Wist je dat in een mensenleven gemiddeld 10.000 menstruatieproducten worden gebruikt die vervolgens in de prullenbak belanden? Als je dit afval weegt, zorgt maandverband op een gemiddeld vrouwenleven voor zo’n 90 kilo restafval, en tampons voor 60 kilo. Een duurzaam alternatief dat ook in Nederland steeds populairder wordt is menstruatie ondergoed. In Amerika zijn period panties inmiddels al helemaal ingeburgerd. En dat is niet voor niets: het is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart er ook nog eens flink wat geld mee én het is hartstikke comfortabel (ja, echt!). Hieronder lees je hoe menstruatie ondergoed precies werkt en delen wij onze top 3.
Menstruatie ondergoed: zo werkt het & dit is onze top 3
Wat is menstruatie ondergoed?
Menstruatie ondergoed is wasbaar, herbruikbaar ondergoed dat menstruatiebloed opvangt, absorbeert en neutraliseert door middel van innovatieve, geïntegreerde stoflaagjes in het kruisje. Je kunt het gebruiken als vervanging voor tampons, cups en maandverband, maar ook inzetten als extra bescherming. Hoe veel bloed een slip absorbeert verschilt per broekje, maar over het algemeen absorbeert menstruatie ondergoed zo’n 3 tampons aan bloed.
Hoe werkt menstruatie ondergoed?
Er zitten in het kruis van menstruatie ondergoed meerdere absorberende stoflagen verwerkt. Waar die absorberende laag precies uit bestaat verschilt per merk. Het is ook handig om even per slip te checken hoe veel deze kan absorberen. Veel mensen denken dat menstruatie ondergoed vies, nat en oncomfortabel voelt. We kunnen je geruststellen: het meeste menstruatie ondergoed is ontworpen voor maximale comfort en hygiëne. Geen gekraak, geen geritsel en helemaal niet alsof je een pamper aan hebt. Door je kleding heen zie je er niks van. En omdat het zo goed absorbeert, blijft het droog aanvoelen. Antibacteriële stoflaagjes neutraliseren bovendien eventuele geurtjes. Kortom: de meeste mensen zijn juist heel blij verrast als ze menstruatie ondergoed voor het eerst proberen.
Hoe lang kun je menstruatie ondergoed dragen?
Gemiddeld gaat het menstruatie ondergoed 8-12 uur per dag mee, afhankelijk van, net zoals bij maandverband en tampons, hoeveel je bloedt. Op lichte tot medium dagen kun je het menstruatie ondergoed de hele dag dragen. Als de dag er op zit kun je ’s avonds voor je naar bed gaat weer schoon menstruatie ondergoed aan doen. Daarom is het handig meerdere slips aan te schaffen, zodat je altijd kunt wisselen. Als je menstruatie zwaarder is, wil je de slip misschien eerder wisselen.
Kun je zwemmen met menstruatie ondergoed?
Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen met menstruatie ondergoed, omdat er dan water in het absorptiegedeelte komt. Zo kan er bloed uit het ondergoed gaan lopen. Gelukkig bestaat er ook zoiets als menstruatie badkleding!
Menstruatie ondergoed wassen
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je menstruatie ondergoed wast. Het is belangrijk om het na gebruik eerst af te spoelen onder de koude kraan of te laten weken in koud water. Als je menstruatieondergoed met bloedvlekken onmiddellijk in de warme was stopt, kunnen de eiwitten in het bloed namelijk stollen en krijg je de vlekken er niet meer uit. Was het ondergoed vervolgens in de wasmachine op 40 graden. Vermijd wasverzachter en stop menstruatie ondergoed liever niet in de wasdroger.
Beste menstruatie ondergoed
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je menstruatie ondergoed graag uitproberen? Inmiddels zijn er enorm veel opties op de markt. Om je een beetje op weg te helpen bij het kiezen, hebben wij onze top 3 favorieten* voor je op een rij gezet. Goed om te onthouden is dat menstruatie ondergoed in aanschaf natuurlijk duurder is dan tampons of maandverband. Maar die kostprijs haal je er zo weer uit, als je je bedenkt dat een vrouw gemiddeld zo’n €150 uitgeeft aan wegwerpbare menstruatieproducten en je jaren met menstruatie ondergoed kunt doen.
* Deze merken hebben niet betaald voor vermelding in dit artikel.
1. Libresse menstruatie ondergoed
De pasvorm en stof van dit ondergoed zorgt ervoor dat het net zo lekker zit als je gewone slips. Het absorberende gedeelte van het ondergoed is ontworpen met TriTech-technologie. Het heeft drie afzonderlijke lagen die vocht als bloed, zweet, of afscheiding perfect kunnen opnemen.
2. Bamboozy menstruatie ondergoed
Het menstruatie ondergoed van Bamboozy heeft een absorptielaag die volledig van voor tot achter loopt en tot 3 tampons kan absorberen. De vierde laag van het ondergoed is gemaakt van 95% en 5% spandex; de anti-bacteriële bamboevezels kunnen helpen nare geurtjes te voorkomen.
3. Yoni menstruatie ondergoed
Dit stijlvolle menstruatie ondergoed is gemaakt van 100% biologisch katoen met een ultradunne absorberende laag gemaakt van microfelt met daarachter een blokkerende laag van gerecycled polyamide. Het is ethisch geproduceerd in Portugal.
Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?
De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids!Bron: bhsupport.nl