videocam WEBINAR | De 12 heilige nachten met Muriël Dalmulder - 22 december, 19.00 u

Ottolenghi recept: limabonen met geroosterde cherrytomaatjes

Recipes

Holistik
11.10.2024

Dit smaakvolle gerecht uit het nieuwe kookboek Comfort van Ottolenghi, combineert boterzachte limabonen met geroosterde cherrytomaatjes en een bijzondere mix van kruiden. Eenvoudig te maken en geweldig als onderdeel van een tafel vol met kleine gerechtjes, of als hoofdgerecht geserveerd met een romige Griekse yoghurt en knapperig zuurdesembrood. Perfect voor een etentje dus, of een comfy maaltje voor thuis op de bank. Enjoy!

Ottolenghi recept: limabonen met geroosterde cherrytomaatjes

Comfortfood à la Ottolenghi: dat betekent gezond, vers eten vol vrolijke smaken. Gerechten die je doen denken aan je lievelingseten als kind, die je herinneren aan een mooi moment of een bijzondere plek, of je voeden na een zware dag. Klassieke geroosterde kip met orzo, een vega venkel-courgettelasagne of Kaiserschmarrn met pruimencompote: van voorgerecht tot dessert biedt Comfort een verzameling supersmakelijke en troostrijke recepten. Eten om in je eentje van te genieten of om te delen, als je je gezin, familie of vrienden wilt verwennen. Verkrijgbaar via Bol, €33,99

Bereiding Ottolenghi recept: Limabonen met geroosterde cherrytomaatjes

Ingrediënten

  • 500 g cherrytomaatjes
  • 85 ml olijfolie
  • 1 ui, in kleine blokjes (150 g)
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepel tijmblaadjes, grof gehakt, plus een paar hele tijmblaadjes ter garnering
  • 1 theelepel venkelzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 1 vers laurierblaadje
  • 80 ml droge witte wijn
  • 2 theelepel gerookte-paprikapoeder
  • 1 pot à 700 g limabonen van goede kwaliteit, uitgelekt en afgespoeld
  • zout en zwarte peper

Voor erbij

  • 75 g dikke yoghurt Griekse stijl
  • dikke sneden zuurdesembrood of ander knapperig brood, geroosterd (naar keuze)

Ga voor dit gerecht als het lukt op zoek naar de grotere limabonen, judiónes. Ze zijn zachter, boteriger en veel romiger dan de kleinere (die in een blik zitten). Dit gerecht doet het goed als onderdeel van een tafel vol gerechtjes of gewoon zo, op zichzelf, met iets als verbrokkelde feta of olijven erover gestrooid.

Bewaartips: deze bonen zijn na de bereiding 3 dagen houdbaar in de koelkast: laat ze vlak voor het serveren wel weer op kamertemperatuur komen. De krokante tomatenvelletjes zijn ook lekker om bij de hand te hebben om aan salades en pastagerechten toe te voegen. Dit recept komt van restaurant Bar Rochford in Canberra, Australië, waar de velletjes werden geserveerd met verse sperziebonen. In een afgesloten pot zijn ze 1 week houdbaar.

Voor 4 personen

  • Verhit de oven tot 210 °C.
  • Meng de cherrytomaatjes met 2 theelepels van de olijfolie en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 20 minuten, tot de velletjes zijn losgekomen en de tomaatjes zacht en iets gekrompen zijn. Haal ze uit de oven, hevel ze met al het sap over in een ondiepe kom en laat afkoelen.
  • Bekleed de bakplaat met een nieuw stuk bakpapier en verlaag de oventemperatuur naar 100 °C.
  • Knijp of trek als de tomaatjes voldoende zijn afgekoeld de velletjes eraf en leg de velletjes op de beklede bakplaat. Zet de bakplaat nog ongeveer 45 minuten in de oven, tot de velletjes droog en krokant zijn; schep ze in die tijd een paar keer om. Leg de ontvelde tomaatjes opzij.
  • Schenk de overgebleven 75 ml olijfolie in een middelgrote pan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, oregano, tijm, het venkelzaad en het laurierblaadje toe, en bak alles 10-12 minuten, tot de ui zacht is geworden maar nog niet veel kleur heeft gekregen. Schenk de witte wijn erbij, laat hem 2 minuten borrelen om hem in te koken, en doe het gerookte-paprikapoeder erbij.
  • Laat alles nog 1 minuut doorkoken en voeg de opzij gehouden ontvelde tomaatjes samen met 1 theelepel zout toe. Laat het nog 15 minuten zachtjes pruttelen en roer het regelmatig door om de tomaatjes uit elkaar te laten vallen. Doe de limabonen erbij, voeg flink wat gemalen peper toe en roer alles goed door elkaar. Laat alles nog een paar minuten verder pruttelen, alleen om het door te warmen, en neem de pan van het vuur. Strijk de yoghurt uit over een serveerbord en schep de limabonen erop. Verkruimel de gedroogde tomatenvelletjes erover, bestrooi alles met wat tijmblaadjes en serveer. Comfort, Ottolenghi, Verkrijgbaar via Bol, €33,99.
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
4.3/5 (4 Reviews)
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winterboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winter Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.