Ze fleuren het koelvak van de supermarkt in steeds meer varianten op: kiemgroenten. Naast hun vrolijke, springerige uiterlijk bieden ze veel goeds. Kiemgroenten bevatten namelijk tot 30 (!) keer meer voedingsstoffen dan gewone groenten.
Kiemen: 30 x gezonder dan gewone groenten
Als er íemand is die veel over kiemgroenten weet, dan is het wel Suzanne Poot. Zij verbleef drie weken in het Hippocrates Health Institute in Palm Beach waar ze veel leerde over voeding en gezondheid. Na terugkomst liet ze zich zelfs omscholen tot Hippocrates Health Educator in Nederland. Eén van de belangrijkste lessen die ze mee terug nam? Eet meer kiemgroenten.
Nog levende voeding
Suzanne: ‘Je kunt een kiem het beste zien als voeding die nog leeft. Kiemen groeien namelijk dapper door tót het moment dat je ze in je mond stopt. Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en je weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd. Dit proces wordt in de hand gewerkt door luchtverontreiniging, stress, alcohol, roken en blootstelling aan UV-straling. Oxidatieve stress is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts je veroudering een flinke zet in verkeerde richting geeft dan is het oxidatieve stress wel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rol die vrije radicalen spelen bij onder andere suikerziekte, alzheimer, vaatverkalking en kanker.
Water, licht en liefde
Suzanne: ‘Kiemgroenten zitten niet alleen bomvol anti-oxidanten, ze zijn ook een goede bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen en vezels. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid eiwitten, mineralen en enzymen aanzienlijk toeneemt ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. Het kiemproces zorg er bovendien voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam worden vergemakkelijkt. En het mooie is: je hebt alleen water nodig om de zaden in je eigen keuken te kweken en laten uitgroeien tot kiemen. Het gebruik van enge chemicaliën, pesticiden of herbiciden is nergens voor nodig. Geef de beginnende plantjes water, licht en een hoop liefde en ze groeien alsof hun leven er vanaf hangt.’
Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter
Soorten zaden en kiemen
Je kunt met kiemen (en de zaden waar ze uit groeien) eindeloos variëren. Door ze aan een salade of een cracker met wat spread toe te voegen, wordt je maaltijd niet alleen extra lekker, maar ook super healthy. Je kunt kiemen natuurlijk gewoon kopen in de winkel, maar waarom niet zelf kweken? De makkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels. En met deze tips van Suzanne wordt zelf kiemen een fluitje van een cent:
1. Koop organische zaden, granen en/of bonen van biologische oorsprong
2. Kies voor hele en onbewerkte soorten
3. Gebruik lauw gefilterd water of bronwater
4. Week je zaden, granen of bonen altijd tussen de 3 en 12 uur
Het kweken van kiemgroenten kan op verschillende manieren en is afhankelijk van het soort. Een paar verschillende kweekmethodes op een rij:
1. Een glazen pot: bedek deze met een katoenen doek of gaas zodat het water eruit kan lopen en er zuurstof bij kan
2. Een speciaal daarvoor bestemd (glazen) kweekbakje
3. Een zeefzak
4. De easy sprouter
5. Kiembakken (met grond) voor het kiemen van tarwegras zaad of zonnebloempitten
6. Speciale (automatische) kiemsystemen
7. Je kunt zelfs je eigen kiemgroente kweken op een stuk vochtig keukenpapier!
Kweektips
– Kweek altijd op kamertemperatuur
– Zorg voor voldoende ventilatie en (dag) licht
– Vermijd volle zon
– Als de zaden geweekt zijn, spoel ze dan minimaal 2x per dag af of geef ze minimaal 2x per dag water (hangt af van zaadtype en kweekmethode)
– Gebruik een plantenspuit om ze water te geven
– De beste plek om je eigen kiemgroente te kweken is in de keuken. Op deze manier vergeet je de kiemen niet en is ze water geven zo gepiept
– Kweek je kiemen met liefde. Ze zullen je beter smaken.
Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter
Ben je benieuwd naar meer info over Suzanne, een plantaardige levenswijze, het kweken van kiemen en workshops? Check rauwnaaktengezond.nl
Bron: natuurdiëtisten.nl