Naarmate je ouder wordt is de kans groot dat je wat ouderdomsvlekken, ook wel bekend als levervlekken of zonnevlekken, ontwikkelt. Ze komen vooral veel voor bij mensen boven de 50 jaar met een lichte huidskleur. Hoewel ze in de meeste gevallen onschuldig zijn, vinden veel mensen ze niet mooi en kiezen ze ervoor om ze te verminderen of verwijderen. Hieronder lees je wat ouderdomsvlekken precies zijn en wat je ertegen kunt doen.
Wat zijn ouderdomsvlekken?
Ouderdomsvlekken zijn bruine of zwarte plekjes op de huid die ontstaan door een ophoping van melanine (het pigment dat de huid kleur geeft) als gevolg van langdurige blootstelling aan zonlicht. Ouderdomsvlekken ontstaan dus door een combinatie van veroudering en herhaaldelijke zonneschade. Ze verschijnen dan ook vooral op lichaamsdelen die veel blootgesteld worden aan de zon, zoals je gezicht, handen, schouders en armen. Naast bruine en zwarte vlekjes kun je ook witte, rode of paarse ouderdomsvlekken ontwikkelen, variërend in grootte. Ouderdomsvlekken zijn meestal pijnloos en onschuldig en komen vooral voor bij mensen met een lichte huidskleur. Erfelijkheid speelt ook een rol.
Ouderdomsvlekken verwijderen
Sommige mensen krijgen meer of donkerdere ouderdomsvlekken naarmate ze ouder worden en vinden dat ze er daardoor een stuk ouder of minder mooi uitzien. Je kunt er dan voor kiezen om de vlekjes te vervagen of verwijderen. Hieronder vind je een aantal populaire methoden om ouderdomsvlekken te verminderen.
Oma weet raadt
Voor je allerlei dure crèmes aanschaft of naar de laserkliniek stapt, kun je eens je keukenkastje induiken en een paar huismiddeltjes proberen. Let wel op: ook deze mildere remedies kunnen huidirritatie veroorzaken, dus test ze altijd op een klein stukje huid om te zien hoe je erop reageert. Een aantal populaire natuurlijke middelen tegen ouderdomsvlekken zijn:
- Citroensap: citroenzuur heeft lichtblekende eigenschappen
- Aloë Vera: staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen voor de huid
- Appelazijn: wordt vanwege het gehalte aan azijnzuur soms gebruikt om pigmentatie te verminderen
Huisarts
Als je last hebt van ouderdomsvlekken en je je onzeker voelt over hun uiterlijk of je gezondheid, is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan de vlekjes controleren en bevestigen dat ze onschuldig zijn. In sommige gevallen kan de arts je doorverwijzen naar een dermatoloog voor gespecialiseerde behandeling of verder onderzoek, vooral als de vlekken veranderen in vorm, kleur of grootte. Een dermatoloog kan ook opties voor professionele behandelingen aanbevelen, zoals cryotherapie (bevriezing van de vlekken), chemische peelings of lasertechnieken.
Crème
Er zijn verschillende crèmes op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om ouderdomsvlekken te vervagen. Deze crèmes bevatten vaak actieve ingrediënten zoals hydrochinon, retinol of vitamine C, die de productie van melanine in de huid kunnen verminderen en de huid kunnen oplichten. Het gebruik van crèmes vereist wel wat geduld geduld: het kan weken tot maanden duren voordat je zichtbare resultaten bereikt. En veel crèmes kunnen simpelweg niet diep genoeg in de huid doordringen om de vlekken daadwerkelijk te vervagen. Overleg met een arts of dermatoloog voordat je een crème gaat gebruiken. Sommige crèmes kunnen de huid namelijk irriteren of zelfs beschadigen bij langdurig gebruik.
Laseren
Een van de meest effectieve manieren om ouderdomsvlekken te verwijderen is via lasertherapie. Bij deze behandeling worden geconcentreerde lichtstralen op de vlekken gericht, waardoor het pigment wordt afgebroken. De vlekken vervagen meestal na enkele behandelingen. Lasertherapie is snel en effectief, maar meestal duurder dan andere methoden en vereist meerdere sessies voor het beste resultaat. Laserbehandelingen kunnen bovendien wat ongemak veroorzaken, zoals een branderig gevoel of tijdelijke roodheid. Maar over het algemeen zijn ze veilig en worden ze veel toegepast door dermatologen. Het is belangrijk om na de behandeling uit de zon te blijven en goede zonbescherming te gebruiken om verdere pigmentatie te voorkomen.
Zijn ouderdomsvlekken gevaarlijk?
In de meeste gevallen zijn ouderdomsvlekken onschadelijk en vragen ze geen medische behandeling. Ze kunnen echter soms worden verward met andere huidaandoeningen zoals melanoom, een vorm van huidkanker. Daarom is het belangrijk om ouderdomsvlekken goed in de gaten te houden. Als een vlek verandert van vorm, kleur of grootte, jeukt, bloedt of pijnlijk wordt, is het raadzaam om meteen een arts te raadplegen. Over het algemeen geldt: hoe meer je huid is blootgesteld aan de zon, hoe groter de kans op zowel ouderdomsvlekken als huidkanker. Een regelmatig gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van directe blootstelling aan de zon kan helpen om zowel ouderdomsvlekken als het risico op huidkanker te verminderen.
Wil je weten of je in de overgang zit?
Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.DOE DE TEST