Wist je dat een optimale relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% ligt? In de wintermaanden ligt de de luchtvochtigheid vaak flink wat lager, onder andere door het gebruik van de verwarming. Een lage luchtvochtigheid kan vermoeidheid, concentratieproblemen, een droge huid en luchtwegklachten veroorzaken. En dat kan je nachtrust flink verstoren. Je doet er dus goed aan om je slaapkamer uit te rusten met een luchtbevochtiger. Hieronder lees je meer over waarom het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer belangrijk is.
Waarom is een luchtbevochtiger in de slaapkamer belangrijk?
In de lucht zit vocht. De hoeveelheid vocht (ook wel waterdamp genoemd) wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe meer vocht er in de lucht zit, hoe hoger dat percentage. Bij zeer dichte mist zit de luchtvochtigheid bijvoorbeeld op 100%, maar ook in tropische klimaten kan de luchtvochtigheid erg hoog zijn. Waar de straaltjes gegarandeerd over je rug lopen, is Cherrapunji in het noordoosten van India. De stad is een van de ‘natste’ plaatsen op aarde en daarbij is het er ook erg warm. Het resultaat is een hoge luchtvochtigheid, van maar liefst 95 procent. Het betekent eigenlijk dat je er al nat bent zodra je er in de buitenlucht komt.
Lage luchtvochtigheid
Als de luchtvochtigheid laag is, heb je met droge lucht te maken. Het percentage vocht in de licht zit dan onder de 40%. De luchtvochtigheid in huis is vooral lager in de wintermaanden. Dit komt met name door de centrale verwarming en de droge buitenlucht. In de winter is de lucht namelijk een stuk kouder. Hierdoor zit er minder waterdamp in de lucht en is de lucht dus droger. De lucht wordt vervolgens nóg droger wanneer het wordt verwarmd met de verwarming in huis.
Luchtbevochtiger
Heb je last van droge lucht in huis? Dan biedt een luchtbevochtiger uitkomst. Dit apparaat voegt vocht toe aan droge lucht en zorgt dat het niveau in huis tussen de 40% en 60% zit, de optimale luchtvochtigheid. Ook – of misschien wel juist – in de slaapkamer is het belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. Een droge lucht kan namelijk de volgende klachten veroorzaken:
- Een droge huid en/of jeuk
- Een droge keel
- Droge, geïrriteerde ogen
- Hoofdpijn
- Verstopte sinusholtes
Dit zijn allemaal klachten die je nachtrust kunnen verstoren. Omdat je longen minder zuurstof uit droge lucht kunnen opnemen, loop je bovendien het risico dat astma en allergieën erger worden. Ook niet bepaald bevorderlijk voor je beauty sleep.
Luchtbevochtiger in de slaapkamer
De slaapkamer zou een oase van rust moeten zijn, waar je de waan van de dag achter je laat. De luchtvochtigheid op peil houden met een luchtbevochtiger beschermt je nachtrust. Je wilt hierbij natuurlijk geen last hebben van geluid. Gelukkig hebben vrijwel alle humidifiers een extra stille nachtmodus. Let daarnaast ook goed op voor hoeveel vierkante meter de luchtbevochtiger is geschikt. Heb je een slaapkamer van 20 m2? Koop dan een luchtbevochtiger die net wat meer ruimte aankan dan nodig, bijvoorbeeld 25 m2.
Te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer
Een droge lucht is niet bevorderlijk voor je gezondheid, maar hetzelfde geldt voor een te hoge luchtvochtigheid. Bij 60% en hoger spreek je van een hoge luchtvochtigheid. Dit herken je bijvoorbeeld aan ramen die vaak beslagen zijn. Veel vocht zorgt voor schimmel en geeft bacteriën meer kans om te overleven. Het bevordert ook je nachtrust niet bepaald. Door hoge luchtvochtigheid kan de lucht namelijk benauwd aanvoelen. Hoewel je luchtvochtigheid niet zo snel te hoog zal worden met het gebruik van een luchtbevochtiger, is het wel goed om je slaapkamer op tijd goed te luchten.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties