Verhit intussen in een steelpan de volle melk, slagroom en gecondenseerde melk met de kardemom, saffraan, gemalen pistachenoten en grof gehakte amandelen tot het gaat stomen. Neem de pan van het vuur.
- Neem de cake als hij gaar is uit de oven en laat 15 minuten afkoelen.
- Prik gaatjes met een cocktailprikker in de cake en schenk het nog een beetje warme (maar niet hete) melkmengsel er gelijkmatig over (haal de kardemompeulen er wel uit).
- Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het idealiter een nacht in de koelkast, zodat de smaken aan elkaar gewend raken en kunnen bijkomen. Hij is daar 3 dagen houdbaar.
- Bedek de cake tot slot met de lobbig geklopte slagroom, de grof gehakte pistachenoten en amandelen. Voeg voor een extra luxe gevoel saffraan aan een suikersiroop toe en sprenkel die royaal over de bovenkant voor je de cake koud serveert.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties