Non-toxic living: 3 tips om dé woontrend van 2019 toe te passen in jouw huis

Holy Crap
non-toxic living

Geloof het of niet, maar je brengt zo’n 90% van je tijd binnenshuis door. Als je je bedenkt dat de gezondheid van je lichaam onlosmakelijk is verbonden met de gezondheid van je woonomgeving, snap je gelijk waarom ‘non-toxic living’ steeds populairder wordt. Deze woontrend komt overgewaaid uit Amerika. Pionier op dit gebied is Sophia Ruan Gushée. Haar bestseller A to Z of D-Toxing: The Ultimate Guide to Reducing Our Toxic Exposure heeft de afgelopen maanden als een soort woonbijbel op mijn nachtkastje gelegen. Sophia’s beste tips heb ik toegepast in mijn eigen huis en deel ik graag met jou.

Non-toxic living: 3 tips om dé woontrend van 2019 toe te passen in jouw huis

Afgelopen januari zijn mijn vriend Sebastiaan verhuisd van een knus appartementje van amper 50 m2 naar een twee keer zo groot nieuwbouw appartement. Voor mij was dat even slikken want krijg zo’n blok beton maar eens gezellig. Toch is het heel aardig gelukt! De kleuren op de muren hebben daarbij een sleutelrol gespeeld, maar daarover later meer. Eerst wil ik je vertellen over een woontrend waar ik super enthousiast over ben.

Non-toxic living

Bij de inrichting van ons nieuwe onderkomen hebben we ons laten inspireren door een woontrend die in Amerika huge is en ook hier aan kracht toeneemt: non-toxic living. Een van de grondleggers is Sophia Ruan Gushée. Als healthy home guru schuift ze regelmatig aan bij de Dr. Oz Show. Ook schrijft ze over het onderwerp voor bekende Amerikaanse platforms als MindBodyGreen, Today.com en Well+Good.

Toxic exposure

Volgens Sophia brengen we 90 procent van ons tijd binnenshuis door. Daar worden we blootgesteld aan ‘toxic exposure’ van alledaagse producten zoals meubels, bespoten planten, synthetische geurkaarsen en chemische schoonmaakmiddelen. Als je écht gezond wilt leven, zo stelt Sophia, dan let je niet alleen op voeding, beweging, slaap en stress, maar ga je óók aan de slag met het ‘detoxifyen’ van je woning. Nu houd ik helemaal niet van paniekvoetbal en zie ik mezelf ook niet met een mondkapje door het leven gaan, maar toch… Je woonomgeving eens kritisch door een detox-bril bekijken kan geen kwaad. Zelf heb ik onderstaande 3 tips van Sophia toegepast in onze nieuwe woning.

1) Vul je huis met biologische planten

non-toxic livingPlanten zijn echt luchtreinigers! Onderzoek heeft aangetoond dat er in ruimtes waar veel planten staan tot 60 procent minder bacteriën in de lucht rondzweven dan in kamers zonder groen. In ons huis hebben we gekozen voor duurzaam gekweekte boom van Wout en bamboe. Bamboe filtert niet alleen bacteriën uit de lucht, maar ook toxische nasties die je liever niet wilt inademen. Denk bijvoorbeeld aan formaldehyde (een kleurloos gas), xylene (een oplosmiddel) en tolueen (een verdunningsmiddel). Let er bij de aankoop wel op dat je kiest voor biologische planten die niet bespoten zijn. Anders adem je alsnog chemische stofjes in en dat is nou juist niet de bedoeling.

2) Kies voor ecologische schoonmaakmiddelen

Veel mensen denken dat je met een emmer sop en agressieve schoonmaakmiddelen je huis goed kunt reinigen. Het tegendeel is waar. Chemische producten zullen misschien vlekken verwijderen, maar bevatten allerlei toxische stofjes en killen bovendien alle Chi (levensenergie). En hoor je de echo van het dierproefleed in die allesreiniger? Een belangrijke stap op de weg van non-toxic living is kiezen voor natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn en baking soda. En wat dacht je van zout? De beste purifier ooit! Strooi het in de dode hoekjes van elk vertrek. Laat het een paar dagen z’n werk doen en je huis staat weer helemaal ‘aan’. Ook koper is een goede energetische reiniger. Leg koperspiralen op strategische plekken en voel de nieuwe, frisse energie als vanzelf ontstaan.

3) Kies voor milieuvriendelijke verf op waterbasis

Mijn tip om sfeer te creëren in een ongezellig nieuwbouw appartement? Investeer in het verven van de muren en durf daarbij af te wijken van standaard ‘nieuwbouw wit’ (de welbekende RAL 9001 en RAL 9010 kleuren). Er zijn zoveel mooie kleuren die flirten met wit, maar zoveel meer doen voor je interieur. Omdat Sebastiaan en ik besloten om ons nieuwe appartement van top tot teen in de verf te zetten, hebben we ons goed verdiept in de wondere wereld van muurverf. We kwamen al snel uit op verf op waterbasis van Farrow & Ball, een Engels merk dat je misschien kent van zijdeachtige kleuren.

Farrow & Ball

Verf op waterbasis heeft een aantal voordelen ten opzichte van verf op basis van terpentine. Zo is het nagenoeg geurloos en droogt het een stuk sneller. De Farrow & Ball verf heeft echter nog een paar voordelen ten opzichte van andere merken. In alle verf zitten chemische stofjes, ook in verf op waterbasis. Farrow & Ball heeft het VOS-gehalte (Vluchtige Organische Stoffen) in hun verf echter tot een minimum weten te beperken. Je hoeft dus geen nare dampen in te ademen. De verf van Farrow & Ball is bovendien veilig voor kinderen, dieren en het milieu. Het merk is cruelty-free (veel verf van Farrow & Ball is zelfs helemaal vegan) en doet er alles aan om de impact op onze aarde te verminderen. 100% van de niet-vloeibare afvalresten (denk aan de verfblikken) wordt daarom gerecycled of omgezet tot energie. 97% van de vloeibare afvalresten wordt gerecycled. Dit soort initiatieven maakt conscious living tot een trend waar ik graag op mee lift.

WIN: 10 liter Farrow & Ball verf t.w.v. €300

farrow & ballHeb ik je enthousiast gemaakt en is conscious living ook echt iets voor jou? Dan vind je deze winactie vast leuk. Ik heb Farrow & Ball gevraagd om 10 liter verf beschikbaar te stellen met een waarde van ongeveer €300 (afhankelijk van de verf ). De kleur en soort verf mag je zelf kiezen! En geloof me, met 10 liter verf kom je een heel eind. Als ik je een paar kleurentips mag geven: Tallow (een warm alternatief voor wit), Light Blue (voor de slaapkamer, heel mooi in combinatie met Dimity) en Green Smoke. Meedoen aan deze actie?

1) Volg Holistik en Farrow & Ball via Instagram
2) Vul hieronder je gegevens in en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief (als je dat niet al gedaan hebt)

Je naam*

Je e-mailadres*

We zullen je wekelijks onze nieuwsbrief met populaire artikelen sturen en incidenteel een e-mail met een leuke aanbieding.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze (privacyverklaring)

Binnen een week hoor je per mail of je hebt gewonnen. Je kunt dan aan ons doorgeven welke kleur en soort verf je graag zou willen ontvangen. Succes!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link