In elke lange relatie zullen er soms lastige gesprekken gevoerd moeten worden. Zelfs als jij je veilig voelt in de relatie, kan je enorm op zien tegen zo’n gesprek. Misschien ben je bang dat het jullie relatie op de proef stelt, de comfortabele gang van zaken in de war schopt of dat het je niet zal lukken te zeggen wat je bedoelt. Helaas werkt het uit de weg gaan van lastige gesprekken meestal averechts. De gedachte eraan blijft dan aan je blijft knagen. In dit artikel vind je 3 handvatten. Ze geven je nét dat duwtje om een lastige gesprek te starten én goed af te ronden.
Hik je aan tegen een lastig gesprek met je partner? Deze 3 handvatten geven steun
Lastige gesprekken… in elke relatie voer je er minstens een paar. Vaak draaien dit soort gesprekken om zware of precaire onderwerpen. Stel je bijvoorbeeld voor dat jullie hebben afgesproken dat jullie geen kinderen willen, maar een van beiden bedenkt zich. Misschien zijn jullie al jaren monogaam en wil één partner graag een open relatie overwegen. Of jullie zijn beiden met pensioen en hebben de komende jaren samen al min of meer uitgestippeld, maar één van jullie krijgt een belangrijke ingeving voor een nieuw project dat tijd, geld en energie kost.
Alledaagse onderwerpen
Naast dit soort ‘grote’ issues kunnen ook alledaagse onderwerpen net zo goed lastig zijn om aan te snijden. Als je partner seks initieert op een manier die jij niet fijn vindt, bijvoorbeeld. Hoe groot of klein het onderwerp ook aanvoelt, waarschijnlijk zal het probleem alleen maar groeien zolang je het uit de weg gaat. Onderstaande tips helpen je dat lastige gesprek tóch te beginnen.
1. Begin een lastig gesprek vanuit empathie en positiviteit
Vooral bij een lastig gesprek, is het verleidelijk om je van te voren blind te staren op wat jij wilt zeggen en hoe je dat gaat doen. Maar sta ook eens stil bij hoe je woorden bij je partner aan zullen komen. Leef je in hem of haar in nog vóórdat je het gesprek opent. Zo kun je alvast ‘oefenen’ met je reactie als je bijvoorbeeld merkt dat je partner gekwetst of boos wordt, of in de verdediging schiet. Herinner jezelf er bij voorbaat aan dat je je eerste tegenreactie even inslikt en ruimte laat voor je partner om zijn/haar gevoel en gedachtes (hardop) te onderzoeken. Verlies je empathie niet in je behoefte om gelijk te krijgen of je zegje te doen.
Positieve toon
Het helpt om het gesprek met een positieve toon te beginnen. Kies een moment uit voor het gesprek dat jullie beiden uitkomt. Benoem dat je het waardeert dat jullie de tijd nemen voor het gesprek en herinner de ander eraan hoe veel hij of zij voor je betekent. Grote kans dat je partner hoe dan ook een beetje gealarmeerd of defensief wordt als je iets belangrijks wilt bespreken, maar het is aan jou om daardoor niet uit balans te raken. Sta het toe en probeer zelf je balans vast te houden.
2. Laat de uitkomst van het gesprek open
Waarschijnlijk heb je het gesprek al tientallen keren in je hoofd afgespeeld voordat je het opent. Probeer je toch niet vast te bijten in een bepaalde uitkomst. Ga het gesprek in met een open blik (en open oren). Je bent niet alleen in de relatie, en je gaat geen spreekbeurt geven. Laat genoeg ruimte voor de mening van je partner en sta ervoor open om zelf van gedachten te veranderen of je standpunt bij te stellen. Cruciaal hierbij is dat je goed begrijpt wat je partner je vertelt. Dat brengt ons bij de volgende tip.
3. Laat je partner merken dat je hem of haar hoort
In plaats van ervan uit te gaan dat je aan één woord genoeg hebt, is het belangrijk om herhaaldelijk te vragen of je iets goed begrijpt. Vooral in een beladen gesprek. Herhaal de woorden van je partner en check of je ze goed geïnterpreteerd hebt. Los daarvan is het erg fijn voor je partner om gewoon te weten dat je hem of haar hoort, zonder dat je per se een reactie geeft. In plaats van alleen te knikken, kun je zijn/haar woorden herhalen en zeggen: ‘Ik begrijp wat je voelt’ of ‘Ik zie waarom dat zo op je overkomt’. Of: ‘Kan je me nog eens uitleggen wat je voelt, zodat ik zeker weet dat ik het goed begrijp?’ Je zult je verbazen over het verzachtende effect dat die woorden kunnen hebben op je partner.
Vraag op tijd om hulp
Net als dat het volkomen normaal is om af en toe een moeilijk gesprek met elkaar te moeten voeren, is het helemaal niet gek als je een keer hulp van een ander nodig hebt. Een bezoek aan een coach, mentor of therapeut met je partner wordt al gauw als bewijs van onoplosbare relatieproblemen gezien. En dat is onterecht! Net zoals je soms een probleem volledig anders ziet nadat je met een vriend(in) hebt gepraat, kan een professional enorm helpen de boel te relativeren. Het is helemaal niet erg als jullie elkaar even uit het oog verloren zijn en een zetje nodig hebben om weer op dezelfde pagina te belanden.
Nieuwe verbinding
Dat geldt vooral als jullie er achter komen dat het gesprek misschien vooral lastig was door jullie manier van communiceren, niet zozeer door het onderwerp ervan. Blokkeren jullie gesprekken vaker doordat één of beide partners constant in de verdediging gaan, manipulatief zijn, of weigeren goed naar de ander te luisteren? Grote kans dat jullie er baat bij hebben jullie patronen eens voor te leggen aan een professional, al is het maar in twee afspraken. Dat beetje nieuw begrip voor de ander kan voldoende zijn om jullie vastgeroeste communicatietechnieken los te weken en samen een basis te leggen voor nieuwe verbinding.