Co-enzym Q10 is typisch zo’n stofje waar iedereen wel eens iets over heeft gehoord, maar waarvan bijna niemand precies weet wat het is (laat staan wat het doet). Co-enzym Q10 wordt vaak gelinkt aan schoonheidsproducten vanwege de positieve effecten op de huid. Minder bekend is dat het lichaam dit belangrijke stofje grotendeels zelf aanmaakt en dat het nog veel meer nuttige functies heeft dan alleen ondersteuning aan de buitenkant. Vooral als je de 40 bent gepasseerd. In dit artikel zoomen we samen met orthomoleculair therapeut Stefanie Klaver in op de veelzijdigheid van co-enzym Q10.
Orthomoleculair therapeut: waarom Q10 onmisbaar is voor je gezondheid
Co-enzym Q10 wordt vaak verkort Q10 genoemd. Het is een in vetoplosbare (Q10 heeft vetten nodig om opgenomen te worden) vitamine-achtige stof. Een andere naam voor co-enzym Q10 is ubiquitous of ubiquinol. Dit staat voor “komt overal voor”. Co-enzym Q10 komt van nature in bijna al je lichaamscellen voor en doet z’n naam daarmee eer aan.
Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?
De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids!Voor welke processen in je lijf is het belangrijk?
Stefanie: Co-enzym Q10 heeft een essentiële rol bij het katalyseren van allerlei reacties in het lichaam. Je zou het kunnen zien als een soort aan-uit schakelaar voor deze reacties. De 3 belangrijkste functies van co-enzym Q10 zijn:
1. Energieproductie
Zoals aangegeven komt co-enzym Q10 van nature in bijna alle cellen voor. Het speelt daar een belangrijke rol in de energieproductie. De hoogste concentraties co-enzym Q10 zijn te vinden op de plekken waar het meeste energie verbruikt wordt. Spieren, waaronder óók de hartspier, zijn grootverbruikers van co-enzym Q10. Verbruik je veel energie en- of ben je altijd moe? Dan kan co-enzym Q10 een aandachtspunt zijn.
2. Gezonde hart en bloedvaten*
Een gezonde hartfunctie is deels afhankelijk van de hoeveelheid co-enzym Q10 die het lichaam produceert. De productie van co-enzym Q10 loopt terug na ons 40e levensjaar. De bijbehorende klachten als vermoeidheid, oedeem en kortademigheid worden ernstiger naarmate het tekort aan co-enzym Q10 in het hartweefsel groter wordt. Uit onderzoek is gebleken dat suppletie met dit enzym de pompfunctie van het hart verbetert en daarmee bijbehorende klachten sterk kan doen verminderen.
3. Antioxidant
Co-enzym Q10 heeft een zeer krachtige anti-oxidatieve functie en zorgt daarmee voor het onschadelijk maken van vrije radicalen. Vrije radicalen kun je zien als de ‘slopers’ van onze cellen en komen vrij bij langdurige stress, (chronische) ziekten, veroudering, sporten en bij het innemen (ook inhaleren) van gifstoffen. Antioxidanten zijn dan ook van groot belang voor de vitaliteit van weefsels en organen. Inside & out!
Doet Q10 iets voor je huid?
Stefanie: Onze huid bevat van nature co-enzym Q10, maar naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid ervan sterk af. Onderzoeken hebben uitgewezen dat huidveroudering tegen gegaan kan worden door huidverzorgingsproducten te gebruiken die co-enzym Q10 bevatten. Dit onder andere vanwege de sterk anti oxidatieve werking van co-enzym Q10. Een alternatief is om co-enzym Q10 in te nemen in de vorm van een Q10 supplement.
Kun je voldoende Q10 uit voeding halen? En waar zit het in?
Stefanie: In de meest ideale omstandigheden produceert het lichaam voldoende co-enzym Q10 en is deze dus niet afhankelijk van de inname uit voeding. De hoogste gehaltes aan co-enzym Q10 worden gevonden in dierlijke voeding. Het lijkt erop dat de inname van co-enzym Q10 uit voeding een minimale invloed heeft op de co-enzym Q10 spiegels in het lichaam. Om optimale co-enzym Q10 spiegels te realiseren is het aan te raden om na je 40e levensjaar te ondersteunen met suppletie.
Hoe ontstaat een Q10 tekort?
Stefanie: Een tekort kan het gevolg zijn van vermindering van de lichaamseigen aanmaak of door een verhoogd verbruik ervan. Oorzaken hiervan zijn onder andere:
- Veroudering
- Erfelijke of een stagnatie in de aanmaak
- Fysieke/ mentale stress
- Medicijngebruik
- Ziekten waaronder hart- en vaatziekten, chronische ontstekingen, diabetes mellitus en spierziekten
Suppletie kan in bovengenoemde gevallen ondersteuning bieden. Hierbij is het belangrijk dat er gekozen wordt voor co-enzym Q10 in de vorm van ubiquinol. Het supplement wordt bij voorkeur ingenomen bij een vetrijke maaltijd aangezien co-enzym Q10 in vetoplosbaar is. De algemene preventieve dosering is 30-100 mg per dag.
Bij welke gezondheidsproblemen biedt co-enzym Q10 uitkomst?
Stefanie: Co-enzym Q10 kan ondersteuning bieden in je energiehuishouding, ter ondersteuning van een gezond hart en vaatstelsel en als krachtige anti oxidant ter bescherming tegen vrije radicalen. Maar er is meer. Co-enzym Q10 zou versterkend kunnen werken op de slijmvliezen (en daarmee ondersteunend werken op je immuunsysteem), zou migraine klachten sterk kunnen verminderen, het kan een positieve invloed hebben op de bloeddruk. Daarbij kan het een normaliserende werking hebben op de bloedsluikerspiegel bij diabetes.
* In Nederland zijn er momenteel meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten. Een hoog cholesterolgehalte wordt meestal gezien als de grote boosdoener van dit probleem. Veel patiënten krijgen daarom cholesterolverlagende medicatie voorgeschreven. Cholesterolverlagende medicijnen blokkeren de aanmaak van cholesterol. Maar nu komt het. Dezelfde medicijnen remmen ook de productie van co-enzym Q10. Q10 is zoals eerder vermeld juist belangrijk voor de aanmaak van energie in de hartspiercellen. Voldoende energie in de hartspier is nodig voor het goed functioneren van hart en vaten. Wanneer cholesterol verlagende medicatie ingezet wordt, is het aan te raden om de afname van co-enzym Q10 aan te vullen en daarmee een energietekort voorkomen. Preventief kunnen omega-3 vetzuren met Q10 ondersteuning bieden in een gezond cholesterol niveau en een gezonde energiehuishouding.