Een kookboek vol met vegetarische en vegan curry’s uit India: een droom voor iedereen die van deze voedzame, verwarmende keuken houdt, met als basis de helende oude Ayurvedische voedingsleer. In Vega curry van Nahid Hassan staan de lekkerste recepten voor curry’s zonder vlees of vis. Naast recepten (voor o.a. aardappelpakora, groentekorma, eiercurry en paneer tikka masala) geeft hij in dit boek ook uitleg over de belangrijkste ingrediënten van de Indiase en Bengaalse keuken. Het recept voor deze spicy kitchari sprong er voor ons meteen uit als een perfect basisrecept of om als volwaardige maaltijd een aantal dagen achter elkaar te eten wanneer je je spijsverteringsstelsel in balans wil brengen.
Recept: spicy kitchari – rijstgerecht uit India met balancerend effect
Nahid Hassan kwam als jongen vanuit Bangladesh naar Stockholm en begreep nooit waarom het personeel uit India en Bangladesh in de Indiase restaurants waar hij werkte altijd iets anders at dan de gasten. Zijn droom was om ooit een restaurant te openen met authentieke Bengaalse en Indiase gerechten, niet de aan Europese smaak aangepaste recepturen. Nahid is inmiddels eigenaar van 7 restaurants en clubs. Met Vega curry wil hij laten zien dat je ook zelf thuis eenvoudig Indiaas en Bengaals kunt koken. Nahid over zijn kitchari: “In Bangladesh eten we kitchari met omelet. Het is een typisch lunchgerecht dat goed vult en populair is in de moessontijd wanneer het veel regent. De shahi jeera kun je door gewone komijn vervangen”.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Ingrediënten Kitchari
1 grote ui, in dunne ringen
75 g gedroogde moong dhal (of gele linzen)
3 kaneelstokjes
1⁄2 theelepel kardemompeulen
2 gedroogde rode chilipepers
5 laurierblaadjes
1⁄2 theelepel zwart mosterdzaad
1⁄2 theelepel shahi jeera (of komijnzaad)
1 eetlepel gemalen chilipeper
11⁄2 theelepel gemalen kurkuma
11⁄2 eetlepel gemberpasta (of heel fijngesneden gember)
1 eetlepel knoflookpasta (of heel fijngesneden knoflook)
1 theelepel grove mosterd
3 groene piripiri’s of rawits
2 theelepels zout
160 g basmatirijst, 3 uur geweekt
80 g gedroogde rode linzen, gespoeld
koolzaadolie om te bakken
mosterdolie om te bakken
ghee om te bakken
Garnering
gefrituurde ui
koriander fijngehakt
1 eetlepel ghee
Bereiding Kitchari met omelet
Rooster de moong dhal circa 1 minuut in een droge koekenpan. Leg alle specerijen in hoopjes klaar op een bord. Verhit een braadpan met koolzaad- en mosterdolie en ghee. Bak de ui 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de kaneel, kardemom, gedroogde chilipeper, laurier, mosterdzaad en shahi jeera toe en fruit al roerend 1 minuut. Voeg de gemalen chilipeper, kurkuma, gemberpasta, knoflook- pasta en mosterd toe en fruit al roerend nog 1 minuut. Voeg wat water toe tegen het aanbranden. Voeg de piripiri’s en het zout toe en bak al roerend nog 2 minuten. Doe de rijst en linzen erbij. Zet het vuur lager. Blijf 8 minuten roeren. Voeg 1 liter water toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zonder deksel sudderen. Maak gaatjes in de rijst met de punt van een mes, bestrooi met gefrituurde ui en koriander en besprenkel met de ghee. Laat 4 minuten afgedekt sudderen. Haal het deksel weg en laat het laatste vocht verdampen. Serveer met omelet en tomatensalade. Vega Curry, Nahid Hassan, €19,99 via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!